Mind the Wood!

Westrand focust in zijn cultuuraanbod op duurzaamheid. Deze programmalijn bepaalt mee de werking van het cultuurcentrum. Doorheen het jaarprogramma duiken voorstellingen, lezingen, tentoonstellingen, ... op die als een rode (groene?) draad de publieke reflectie op dit thema inspireren.

Duurzaamheid is een bewuste keuze: iedereen zal een steentje moeten bijdragen om een klimaatneutrale gemeente te zijn. Als cultuurcentrum is het dan ook onze taak om het goede voorbeeld te geven en tips en voorbeelden aan te reiken.

De projectleider van de programmalijn duurzaamheid is Steven De Mesmaeker.

Doelstellingen:

- sensibiliseren, bewustmaking
- een gedragsverandering teweeg brengen bij het publiek
- de eigen ecologische voetafdruk verlagen 

Seizoen 14-15

In het theaterseizoen 2014-2015 waren er al enkele kleine initiatieven in de programmering zoals lezingen en voorstellingen. In het masterplan van Carlos Arroyo waarbij het gebouw Westrand herbekeken werd, werd er extra aandacht besteed aan ecologie. 

Seizoen 15-16

In het seizoen 15-16 werd er extra aandacht besteed aan energie: de isolatie van het dak werd vernieuwd, de sturing van de ketels werd vernieuwd en aangepast en er ging een onderzoek van start wat betreft de verlichting en verluchting van het gebouw.

Er werd een filmavond rond het klimaat georganiseerd met de documentairefilm Les Liberterres gevolgd door een debat met lokale partners zoals landelijke gilde, landbouwers, het voedselteam, de milieuraad enz. Op basis van dit debat, werd er een lokaal overleg georganiseerd. 

Seizoen 16-17

Uit het lokaal overleg was snel duidelijk dat de korte keten van Dilbeek extra aandacht kon gebruiken en daardoor werd het thema van seizoen 16-17 voeding. De Dag van de Dilbekenaar kreeg het thema 'Dit is Dilbeeks'. Het personeel kreeg de documentairefilm Demain voorgeschoteld en zowel in Lou's Plek als in het Westrandmagazine kreeg de korte keten initiatieven uit Dilbeek heel wat extra aandacht. 

Lees hier meer over de programmeringslijn korte keten

Seizoen 17-18

--

Films en documentaires om te bekijken: 

- Les Liberterres (Jean-Christophe Lamy en Paul-Jean Vranken)
- Demain (Cyril Dion en Mélanie Laurent)
- Before the Flood (Leonardi Di Caprio) 

--

Aan de slag!

voeding: 

1. Eet minder rundsvlees (verantwoordelijk voor 79 tot 88% van de totale uitstoot), varkensvlees en kip zijn 5 keer beter. 

2. Eet een paar keer per week vegetarisch, kies uit lekkere recepten van eva vzw. 

3. Vermijd producten gebaseerd op palmolie (voor het ginnen van palmolie worden er per uur 300 voetbalvelden regenwoud omgekapt met de uitroeiing van diersoorten, watervergiftiging, CO2-uitstoot en uiteindelijk de verwoesting van onze aarde tot gevolg. Alle info: www.palmolie.info

4. Vermijd de aankoop van producten die niet uit België of Europa komen. Kies niet voor aardbeien 

5. Kies voor lokale producten i.p.v. de supermarkt. Ontdek alle Dilbeekse producenten. 

6. Dilbeek heeft heel wat korte keten initiatieven: zelfpluk in het Neerhof, de boerenmarkt op zaterdagvoormiddag, de CSA en zelfpluk Symbiose, het voedselteam en Cirkel. 

7. Wie een tuintje heeft, kan makkelijk zelf een moestuintje aanleggen. Geen groene vingers, Velt vzw kan je op weg helpen. 

energie: 

1. Hoe meer de bevolking druk zet op de politiek, hoe sneller er beslissingen kunnen genomen worden. Een carbontax zal in de toekomst nodig zijn om de grootste CO2-uitstoters extra te belasten en om groene energie mogelijk te maken. 

2. Verander zelf van stroomleverancier, vergelijk prijzen en de score van de leverancier op gebied van groene stroom: www.mijngroenestroom.be. 

3. In de tussenseizoenen lente en herfst zet je de verwarming een beetje lager en draag je gewoon een dikkere trui. 

4. Laat geen elektrische apparaten in de waakstand staan en sommige elektrische apparaten kun je programmeren met een tijdschakelaar.

mobiliteit: 

1. Laat de auto af en toe eens thuis. Start to bike! Ook het openbaar vervoer is een alternatief. 

2. Je auto delen of carpoolen, hier zijn ook heel wat online mogelijkheden: Cozycar, Autodelen, Tapazz, Cambio, ...

3. Je kan ook zelf beschikbare plaatsen in je auto aanbieden: Taxistop, Blablacar, Carpool, VAP en de Facebookgroep Wie Rijdt mee?

consuminderen: 

1. Stop de wegwerpindustrie en breng oude voorwerpen naar de Televil kringloopwinkel

2. Geef voorwerpen een tweede leven via upcycling, Westrand organiseert jaarlijks een event met workshops om zelf aan de slag te gaan, The only way is UP/cycling

3. Laat kapotte voorwerpen en kleine huishoudtoestellen maken in het repaircafé 

4. Delen en ruilen kan op heel wat manieren, leer er alles over bij het netwerk bewust verbruiken onder de noemer simplify life.

Kalender

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.