Nieuwe Maatjes X FRIS

Kortfilm: Margo Mot, Heleen Declercq / Muziek: Martha Da'ro / Theater: Enrica Camporesi en Elena Mazzi
vr 19
april
  • vr 19 apr
    20:30
    Westrand - theaterzaal (vrije zit)

Westrand wordt op 19 april opnieuw een creatieve oase waarin jonge makers zich ongeremd kunnen uitleven. Deze editie komen film, theater en muziek aan bod van jonge makers waarin FRIS gelooft én die een groter publiek verdienen.

KORTFILM

Too Far Too Close – Margo Mot
Too Far Too Close verbindt de levens van een handjevol stadsbewoners. Zo dichtbij, maar toch zo onhandig in hun ontmoeting. Een zoektocht naar een verloren kat zet de personages in beweging, maar hun jacht tussen ramen, deuren, daken en muren is ook een zoektocht naar verbinding met hun afwezige geliefden. Een kortfilm over afstand, zowel mentaal als fysiek.

 

Girlhood – Heleen Declercq
Girlhood wil de grenzen openbreken van het stereotiepe begrip 'vrouwelijkheid'. Daarvoor keert Heleen Declercq terug naar haar kindertijd, wanneer ze zich vragen begint te stellen bij haar korte haren, ontbrekend bikinitopje en roekeloze boomgeklauter. Het resultaat van haar persoonlijke zoektocht is een mozaïekportret van jongeren die elk een facet weerspiegelen van zichzelf als jonge vrouw.

 

MUZIEK

Martha Da'ro
Drie jaar geleden schitterde Martha Canga Antonio in de Belgische film Black en werd ze door de pers de hemel in geprezen voor haar overtuigende vertelkracht. Na deel uit te maken van het hiphopcollectief Soul’Art, gaat ze nu solo haar weg en ook hier blinkt ze uit door haar sublieme vertelkracht. Met haar eerste solosingle Summer Blues, een dromerig r&b en hiphop-getint nummer, weet ze zichzelf helemaal op de kaart te zetten.

 

THEATER

Performing the self - the interview – Enrica Camporesi en Elena Mazzi
Een man en een vrouw zitten tegenover elkaar.
Een protection officer en een asielzoeker wachten op de tolk.
Er komt een gesprek op gang. Ze flirten, filosoferen en onthullen hun wederzijdse verwachtingen.
Wat als deze ondervraging bepalend is voor het verdere leven van de asielzoeker?

 

Performing the self - the interview is een intieme dialoog over geloofwaardigheid en vertrouwen, over taal en vertaalbaarheid, over culturele misverstanden en het uitbeelden van je eigen waarheid.

 

(…) In dit korte moment ‘tussen de regels door’, proberen twee mensen in een hiërarchische situatie oprecht met elkaar te communiceren, iets van zichzelf te laten zien en de ander te begrijpen. Vooral kwetsbaarheid en menselijkheid staan centraal, wat resulteert in een voortdurend spel tussen rationaliteit en poëzie. (...) Bijzonder aan deze voorstelling is dat het materiaal voortkomt uit eigen professionele ervaring en grondige research. Die realiteit is voelbaar in het nieuwe en frisse perspectief dat ze bieden op een actuele en gecontesteerde situatie die verbeeld wordt in kunst en media.
ꟷ Uit het juryverslag van TAZ 2018 – JongWerk

 

Dit mini-festival is een samenwerking tussen Westrand, FRIS en Cc Strombeek. Het uurschema wordt later bekend gemaakt.