De wetten van de menselijke stupiditeit - a kind of lecture performance in zestig minuten

Simone Milsdochter
zo 10
februari
  • zo 10 feb
    15:00
    Westrand - theaterzaal (vrije zit)

Met het satirische essay van hoogleraar Carlo M. Cipolla in haar hand, leidt Milsdochter u, op bijna wetenschappelijke wijze, door het universum der stommiteiten

Er zijn twee oneindige zaken in de wereld:
het heelal en de menselijke domheid.
Maar van het heelal ben ik niet helemaal zeker.

Albert Einstein

We leven in een wereld die ons intelligenter kan maken dan ooit. We beschikken over meer boeken en meer informatie dan we ooit kunnen gebruiken. Duizenden universiteiten, tienduizenden tv-kanalen en miljoenen websites hebben we tot onze beschikking.
Hoe komt het dan, dat er zoveel domheid heerst?

Met het satirische essay van hoogleraar Carlo M. Cipolla in haar hand, leidt Milsdochter u, op bijna wetenschappelijke wijze, door het universum der stommiteiten.
Met veel humor en even zoveel pijn in het hart, slaagt zij erin om een sluitende definitie voor stupide gedrag te formuleren.
U houdt zich dus maar beter niet van de domme!

Carlo M. Cipolla (1922-2000) was een gerenommeerd Italiaanse hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Zijn humoristische onderzoek naar stupiditeit is inmiddels een klassieker.

Simone Milsdochter (°1967) kwam van Nederland naar Antwerpen voor de theateropleiding aan Studio Herman Teirlinck. Sindsdien werkt ze bij verschillende theater gezelschappen zowel in België als in Nederland. Als freelancer speelde ze o.a. bij De Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Theater Zuidpool, De Werf, Laika, HETPALEIS, Het nieuwstedelijk.
Milsdochter speelde mee in diverse films en feuilletons o.a. in Witse, Dubbelleven, Rang 1, Code 37, Wolven en Als de Dijken Breken.

Credits

Spel en Concept Simone Milsdochter Tekst Carlo M. Cipolla Vertaling Fred Reurs Scènebeeld Dux D’Ouleghem & Son Productie BROWN BEAR BLACK BIRD Met dank aan Amsterdam University Press In het kader van de Blik op Bruegel 2019. Zie ook de lezing van professor Van Boxsel op zondag 17 maart Domheid, dood en extase.