Weg van Klassiek dag 2

Museumtuin met vliegende bloemen

Reinoud Van Mechelen & A Nocte Temporis
za 25
augustus
  • za 25 aug
    18:30 - 23:30
    Kasteel van Gaasbeek

De vermaarde Museumtuin van Gaasbeek biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en zeldzame fruit- en groentesoorten naar het voorbeeld van de kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Hoogtepunt is een verzameling leifruitbomen, wellicht de grootste en volledigste ter wereld. Al deze pracht is natuurlijk mede de verdienste van vlinders, bijen en andere onverdroten bestuivers. Bepaalde vlinders hebben specifieke waardplanten waarop ze hun eitjes leggen en waarmee de rupsen zich kunnen voeden. We verkennen de tuin onder de vleugels van de gidsen van de Museumtuin, maar je krijgt ook inspiratie om bij jou thuis meer vlinders te verwelkomen in de tuin.

 

 

Vlinders zijn vliegende bloemen en kleurrijke muzen voor componisten en dichters! Het bezoek aan de tuin eindigt met een lekkere groentesoep, zodat iedereen aangesterkt is voor het concert. Deelnemers aan het tuinbezoek krijgen een zakje bloemenzaad voor vlinders mee naar huis.

 

Programma

 

18.30 – rondleiding in museumtuin Kasteel van Gaasbeek
19.45 – broodmaaltijd met streekproducten
21.00 – Gaasbeek, Kasteel van Gaasbeek: Liedrecital

 

 

Reinoud Van Mechelen, tenor & Antony Romaniuk, piano
• Robert Schumann, Dichterliebe, opus 48
• Franz Liszt, Mélodies op teksten van Victor Hugo

 

 

In 1840 zette Robert Schumann zestien gedichten van Heinrich Heine op muziek. ‘Dichterliebe’ groeide uit tot een van de bekendste Liedercycli. Franz Liszt componeerde rond diezelfde tijd zeven ‘Mélodies’ op teksten van Victor Hugo. Hugo was getuige bij het huwelijk van Marie Arconati Visconti, de laatste kasteelvrouwe van Gaasbeek!