Festival

Weg van Klassiek

24
aug
-
26
aug
  • 24 aug - 26 aug
    Bellingen / Kasteel van Gaasbeek / Sint-Pieters-Leeuw

 Weg van Klassiek vlindert door het Pajottenland.

Het handelsmerk van Reinoud Van Mechelen is zijn warme hoge tenorstem. Hij treedt op van Moskou tot New York met de grote barokensembles van het moment en als operazanger. In september debuteert hij in de Munt als Tamino in Die Zauberflöte. In 2016 richtte Reinoud zijn eigen ensemble A Nocte Temporis op om met historisch geïnformeerde muziek een zo groot mogelijk publiek emotioneel te raken. 

Met deze zesde editie van Weg van Klassiek gaan we voor het butterfly effect. Subtiele veranderingen, zelfs de vleugelslag van een vlinder, kunnen grote bewegingen in gang zetten. Dit geldt voor het landschap van het Pajottenland als broos evenwicht van natuur, landbouw en erfgoed. Maar evenzeer voor de opeenvolging van tonen en nuances in de zang van Reinoud Van Mechelen. Vlinders, landschap en zang delen een kwetsbaarheid en zoeken begrip en versterking bij elkaar.

 

De wereld is in volle verandering. Het klimaat warmt op, onze lucht – zelfs in het Pajottenland – raakt vervuild en mens en maatschappij staan voor grote uitdagingen. Geen reden om bij de pakken te blijven zitten, integendeel. Elk van ons kan met een ‘vleugelslag’ het systeem mee doen veranderen: onze eigen keuzes en inzichten maken wel degelijk een verschil. Samen met Reinoud Van Mechelen vieren we het menszijn en onze bijzondere positie als sociale wezens met emoties, passies en toekomstdromen.

 

Vrijdag 24 augustus – Ommegang door het vlinderlandschap

De jaarlijkse ommegang voor de Heilige Drogo doet nog steeds de ronde. En er zijn de prachtige hoeve en kerk die wat verweesd in het landschap staan. De laatste getuigen van de eertijds indrukwekkende Abdij van Bellingen die haast volledig verwoest werd. Ook in het landschap zelf is heel wat groots verleden verdwenen want hagen, boomgaarden en poelen werden in de jaren ’70 met een grootschalig landbouwproject uitgewist. Maar in Pepingen en Bellingen keert stilaan het tij! De gemeente profileert zich als vlindergemeente en maakt werk van sensibilisering én concrete natuuracties voor de Sleedoornpage en andere typische vlinders uit de regio.

 

Vlinderwerkgroep Thecla van Natuurpunt neemt ons mee op een ‘ommegang’ door het landschap met nadien een avondmaal tussen de zwaluwen van abdijhoeve Cantimpré. Deelnemers aan de wandeling ontvangen de nieuwe kaart van Wandelnetwerk Pajottenland.

 

15.00 – Vlinderwandeling (ca. 5 km) in Bellingen
18.00 – maaltijd in abdijhoeve Cantimpré
20.00 – Bellingen, Abdijkerk: ‘La Sérénade burlesque’

 

A Nocte Temporis (Reinoud Van Mechelen, tenor; Anna Besson, traverso; Varoujan Doneyan, viool; Salomé Gasselin, gamba; Philippe Grisvard, klavecimbel)
• Marin Marais, Ouverture uit Pièces en Trio pour les Flutes, Violon, & Dessus de Viole
• Nicolas Racot de Grandval, Rien du tout
• Jean-Philippe Rameau, Troisième pièce de clavecin en concert
• Laurent Gervais, L’Hiver
• Laurent Gervais, Ragotin ou la Sérénade Burlesque

 

A Nocte Temporis serveert een reeks komische cantates, met als hoogtepunt in het genre de ‘Sérénade burlesque’ van Laurent Gervais, over de lotgevallen van de dwaze dwerg Ragotin. Tijdgenoot Nicolas Racot de Grandval lapt in ‘Rien du tout’ de conventies aan zijn laars en laat de zanger dialogeren met een fictief publiek.

