Tips voor een culturele thuisvakantie!

Tijdens het thuiszitten, willen we natuurlijk ook ons publiek zowel cultureel als sportief prikkelen. Check hier het overzicht van de mogelijkheden: 

Thuisvakantie 

Een ‘staycation’ was de trend van 2019 en het coronavirus besliste dat we ook een groot deel van 2020 noodgedwongen thuis doorbrengen. Dus creëren we een vakantiegevoel in eigen land en in eigen streek. Deze tips helpen je ongetwijfeld al aardig op weg om een volwaardig alternatief van jouw vakantieplannen te vinden. Vakantie in eigen land heeft bovendien niets dan voordelen: budgetvriendelijk, je kan je buren en vrienden meenemen op vakantie, je leert een nieuwe streek kennen en je reist zonder stress.

Stel jouw ‘out-of-office’ in, zet jouw gsm op stil en laat de vakantie beginnen! 

Gelieve voor vertrek steeds de toegankelijkheid op de website te checken. Bij het drukken van dit magazine, kunnen wij nog niet voorspellen wat wel en niet zal kunnen op basis van de nieuwe maatregelen van de veiligheidsraad. 

Haal het kind in jezelf naar boven (met of zonder kinderen)

Iedereen wil af en toe eens weer kind zijn en ook jouw kinderen zijn dol op zulke activiteiten. Denk aan onbezonnen, avontuurlijk en speels. Eet ook kinderlijke dingen zoals ijsjes met hagelslag, suikerspin of oliebollen of maak zelf grappige pizza’s met gezichtjes. Chocolademelk of grenadinelimonade met vers fruit: welk drankje maakt jou nostalgisch? Is het nog ver?

-       Beluister de spannende verhalen van het geluidshuis, ideaal voor in de auto onderweg naar het volgende avontuur.
-       Trek naar het bos (Zoniënwoud, Hallerbos, Neigembos, Heverleebos, ’t Vossenhol in Bertem,..) en bouw een kamp, klim op omverliggende bomen, doe een bosbingo, zoek de juiste knuffelboom (waarbij je vingertoppen net raken) of speel verstoppertje
-        De leukste buitenspeeltuinen van Vlaanderen vind je hier: www.uitmetvlieg.be/buitenspeeltuinen of een topper op warme dagen: het unieke waterDOEcentrum: www.hidrodoe.be
-        Ga op schattenjacht: www.geocaching.be
-        Leuke Corona-proef wandelingen: www.dingenzoekers.be of dubbel genieten van je vrijetijd met kinderen leer je bij de Slash parents: www.maisonslash.be of inspiratie nodig voor out of the box uitstappen met het gezin: www.nooitgedachtland.be

Toch liever een dagje zonder kinderen? Laat hen dan genieten van een nieuw avontuur en contacteer de jeugddienst van je gemeente en vraag naar de lokale initiatieven zoals skatekampen, creaworkshops, Dropstaps, de uitstappen van de jeugdregio Pajottenland enz.

Binnenpret met kinderen

UiTmetVlieg.be werd ThuismetVlieg.be, naar het voorbeeld van grote broer UiTinHuis.be. Hier vindt men specifiek aanbod voor gezinnen met jonge kinderen.

Geniet samen met het hele gezin van deze fantastische voorstellingen:
♥Zonzo - Thelonious
♥Abattoir Fermé - Groezel
♥4Hoog - KEIK
♥theater FroeFroe
♥Theaterflix: gratis voorstellingen
♥Een Efteling musical 
♥Theaterjuweeltjes van het Nederlandse theaterhuis Het Laagland
♥ De musical Snorro van het Ro Theater

Gezelschappen bieden niet enkel hun voorstellingen online aan, ze voorzien ook leuke omkaderingsactiviteiten zoals 

♥ het virtueel laboratorium bij BONTE NACHT van beeldsmederij DE MAAN

♥ het virtueel laboratorium bij DE TUIN VAN DE WALVIS van beeldsmederij DE MAAN

♥ de kleurplaten van beeldsmederij DE MAAN

Je kan nu de streaming-app van Kapitein Winokio een maand gratis uitproberen: je luistert (en zingt en danst) ermee naar al zijn liedjes. Af en toe geeft de kapitein er ook live een miniconcertje of leest hij een verhaal voor - vanuit je zetel zit je altijd op de eerste rij. Je kan ook de afgelopen berenconcerten in de AB  integraal (her)bekijken. 

 

Regen is geen tegenvaller, maar een opportuniteit 

Hoewel er een droge zomer wordt voorspeld, kan je in België toch al eens een bewolkte, regenachtige of minder warme dag verwachten in de zomermaanden. Geen nood, met dit lijstje word je blij van een dagje binnen blijven.

