Ziel/Rouh

Emio Greco (NL)
za 2
februari
  • za 2 feb
    20:30 - 21:50
    inleiding door Katie Verstockt om 20:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Twee uiteenlopende disciplines gaan de confrontatie aan: muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans botsen, schuren, zoeken en vinden elkaar

Ziel is een drieluik waarin drie choreografen werken met elk een andere stroming uit het repertoire: de tarab (klassiek), sufi andalusi (mystiek spirtueel) en de chaabi andalusi (hedendaagse volksmuziek). Voor deze laatste ‘volkse’ stroming laat het AAO speciaal voor de voorstelling een stuk componeren door gastcomponist Abderrahim Semlali.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië. Tussen de 9e en 15e eeuw maakte dit deel uit van Europese furore op het gebied van muziek, litera-tuur en wetenschap. Anno nu vertelt het AAO het verhaal van Al-Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie.

 

Emio Greco | Pieter C. Scholten
Beide choreografen kennen een lang traject van experimenteren met de relatie tussen dans en muziek. Ze streven hierbij nooit naar een fusie maar koesteren de autonomie van elke aparte kunstvorm zodat ze elkaar kunnen versterken.

 

Nacera Belaza
Nacera Belaza heeft al meerdere danswerken op haar naam staan geïnspireerd op de sufi cultuur.

 

Vincent Colomes
Vincent Colomes behaalde in 1995 zijn diploma aan het ‘Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris’ met een specialisatie in klassiek ballet. De laatste jaren is hij zich steeds meer gaan verdiepen in Flamenco. Vanuit zijn achtergrond als danser maakt hij eigen choreografieën op het snijvlak van hedendaagse dans en Flamenco.

"Deze dansers en musici laten een feilloze beeltenis zien van de menselijke ziel" - Volkskrant (****)

"Energiek dansconcert met klassieke Andalusische muziek" – Theaterkrant (****)

"Een gezamenlijke beweging die voelt als een kloppend hart" – Parool

"Fascinerend, hypnotiserend en perfect in balans" - Scenes

Credits

Choreografie Emio Greco | Pieter C. Scholten, Nacera Belaza, Vincent Colomes Muziek Amsterdams Andalusisch Orkest (Karima El Fillali, Abderrahim Semlali, Avishai Darash, Mehmet Polat, Modar Salama, Daniel van Huffelen, Marianne Noordink) Compositie Abderrahim Semlali Dansers Helena Volkov, Edward Lloyd, Arad Inbar, Sedrig Verwoert, Sophia Dinkel Kostuums Clifford Portier Licht: Henk Danner, Maarten Heijdra Techniek Maarten Heijdra, Hugo van der Veldt Productie ICK & AAO Coproductie Theater de Meervaart

 

Inleiding door Katie Verstockt om 20:00

 

Duur voorstelling: 80 min. - geen pauze