King Lear

Toneelgroep Maastricht
wo 26
september
  • wo 26 sep
    19:30
    inleiding om 19:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Niet te missen klassieker. Bol van gekonkel, verraad, onrecht, verderf en doortrapte intriges, maar ook van klaterende taal. Met Dirk Roofthooft, Huub Stapel e.a. 

Gekonkel, verraad en klaterende taal.
King Lear is een klassieker die u gezien moet hebben. Bol van gekonkel en verraad, van onrecht en verderf, van doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal. Shakespeare, Servé Hermans en Jibbe Willems, het winning team van Othello (2015), wordt aangevuld met een sterrencast met onder meer Dirk Roofthooft en Huub Stapel.

 

De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraagt hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oog-appel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.

 

Regisseur Serve Hermans heeft een voorliefde voor voorstellingen met beeldende ensceneringen en veel acteurs. In 2015 bracht hij samen met Jibbe Willems een veelgeprezen, muzikale Othello naar de theaters. Jibbe Willems schaart zich in één klap onder de grote Shake-speare-vertalers. Scherp, geestig, verbluffend snel schakelend tussen rauw en poëtisch, aldus Trouw. Ze werkten daarna samen aan Eyes wide shut, Pinkpop, een muzikaal liefdes-verhaal, en La Superba.

Bekijk hier persknipsels uit Scènes en Theatermagazine JEROEN (interview Huub Stapel).

© Stephan Vanfleteren
© Stephan Vanfleteren

Credits

Tekst William Shakespeare Bewerking Jibbe Willems Spel Dirk Roofthooft, Huub Stapel, Wilfried de Jong, Porgy Franssen, Sylvia Poorta, Hans Trentelman, Dries Vanhegen, Mieneke Bakker, Louis van Beek, Hans van Leipsig en Elisabeth De Loore Regie Servé Hermans Co-productie Theater aan het Vrijthof en Senf Theaterpartners

duur voorstelling: 160 min. + pauze - einde voorstelling 22:30