Marc Domage

Kaaitheater zwermt uit (tot in Dilbeek)

Wegens uitgebreide verbouwingen, verlaat Kaaitheater begin juli tijdelijk haar gebouw aan het Sainctelettesquare. Vanaf september 2022 trekken we erop uit met onze programmatie: Kaaitheater verkent nieuwe territoria en landt in theaters in en om Brussel. Met deze partners wordt de komende jaren samengewerkt: KVS, Charleroi danse/La Raffinerie, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Rosas Performance Space, Ancienne Belgique, Bronks, Atelier 210, de Hallen van Schaarbeek, Théâtre Varia, CC Westrand/Dilbeek, CC Strombeek en CC De Factorij/Zaventem. Met de laatste drie presenteert Kaaitheater in het kader van PeriferiK jaarlijks een zestal producties.

 

Kaaitheater blijft programma presenteren in de Kaaistudio's en vindt ook een tijdelijk podium in GC De Kriekelaar. De kantoren worden gedurende deze periode in de aangrenzende gebouwen van De Kriekelaar gevestigd.

Deze periode ziet Kaaitheater als jaren van zaaien, van langzaam groeien, van nieuwe publieken, experimenten en pilootprojecten, van netwerken versterken en manieren van werken uitproberen die later vertaald kunnen worden naar het nieuwe gebouw.

Eind mei maken we het programma van september tot december 2022 bekend, samen met een aantal voorstellingen uit het voorjaar van 2023.

 

'Bye Bye Kaai' – afscheid van het huidige Kaaitheatergebouw


Afscheid nemen van het huidige gebouw gebeurt op 18 juni, met een knallend feest! Bye Bye Kaai wordt een dag vol herinneringen en toekomstwensen. Op het programma staan Adieu & Merci van Latifa Laâbissi, een lang toost-moment gecureerd door Louis Janssens, een gesprek tussen dramaturgen Esther Severi en Edith Cassiers over het werk van Marianne van Kerkhoven, een voordracht van de laatste tekst van wijlen Jan Ritsema en Jonathan Burrows, door Burrows en Bojana Cvejić, een verlossende performance van Olympia Bukkakis, een afscheidsritueel van Barbara Raes/Beyond the Spoken, workshops van Toestand vzw, een heuse partyparti·e, en meer! Ontdek hier het volledige programma.

Tot en met juni kan je in de foyer van het Kaaitheater een expo bezoeken met de plannen van het vernieuwde gebouw. Op 8 juli trekken we uit het Kaaitheatergebouw. De aanvang van de werken is voorzien na het bouwverlof.

 

Kaaitheater in 2025

In 2025 keren we terug naar het Sainctelettesquare. Daar beginnen we aan een nieuw verhaal, een unieke site voor de podiumkunsten in Brussel en Vlaanderen met op één locatie 5 verschillende soorten ruimtes: de gerenoveerde grote zaal voor 700 personen, een kleine zaal voor 200 personen, 2 grote repetitiestudio’s, een monumentale polyvalente ruimte die geschikt is om klassen en andere publieksgroepen te ontvangen, en een stadsbalkon waar openluchtpresentaties kunnen plaatsvinden. Met een café dat gastvrij en laagdrempelig wil zijn, lekker en gezond eten serveert en een ontmoetingsplaats is voor dag, avond en soms ook nacht.

Vanaf het betrekken van onze nieuwe infrastructuur in 2025, zal de presentatiefunctie van de Kaaistudio's naar het nieuwe gebouw verhuizen, terwijl de residentiefunctie in de Kaaistudio’s uitgebreid zal worden.