-        Ontdek gratis tientallen leuke theatervoorstellingen (ook voor kinderen): www.podiumaanhuis.be

-        Het Kasteel van Gaasbeek gaat tot 2023 dicht voor renovatie. Met ‘Last Call for Gaasbeek’ krijg je deze zomer een laatste kans voor wie nog wil genieten van het kasteel in huidige vorm. Check eerst de site voor openingsuren en maatregelen: www.kasteelvangaasbeek.be

-        Het Felixartmuseum in Drogenbos kan je online bezoeken https://felixart.org/camouflage-tour-360/ of je kan ook de nieuwe tentoonstelling meepikken: Abstracte kunst in vogelvlucht.

-        Het Museum van het Belgisch Trekpaard in Vollezele kan je op zondagnamiddag combineren met de Brillantwandeling

-        Bakken kan iedereen. Bloem, suiker, boter en eieren in huis? En aardbeien maken elk taartje af. Je vindt de Pajotse aardbeien in verschillende automaten en bij lokale telers.

-        Op de bucketlist staat bovenaan: een goed boek lezen. Zoek inspiratie op www.langzullenwelezen.be of ga op zoek naar de app ‘Goodreads’, ook de Leestipper van de bib helpt je op weg of kom langs in de bib De Wolfsput voor de zomerverkoop van afgevoerde romans. 

Theater en dans ontdekken

Op de website www.podiumaanhuis.be worden alle online voorstellingen verzameld voor jong en oud.

Hier enkele aanraders: 

de eerste trilogie - Le Jardin, Le Salon en Le Sous Sol -  van Peeping Tom, die ze maakten tussen 2002 en 2007 en waarmee ze wereldwijd doorbraken
Toneelgezelschap STAN deelt captaties van integrale voorstellingen op hun facebookpagina
Kort na het overlijden van Hugo Claus, zette Behoud de Begeerte een groots eerbetoon op poten in de Bourla - Hommage met oesters - met de hulp van een veertigtal schrijvers, acteurs en muzikanten. 
Muziek -en reisfilm van de Nwe Tijd Heimat, the Requiem 
Het nieuwstedelijk speelt hoe dan ook 

Dansen in je kot

 Maak je eigen versie van 'Rosas danst Rosas' op basis van deze tutorial. 
Volg een Live Dance Class bij de Amerikaanse choreograaf Ryan Heffington.
Elke Dinsdag, woensdag, donderdag om 19 uur Belgische tijd en in het weekend om 21 uur via Instagram Live. Huffingtons speellijsten zijn ook via Spotify beschikbaar
De dansers van the Trisha Brown Dance Company maakten een quarantaine versie Room/Roof piece van de voorstelling Roof pieces. Je kan zelf aan de slag met deze tips.
Ontdek Hiplet (hip-lay uitgesproken), een combinatie van urbandance en klassiek ballet

 

Geniet van een streepje muziek 

Pianist Daan Vandewalle, een vaste gast van het Concertgebouw in Brugge, brengt elke dag een dosis muzikale warmte, met klavierwerkjes van Brahms en Chopin over Schubert tot Satie en Debussy. “Idee achter dit project is dat we iets heel fundamenteels niet meer mogen doen: elkaar aanraken. Wat ik nog altijd mag doen, is met mijn handen de piano bespelen”, aldus Vandewalle. Caress is telkens vanaf 15 uur te bekijken op de Facebook- en YouTube-pagina van het Concertgebouw.

De première van het nieuwe album van Jef Neve, Mysterium, is uitgesteld. Hij brengt daarom elke dag om 17u30 een live miniconcertje op zijn facebookpagina

Andere concerten of niet te missen muzikale filmpjes: 

 Opera via Operavision.eu
 bezoek online het Berliner Philharmoniker
Online huiskamerconcerten via de Radio2 app
 Concerten via ABconcerts
 Klassieke muziek en jazz via Evil Penguin TV (enkel deze maand gratis)
Bekijk de Radio 1 sessies 
Christine & the queens brengt nummers op haar Instagram pagina
Astrid Stockman geeft live concertjes op haar Instagram pagina
Studio Brussel opende Café Quarantaine op facebook 

 

Tijd om een museum te bezoeken vanuit je zetel

Ook Google is de virtuele toer op gegaan en heeft een website, Art-project, gelanceerd waarmee gebruikers virtueel allerlei musea kunnen bekijken, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam. In totaal doen zeventien musea mee aan het project. 

