Unieke openluchttentoonstelling

De Blik van Bruegel - Reconstructie van het landschap

7 apr
-
31 okt
 • 7 apr - 31 okt
  Sint-Anna-Pede

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De wereldberoemde schilder woonde in Brussel en kwam naar het Pajottenland om te schilderen. Dat viert Dilbeek met een openluchttentoonstelling met interventies van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers.

De tentoonstelling met interventies van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers katapulteert Bruegel naar de 21ste eeuw. Via een wandelparcours volg je de blik van de schilder toen hij zijn imposante landschapsschilderijen maakte.

De kapel van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede – twee gebouwen die door Bruegel geschilderd zijn – vormen het vertrek- en rustpunt voor een wandeling van ongeveer 7 km langs 15 installaties.

Kunstenaars, fotografen, ontwerpers en auteurs die interveniëren op het parcours:

Guillaume Bijl, Josse De Pauw, Erik Dhont, Filip Dujardin, Futurefarmers (VS), Gijs Van Vaerenbergh, Landinzicht, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Princen (NL), Rotor, Georges Rousse (FR), Bas Smets, Koen van den Broek en Lois Weinberger (AT). Stefan Devoldere is curator van dienst.

  

De Blik van Bruegel - praktisch

 • De openluchttentoonstelling loopt van 7 april tot 31 oktober 2019 en is gratis te bezoeken.
 • In het bezoekerspaviljoen bij de kerk van Sint-Anna-Pede vind je informatie over de wandel- en bezoekmogelijkheden.
 • Op twee plekken (aan de Zeventien Bruggen en aan de watermolen) kan je via een binnenweg een stuk van het parcours afsnijden.
 • Er zijn alternatieve routes voor minder mobiele bezoekers, rolstoelgebruikers en kinderwagens.
 • De bezoekersgids geeft alle informatie om het parcours zelfstandig te bezoeken.
 • Een audiotour is beschikbaar met tekst van theatermaker, acteur en auteur Josse De Pauw.
 • Een catalogus biedt inhoudelijke verdieping door een historisch en actueel verhaal te brengen van het geconstrueerde landschap, van het verhalende landschap (Bruegel als commentator van zijn tijd), het verstedelijkte landschap en het productief landschap.
 • Reserveer je geleid bezoek hier: info@toerisme-pajottenland.be

--

MEER WETEN?

Een project over en door het landschap.

Bruegel, ‘photoshopper’ avant la lettre

Bruegel introduceerde een unieke manier van kijken op het landschap. Hij schilderde bovendien niet ‘naar het leven’, maar componeerde en vervormde zijn landschappen als een photoshopper avant la lettre. We gaan ervan uit dat hij tijdens zijn reizen naar Italië schetsen maakte van de Alpen en deze verwerkte in zijn schilderijen, net zoals we veronderstellen dat hij al wandelend vanuit Brussel naar het Pajottenland kwam om er de ontbrekende puzzelstukjes van zijn beroemde landschapsschilderijen op te tekenen.

In 1568 schilderde Bruegel twee schilderijen waarop gebouwen te zien zijn die zich in Dilbeek bevinden. De kapel van Sint-Anna-Pede is goed herkenbaar op De parabel van de blinden. Op wandelafstand van de Sint-Annakapel ligt de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede. De 16de-eeuwse versie van deze molen komt volgens bronnen voor op De ekster op de galg.