Motivatie, hoe werkt het? I.s.m. Regina Caelilyceum en Don Bosco Groot-Bijgaarden

Dr. Elien Mabbe i.s.m. UGent
ma 14
januari
  • ma 14 jan
    20:00 - 21:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Waarom doen mensen wat ze doen? En kunnen we inspelen op de motivatie? 

Wat drijft een student om zich goed in te spannen voor school? Wat beweegt een kind om de regels van zijn ouders al dan niet na te leven? Waarom beslist een patiënt om een therapie te blijven volgen of om er uit te stappen? Wat zorgt ervoor dat een werkzoekende gaat solliciteren? Waarom sorteren we ons afval en doen we iets voor het milieu?
Gaan bepaalde motieven en doelen gepaard met meer volharding, het leveren van betere prestaties, meer persoonlijk welbevinden (bv. minder depressie), een vlottere identiteitsontwikkeling, en meer sociaal aangepast functioneren (bv. minder vooroordeel), terwijl andere deze negatief beïnvloeden? Hoe kunnen ouders, leerkrachten, coaches en therapeuten op deze motivatie inspelen? Uiteindelijk vervult ieder van ons tot op zekere hoogte de rol van motivatiepsycholoog, omdat we de mensen rondom ons proberen te stimuleren en enthousiasmeren.
In deze interactieve spreekbeurt wordt de basisfilosofie van de zelf-determinatie theorie, een sterk empirisch onderbouwde theorie, uitgelegd. Deze theorie schenkt aandacht aan de verschillende types motivatie die kunnen onderscheiden worden en hoe deze verbonden zijn met natuurlijke basisbehoeften als competentie, verbondenheid en autonomie.

Credits

Dr. Elien Mabbe is medewerker aan de Vakgroep psychologie van UGent