 

Zaterdag 25 augustus – Museumtuin met vliegende bloemen

De vermaarde Museumtuin van Gaasbeek biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en zeldzame fruit- en groentesoorten naar het voorbeeld van de kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Hoogtepunt is een verzameling leifruitbomen, wellicht de grootste en volledigste ter wereld. Al deze pracht is natuurlijk mede de verdienste van vlinders, bijen en andere onverdroten bestuivers. Bepaalde vlinders hebben specifieke waardplanten waarop ze hun eitjes leggen en waarmee de rupsen zich kunnen voeden. We verkennen de tuin onder de vleugels van de gidsen van de Museumtuin, maar je krijgt ook inspiratie om bij jou thuis meer vlinders te verwelkomen in de tuin.

 

Vlinders zijn vliegende bloemen en kleurrijke muzen voor componisten en dichters! Het bezoek aan de tuin eindigt met een lekkere groentesoep, zodat iedereen aangesterkt is voor het concert. Deelnemers aan het tuinbezoek krijgen een zakje bloemenzaad voor vlinders mee naar huis.

 

18.30 – rondleiding in museumtuin Kasteel van Gaasbeek
19.45 – broodmaaltijd met streekproducten
21.00 – Gaasbeek, Kasteel van Gaasbeek: Liedrecital

 

Reinoud Van Mechelen, tenor & Antony Romaniuk, piano
• Robert Schumann, Dichterliebe, opus 48
• Franz Liszt, Mélodies op teksten van Victor Hugo

 

In 1840 zette Robert Schumann zestien gedichten van Heinrich Heine op muziek. ‘Dichterliebe’ groeide uit tot een van de bekendste Liedercycli. Franz Liszt componeerde rond diezelfde tijd zeven ‘Mélodies’ op teksten van Victor Hugo. Hugo was getuige bij het huwelijk van Marie Arconati Visconti, de laatste kasteelvrouwe van Gaasbeek!

 

Zondag 26 augustus – Vlinderslag in de Zuunbeek

De Zuunbeekvallei werd opnieuw in haar natuurlijke plooi gelegd. Een groot hermeanderingsproject zorgde ervoor dat oude rivierarmen opnieuw in gebruik komen of overstroombaar zijn. Positief tegen wateroverlast, maar meteen ook een stevige boost voor de natuur en natuurbeleving. Langs de oevers en dieper in het landschap vind je her en der nog een oude hoogstamboomgaard of worden er nieuwe aangeplant. Bloesems in de lente en valfruit in de herfst zijn een zegen voor vlinders zoals het Bruin Blauwtje, een soort waar Sint-Pieters-Leeuw extra aandacht voor heeft.

 

Samen met Natuurpunt fladderen we langs de meanders van de Zuun en houden even halt bij het nieuwe uitkijkplatform. Na het vieruurtje is er het slotconcert van onze Weg van Klassiek.

 

14.00 – wandeling en vieruurtje in Sint-Pieters-Leeuw
17.00 – Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Pieterskerk: ‘Erbarme dich’

 

A Nocte Temporis (Reinoud Van Mechelen, tenor; Anna Besson, traverso; Ronan Kernoa, cello; Marc Meisel, klavecimbel
• Fragmenten uit Bachcantates voor tenor en traverso

 

Johann Sebastian Bach wist als geen ander de menselijke emoties tot uitdrukking te brengen. Reinoud Van Mechelen koos de mooiste aria’s voor tenor en traverso, van ‘Herr Christ der ein’ge Gottes Sohn’ tot ‘Erbarme dich’.

 

Tickets

  • Festivalpakket: 3 wandelingen + 2 maaltijden + 1 vieruurtje + 3 concerten + extra’s: 99 euro
  • Dagticket vrijdag (wandeling + maaltijd + concert): 48 euro
  • Dagticket zaterdag (wandeling + maaltijd + concert): 35 euro
  • Dagticket zondag (wandeling + vieruurtje + concert): 23 euro
  • Enkel concert: 18 euro

 

Meer info

info@wegvanklassiek.be
www.wegvanklassiek.be

 

Weg van Klassiek 2018 is een organisatie van Vlabra’ccent Regio Pajottenland-Zennevallei, Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei, cc Westrand, Kasteel van Gaasbeek, Kunst In Pepingen en cc Coloma, met steun en medewerking van de gemeenten Pepingen, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw.

Bekijk onze thema's