Avansa Halle-Vilvoorde

 

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Zij delen graag hun verhaal met jou in een kort gesprek van mens tot mens.

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Vluchteling, agent, gesluierde vrouw of rolstoelgebruiker. Het zijn kenmerken die meteen clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft hen een stem.

In de Levende Bibliotheek is er een catalogus met titels en korte samenvattingen van alle boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt. In een persoonlijk gesprek maak je kennis met de mens achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Een bibliotheekmedewerker zorgt ervoor dat het uitlenen vlot verloopt.

In de Levende Bibliotheek maak je kennis met echte mensen die hun persoonlijk verhaal met je delen. Belo Bandombele vertelt er hoe hij ondanks een moeilijke jeugd zijn passie en geluk vond. Het levensverhaal van Belo leest als een thriller. Zijn jeugd werd getekend door pesten, misbruik, asiel en pleeggezinnen. De weg naar herstel vond hij via zijn grote passie: voetbal. Hij werkt nu als toeleider voor nieuwkomers in de gemeente Dilbeek en is daarnaast actief als trainer in het voetbal.

'Ik heb mijn plek gevonden. Zowel in het voetbal als in mijn job kan ik echt mijn passie kwijt', vertelt Belo lachend. 'Ik kan er mensen ondersteunen en anderen de kansen geven die ik zelf ook graag had ontvangen. Dat is meteen ook de titel van mijn verhaal als Levend Boek.'

Belo is een van de Levende Boeken die je op zaterdag 24/2 kan komen ontlenen tijdens de Levende Bibliotheek in Bibliotheek Dilbeek.  Ook Margriet, Iwein, Veronica, Francis en Oksana staan te popelen om in gesprek te gaan met jou.

'Door deel te nemen aan dit project heb ik eigenlijk pas beseft dat ik ook anderen kan inspireren met mijn verhaal. Want een situatie lijkt soms misschien uitzichtloos, door te praten met anderen kan je moed krijgen en groeien.'

Deze levende boeken kan je komen ontlenen:

Mijn traject als eerstegeneratiestudent – Margriet

Margriet is de eerste persoon in haar familie die een hogere opleiding volgt. Ze bespreekt haar ervaringen binnen het onderwijssysteem, benoemt de uitdagingen die ze heeft overwonnen en deelt haar drijfveren om ondanks alles gemotiveerd te blijven studeren.

Een bewuste keuze - Iwein

Iwein koos al op jonge leeftijd heel bewust voor een leven zonder alcohol en drugs. Hij werd zo een buitenbeentje en soms het mikpunt van spot. Maar straight edge is meer dan geheelonthouding, luide muziek en de letter X. Een verhaal over positief en inspirerend activisme.

Leven in een ander land – Oksana

Oksana moest vluchten voor de oorlog in Oekraïne. Ze bouwt nu een nieuw leven op in België en probeert mensen in gelijkaardige situaties te helpen en te inspireren. Een aangrijpend verhaal over menselijke veerkracht.

Geven wat ik zelf graag had ontvangen – Belo

Het levensverhaal van Belo leest als een thriller. Zijn jeugd werd getekend door pesten, misbruik, asiel en pleeggezinnen. De weg naar herstel vond hij via zijn grote passie: voetbal. Als toeleider voor nieuwkomers in Dilbeek, deelt hij zijn inspirerende verhaal om jongeren te tonen dat ze hun dromen kunnen verwezenlijken als ze vastberaden zijn.

Het is nooit te laat … - Veronica

Veronica is er vast van overtuigd dat het nooit te laat is. En dat weerklinkt in elk aspect van haar leven: een hernieuwde studie, een gedurfde carrièreswitch, het leren van een nieuwe taal, zelfliefde, het vinden van een levensmissie en het streven naar persoonlijke groei. Veronica deelt haar eigen ervaringen om anderen te motiveren.

Op wieltjes - Francis

Francis is al enkele jaren rolstoelgebruiker. Hij vertelt hoe hij op een positieve manier omgaat met alledaagse moeilijkheden en volop geniet van het leven op wieltjes.

Praktisch

Wanneer?  zaterdag 24 februari tussen 10u en 13u - een gesprek duurt ongeveer 20 minuten
Deelnemen is gratis.
Je kan vooraf een Levend Boek reserveren of gewoon langskomen op de dag zelf.
i.s.m. Avansa Halle-Vilvoorde

inschrijven