Duurzaamheidsprijs

 In 2017 werd de eerste duurzaamheidsprijs uitgereikt in Westrand. 

 Op zondag 12 november reikte het college van burgemeester en schepenen van Dilbeek de eerste duurzaamheidsprijs uit voor de duurzaamste vereniging en het duurzaamste evenement van Dilbeek. Het initiatief kwam van Westrand die voor de vierde keer op rij een duurzaamheidsevent organiseerde onder de noemer ‘The only way is UPcycling’.Prijs duurzaamste vereniging en duurzaamste evenement 

Karel Deridder, schepen van onder andere leefmilieu gaf tekst en uitleg bij dit initiatief. Westrand lanceerde een oproep bij alle Dilbeekse verenigingen om een online vragenlijst in te vullen waar gepolst werd op welke manier zij omgaan met afval, of zij aandacht spenderen aan de mobiliteit van hun leden, of zij duurzaam omgaan met energie, voeding en of zij hun leden hierover ook sensibiliseren. Dertien Dilbeekse verenigingen gingen op deze vraag in en streden om die eerste prijs.

De winnaars

Kim Wyns, de duurzaamheidsambtenaar, bepaalde op deze criteria welke vereniging het beste scoorde en de winnende vereniging werd Chiro Don Bosco. Zij stimuleren hun leden actief om met de fiets te komen en nemen zelf het openbaar vervoer. Zij geven toe dat zij affiches drukken en servetten aankopen, maar steeds op gerecycleerd papier. Zij scoorden over het algemeen vrij hoog op alle onderdelen van de vragenlijst en waren dus de terechte winnaar van deze prijs. Zij gaan met waardebonnen van in totaal 250€ naar huis.
Daarnaast werd ook het duurzaamste evenement beloond en deze prijs ging naar OKRA Groot-Bijgaarden. Zij leveren heel wat inspanningen om zowel hun eetfestijn als hun paas -en kerstfeest zo duurzaam mogelijk te organiseren met zo weinig mogelijk afval en duurzame voeding.


Het convenant

Na de uitreiking werden alle aanwezige verenigingen gevraagd een convenant te ondertekenen om ook het engagement aan te gaan en een actieplan op te maken om hun vereniging te verduurzamen. Ook in 2018 zal er opnieuw een duurzaamheidsprijs uitgereikt worden en we stimuleren alle verenigingen dan ook opnieuw om stil te staan over hun beleid. Verenigingen die nog willen aansluiten, kunnen hier de vragenlijst vinden om aan de nulmeting deel te nemen en te weten te komen welke criteria worden beoordeeld. 

Vul hier de vragenlijst in 

Download hier het charter en mail het ingevuld naar Team Kunsten

Deze verenigingen tekenden ondertussen al het convenant: 

- KVLV Groot-Bijgaarden
- OKRA Groot-Bijgaarden
- Milieuraad Dilbeek
- Grenzeloos Milieu
- Groen Dilbeek
- Markant Dilbeek Actief
- Jong Groen Dilbeek
- Singhet Scone
- 't Bijgaards Atelier
- Tawamure
- Wijkraad Ter Plancken
 

Volgende editie
De volgende duurzaamheidsprijs zal uitgereikt worden tijdens het Klimaxweekend van 19, 20 en 21 oktober 2018.  

Partners

Gemeente Dilbeek - Milieuraad Dilbeek 

0