Interessante virtuele tentoonstellingen:

 Van Gogh Museum 
 Het Guggenheim Museum
 Digitale expo van Marcel Broodthaers
 Het MAS Antwerpen
 De Brusselse musea online
 7 buitenlandse museumtours
 online expo's van STAM Gent
Haal het museum M uit Leuven in huis

Het Rijksmuseum is begonnen met Rijksstudio, het digitaal tonen van kunstwerken in zijn collectie. Er zijn in totaal 125.000 werken online geplaatst, waar gebruikers niet alleen naar kunnen kijken, maar ook posters of andere afbeeldingen van kunnen bestellen en afdrukken.

 

Zitten en luisteren! 

Podcasts zijn de ideale manier om tijd te doden. Je kan het ook beluisteren tijdens het kuisen, koken, strijken, telewerken,.. Hier een overzicht van onze favorieten:

Zandman voorgelezen door Jan Decleir, Koen De Bouw,.. 
Wanderland, de radioreeks 
 de bib maakte al een lijstje aan met favoriete podcasts  (te downloaden via alle podcast apps) 
 de luisterverhaaltjes van Annie M.G. Schmidt 
 acteur Steve Aernouts leest 'Het oneindige verhaal' voor 
 Maartje van boekenwinkel Boekarest uit Leuven leest elke dag voor uit een prentenboek, een jeugdboek én een boek voor volwassenen, via de Instagrampagina
 de serie Decamerone voorgelezen door Nederlandse acteurs
 debatten en lezingen van De Buren
 de 7 mooiste podcasts over boeken
8 podcasts voor muziekliefhebbers
de podcasts over Bruegel en Rubens

'Het Leugenpaleis' keert even terug! Op dinsdag 24 maart was het zover, in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. "Niet om van het gezaag af te zijn, maar omdat jullie gelijk hebben", meldt Bart Peeters. Het gaat niet om een eenmalig initiatief trouwens. Er volgen nog nieuwe afleveringen, telkens op dinsdag en op vrijdag.  Herbeluister 'De Itegemse Cronakroniek'

Koningin Mathilde heeft een Youtube filmpje gepost en leest ons een verhaaltje voor. 

 

Iets nieuws ontdekken is een verrijking 

Columbussen (naar het tv-programma de Columbus) is erop uit trekken met de auto, picknick meenemen en stoeltjes, wat spelletjes en picknickdekens, en kijken waar je uit komt – per persoon 1 rugzakje met toiletgerief en reservekledij en hup weg zijn wij! Wallonië of de Vlaamse Ardennen, de Limburgse Kempen, de Westhoek of het Waasland. Kies een streek die je nog niet kent en ga op ontdekking. Op  voorhand plannen hoeft niet. Laat je gewoon verrassen. 

-        De Vlooybergtoren uit de serie Callboys in Tielt-Winge  
-        Fietsen op het water in de Wijers (Bokrijk)
-        Slapen in de bomen in Borgloon 
-        Het muziekbos in Ronse
-         Ontdek een Belgisch nationaal park in de Kempen 
-        Tips voor een vakantie of uitstapjes in eigen land

Virtueel de natuur in

Toerisme Vlaams-Brabant lanceerde het project slow tv-walking, waarbij je een virtuele wandeling kan maken. "Met een gopro (een kleine camera) heb ik een wandeling van twee uur gemaakt. Af en toe ben ik gestopt bij mooie uitzichten. Commentaar wordt er niet gegeven, het is echt puur kijken en genieten." - Lieven Elst.  

- Uitwaaien aan zee is ook een optie! Maak een virtuele strandwandeling 
- Maak een virtuele fietstocht door Haspengouw
- Virtueel wandelen kan via de facebookpagina van Toerisme Vlaams-Brabant 

De ervaring is belangrijker dan de bestemming 

Elke vakantie start met het verkennen van de buurt, het ontdekken van de omgeving, de natuur, de bezienswaardigheden en de bijzondere plekjes van de regio.  Samen op stap zijn en nieuwe herinneringen creëren zijn belangrijker dan het land of de stad die je bezoekt. Dat is ook de reden waarom we altijd zelf op onze vakantiefoto’s willen staan. Een nieuwe streek ontdekken in België, dat kan op verschillende manieren:

-        Met de vespa: www.vespatours.be, www.visitbruges.be
-        Een tandem huren in Limburg
-        met een Fiat 500
-        met een railbike of spoorfiets, dat is een metalen trapfiets die op een spoorrail staat. In België vind je er
          in As, Tessenderlo, Elsenborn en Dinant
-        op de blote voeten via een blotevoetenpad op verschillende plaatsen in Vlaanderen of Limburg
-        met de kabelbaan Cordoba in Westouter
-        met de ezel in Ronse
-        met de fiets door het Pajottenland
-        met de boot 
-        met de scooter: scootertours of scooterverhuur

