Heimat 3 how to build a home

De Nwe Tijd
do 20
december
  • do 20 dec
    20:30
    inleiding om 20:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

De Nwe Tijd doet een even grappige als droevige, hoopvolle en genadeloze poging om een huis te bouwen. Voor James Wood. En voor iedereen die een beetje op hem lijkt.

De Nwe Tijd bouwt een huis voor James Wood, een Engelsman die een reactie plaatste onder een YouTube-filmpje met de titel to build a home, een melancholisch liedje over het verlangen naar een thuis. Het ging niet goed met hem, zijn beste vriend had een jaar daarvoor zelfmoord gepleegd. Tot drie keer toe had die vriend hem op die bewuste avond proberen te bellen, maar hij had niet opgenomen omdat hij op zijn Playstation zat te spelen. Hij schreef dat hij zich zo schuldig en verdrietig voelde. En zo eenzaam. Niemand reageerde. Pas toen hij een jaar later zijn bericht aanpaste en schreef dat het nog steeds niet goed met hem ging, stuurden plots honderden mensen hem virtual hugs, hartjes en advies.

 

De Nwe Tijd besloot naar hem op zoek te gaan om met hem te spreken. Wie is hij? Hoe gaat het nu met hem? En waarom is er in Engeland sinds kort een minister van Eenzaamheid? En waarom plaatste James Wood juist onder het liedje to build a home zijn wanhoopskreet?

 

Met deze vragen, via zoekgeschiedenissen, handleidingen en het gebrek eraan, doet De Nwe Tijd een even grappige als droevige, hoopvolle en genadeloze poging om een huis te bouwen. Voor James Wood. En voor iedereen die een beetje op hem lijkt.

 

Heimat is een reeks losstaande voorstellingen, die vertrekken van een onderzoek naar verbondenheid. In Heimat 1 interviewden de makers hun eigen ouders en grootouders op zoek naar hun opvoeding en levenslessen, voor Heimat 2 speelden zij een zelfgeschreven requiem op een smeltende gletsjer in Groenland en voor Heimat 3, how to build a home bouwen zij een huis.

 

Lees hier de recensie van De Morgen (****)
Lees
hier een voorbeschouwing met Freek Vielen
Lees
hier een voorbeschouwing met Els Van Steenberghe
Lees hier de recensie van de Volkskrant (****)
Lees hier de recensie van de Standaard 
 

De Nwe Tijd maakt een vindingrijke en hartverwarmende voorstelling over eenzaamheid.
Karin Veraart in De Volkskrant

Credits

Van en met Harald Austbø, Tim David, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Matthias Van den Brul en Freek Vielen Muziek Harald Austbø Dramaturgie Tobias Kokkelmans Lichtont-werp Sander Salden Kostuumontwerp Sabina Kumeling Decoruitvoering en technische ondersteuning Ron Van Eycke en Tom van de Oudeweetering In samenwerking met Pro-ductiehuis Theater Rotterdam Met steun van Belgisch Tax Shelter