GEANNULEERD: Tentoonstelling Joseph Beuys

Uitstap Antwerpen: M HKA
29 apr
12:00
  • ma 29 apr
    12:00 - 18:00
    Watermolen Sint-Gertrudis-Pede
    Niet verkoopbaar

De tentoonstelling Joseph Beuys – Groeten van de Euraziaat onderzoekt zowel de activiteiten van Beuys in Antwerpen in de jaren zestig en zeventig, als zijn relevantie voor een nieuwe generatie.

Joseph Beuys was in de jaren zestig en zeventig actief in Antwerpen via zijn connectie met de Wide Wide Space Gallery, voor wie hij een belangrijke referentie was. Hier werd – naast zijn vele tentoonstellingen – op 9 februari 1968 Eurasienstab (Eurazische Staf) gepresenteerd, een performance in samenwerking met Henning Christiansen. In de huidige tentoonstelling wordt Beuys in de eerste plaats beschouwd als een kunstenaar die niet alleen actief was in Antwerpen (waar hij andere sleutelfiguren uit de naoorlogse avant-garde ontmoette, zoals Marcel Broodthaers en Panamarenko), maar ook in België een sterke invloed had, en vaak op wijzen die grotendeels vergeten zijn.

Joseph Beuys – Groeten van de Euraziaat toont veel belangrijke werken van Beuys, waaronder een aantal installaties die verband houden met belangrijke acties, waaronder Eurasienstab (Eurazische Staf) (1968), en Honigpumpe am Arbeitsplatz (Honingpomp in de Werkplaats) (1977) dat hij activeerde tijdens Documenta 6 in 1977 en zijn idee van 'sociaal beeldhouwwerk' illustreert. De tentoonstelling belicht ook de lang vergeten activiteiten van de Antwerp Free International University, die door Beuys en lokale kunstenaars in de vroege jaren tachtig werd opgericht. Het is de eerste grote tentoonstelling van werken van Joseph Beuys in België sinds de jaren tachtig.

De tentoonstelling wordt gecureerd door Nav Haq, Senior Curator van het M HKA.

Meer informatie op de site van M HKA