Op citytrip

-        Een thematische wandeltocht door Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent en Knokke
-        Tweedehandsmarktjes of rommelmarkten op zondag
-        Nog nooit in een stad gewoond? Ga op zoek naar een gezin dat eens op het platteland wil wonen en doe aan huizenruil of je kan ook ‘housesitten’ waar je ook voor de dieren van de bewoners moet zorgen

Creatief bezig blijven 

Lang geleden dat je nog eens in je schrijfpen kroop? De schilderezel van de zolder halen? Oefenen op een muziekwerkje? Het is nu de uitgelezen kans om er de tijd voor te nemen. 

Deel jouw creaties op facebook met de hashtag #coronart en misschien delen we het wel op onze facebookpagina. 

We zetten je graag op weg met: 

- Theaterles 
- Pianoles 
- Tekenles of op het kanaal van Disney krijg je ook tekentips
- Samen zingen met Allez, Chantez!
- Leer gitaar spelen met Brain May - volg hem op Instagram
- Leer drummen met de instructievideo's van Taylor Hawkins (FooFighters)
- Leer breien, haken, macramé of breien op een breiraam met www.handwerkles.nl 
- Ga aan de slag met planten en laat je bijstaan door Mama Botanica om je eigen urban jungle te creëren
- Online kooklessen 

Een leuke bezigheid zijn online escape rooms, hier vind je de leukste op een rij. 

Fan van fotografie? 
geniet van de prijswinnende foto's en de bijhorende verhalen van World Press Photo
bekijk België Scherpgesteld online (tegen betaling), een documentairereeks over Belgische fotografen
ga naar de overzichtstentoonstelling van Stefan Vanfleteren in FOMU, deze is verlengd tot 13/09 of volg een virtuele tour: in zes afleveringen neemt gids Karolien je mee door leven en werk van Vanfleteren.  
volg online fotografielessen op fotoloft.be of bekijk nu gratis de online lessenreeks van Nikon

Lachen, lachen, lachen

Ook de Vlaamse stand-up-comedians doen hun duit in het virtuele zakje. Ontdek hier van enkele integrale zaalshows: 

 Xander De Rycke
 Henk Rijckaert
Bas Birker
Michael Van Peel

 

Dilbeek helpt 

Ben je al vertrouwd met Hoplr? Op de gemeentelijke website vind je meer info. Het is een digitaal buurtplatform waardoor je online in contact kan treden met de mensen uit jouw wijk. Registreer je in alle veiligheid en privacy en na jouw adresverificatie kom je terecht in jouw digitale wijk. Onder de knop 'Samen tegen Corona' kunnen mensen de hulp of boodschappen nodig hebben, hun vraag plaatsen. Check zeker of er niemand uit jouw buurt hulp nodig heeft.  Het kan ook door een papier of poster voor het raam te hangen. Download hier de poster 

De gemeente Dilbeek bundelt alle hulpvragen en maar je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Op www.impactdays.co/dilbeekhelpt/ vind je alle Dilbeekse initiatieven. 

Doe mee met #vrijwilliguitjezetel campagne en de 10 corona uitdagingen. In deze facebookgroep vind je tien uitdagingen met extra informatie hoe er aan te beginnen. We dagen elke Belg uit om elke week 1 of meerdere uitdagingen uit te voeren. Elke week zullen we enkele uitdagingen in de verf zetten! 

 

In beweging blijven #blijfsporten

De Nationale Veiligheidsraad geeft aan dat fysieke activiteit (individueel of met een huisgenoot of vriend(in)) toegelaten en zelfs aanbevolen wordt. Lees hier de open brief van Sport Vlaanderen

Werken aan je conditie van in je kot doe je zo: 

Tennis Vlaanderen daagt je uit met een oog-hand-coördinatie oefening
 Schrijf in op www.dotimeforyou.be en krijg 3 keer per week een work-out video. 
 Online yogalessen 
Joggen in je eigen buurt, doe je met deze Spotify lijst 
Doe een dagelijkse work-out in 'eighties style' of Tabata, een crossfit van vier minuten of probeer de workouts van Pamela Reif 
Blijf fit met The Brick uit Antwerpen
Loop, wandel of fiets op virtuele evenementen 

En deze video moet je gezien hebben! Verschillende voetbalgoden tonen hun skills met een wc-rol en dagen je uit om zelf ook aan de slag te gaan. 

Wandeltips in onze regio: 

Vlinderwandeling in Pepingen