Risjaar Drei

Toneelhuis / Olympique Dramatique
vr 7
december
  • vr 7 dec
    20:30
    inleiding om 20:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)
    uitverkocht

Shakespeare schiep een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Afstotelijk én aantrekkelijk. Geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017. 

“Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

 

Risjaar mankt, is misvormd en lelijk als de nacht. Tijdens de Rozenoorlogen heeft hij als een beest gevochten aan de zijde van zijn broer Edwaar. En nu is Edwaar koning, dankzij een aantal brutale politieke moorden, uitgedacht door zijn kreupele broer. Maar het einde van de oorlog brengt voor Risjaar niet de lang verhoopte rust. Er is integendeel iets aangewakkerd. Een inzicht. Een drift, een gewetenloze ambitieuze honger.

 

Wat Richard III mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

 

Maar het stuk is meer dan een karakterschets van een psychopaat in wording. Het is vooral een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een spel, een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. Uit verband gespeeld door onderlinge strijd en ambitie vormt dit de ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. Macht als doel. Maar wat met die macht eens ze verworven is?

 

Geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017. Peter Van den Begin werd genomineerd voor de Louis D’Or 2017 (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol).

 

Een aantal quotes uit de recensies: 

"Wat een tekst, wat een cast, wat een spel! (...) Trump haalt zeker niet het niveau van deze Risjaar. Zo sluw en zo intelligent" - Tuur Devens in Theaterkrant (****)

 

"Peter Van den Begin wist Risjaar zodanig knap gestalte te geven dat we als publiek uiteindelijk toch niet anders konden dan een beetje te gaan houden van deze ongelooflijke tweezak en klootzak" - Sascha Siereveld in Concertnews (****)

 

"Risjaar Drei haalt de tijd terug dat theater nog om spelers draaide" - Wouter Hillaert in De Standaard (****)

 

"Het is zoals wel vaker bij Olympique Dramatique een stuk waarbij je met een goed gevoel naar buiten gaat. Topavond dus" - Koen Van Boxem, De Tijd

 

"Peter Van den Begin vertolkt de titelrol en hij doet dat ijzersterk, met vet taalgebruik" - Karin Veraart, De Volkskrant (****)

 

"Antwaarps theater overgoten met een wellustig sausje van machtsgeilheid en topprestaties van een indrukwekkende cast" - Lotte Philipsen, Knack Focus (****)

 

"Peter Van den Begin schittert in koningsdrama Risjaar Drei" - Magali Degrande, Het Nieuwsblad (****), 18 februari 2017

 

Lees hier nog meer laaiende publieksreacties.

© Kurt Van der Elst
© Kurt Van der Elst
© Kurt Van der Elst
© Kurt Van der Elst
Gaat dat zien, gaat dat zien! Overrompelende Antwerpse geactualiseerde vertaling die Peter Van Den Begin op het lijf geschreven is, Jan Decleir die in ondersteunende rollen de fakkel warm doorgeeft, deze Risjaar is er een voor de geschiedenisboeken!
Annemie Gevaerts (reactie van toeschouwer)

Credits

Van Olympique Dramatique Vrij naar Richard III (William Shakespeare), Risjaar Modderfokker den Derde (Tom Lanoye en Luk Perceval), Richard III (Willy Courteaux), Richard III (Wannes Van de Velde) Tekst en regie Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal
Bewerking en spel Jan Decleir, Mieke De Groote, Koen De Sutter, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen, Jonas Vermeulen, Peter Van den Begin, Tom Dewispelaere/Stijn Van Opstal e.a. Dramaturgie Ellen Stynen Scenografie en licht Stef Stessel Kostuumontwerp Ilse Vandenbussche Geluidsontwerp en muziek Yves De Mey Productie Toneelhuis