Kunst in Huis On Tour

-
26
mei
  • 12 mei - 26 mei
    Westrand - galerij
    gratis

Feestelijk afscheid van Kunst in Huis: laatste ‘On Tour’-expo met schilder Wannes Lecompte.

Na 40 jaar verlaat de kunstuitleen Kunst in Huis definitief het Dilbeeks cultuurcentrum. De komende jaren zet Kunst in Huis alles in op de online verhuur en verkoop, de kunstcheques en de 4 stadsfilialen in Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent. 

 

We laten deze periode van 40 jaar kunstuitleen in Westrand niet ongemerkt voorbijgaan en sluiten deze af met een laatste ‘Kunst in Huis On Tour’ gecombineerd met een opmerkelijke tentoonstelling van een jonge kunstenaar met Dilbeekse banden.

 

Wannes Lecompte is één van de vaste leerkrachten in het Atelier Beeldende Kunsten en sinds kort kan zijn werk ook uitgeleend worden bij Kunst in Huis.

 

De schilderkunst van Wannes is ronduit vrij – en laat zich niet ‘beveiligd’ ringeloren door de kracht en dwang van de zichtbare realiteit. Zijn picturale productie is een ode aan de vrijheid van denken en doen – het is kunst waar muziek in heerst en waarbij de helle klanken van cymbalen zich laten leiden door tromgeroffel dat onze tijd met alerte tred begeleidt én laat zien en voelen dat alleen vrijheid bestand is tegen de angst van de leegte. Dit schreef Luk Lambrecht als inleiding op een recente tentoonstelling van Wannes.

 

Wannes Lecomptes doeken bevatten – net als zijn woorden – kleine weerhaken waaraan niet alleen de kijker blijft haken. Schreef Kurt Snoeckx een jaar geleden in een interview met Wannes. Ze halen ook zichzelf open, zodat er een essentie bloot komt te liggen. “Door weg te schilderen, schilder je. Door te verwijderen, bevestig je des te meer. Dat is het spel. Het zijn niet de beelden die me interesseren, het is het schilderen. Ik laat liever het schilderij vanzelf komen. Fantastisch om ze te zien ontstaan. ‘Ont-staan’, dat is vallen, hè.”

 

Valt de schilder dan ook niet in een soort niets? “Er speelt onthechting, ja, maar ik hou wel van die afstand. Ik ‘beschrijf’ het doek, ‘beschilder’ het schilderij. Het is nooit helemaal objectief, natuurlijk, hoe graag ik dat soms ook zou willen. Je kiest nog altijd je kleuren, schildert droog en nat door elkaar, in verschillende richtingen… Vanuit hetzelfde idee kom je toch ook telkens tot een ander beeld.”

 

Wannes verzorgde ook het artwork voor de LP Walters First van jazzmuzikant Teun Verbruggen. Op 16 mei zal Teun Verbruggen een muzikale interventie verzorgen in de tentoonstelling als een auditieve homage aan het werk van Wannes.

 

Je kan het werk van Wannes Lecompte bewonderen in de Westrandgalerij van zaterdag 12 mei tot en met zaterdag 26 mei. Op woensdag 16 mei om 20u houden we een officieel moment met speeches, een muzikale interventie en een drankje om 40 jaar Kunst in Huis in Dilbeek feestelijk af te sluiten.