Parabel

een theaterproductie van A tot Z gemaakt door jongeren
1
sep
-
30
apr
 • 1 sep - 30 apr
  Westrand
  gratis

Kunstenaars en jongeren uit de (west)rand van Brussel ontmoeten elkaar rond het schilderij De Parabel van de Blinden van Pieter Bruegel.

Bruegel plaatst in 1568 het kerkje van Sint-Anna-Pede op dit doek, bijna als een middeleeuwse tag. Hij documenteerde zijn tijd in zijn kunst maar vond daar ook een uitlaatklep om allerlei misstanden te becommentariëren.

 

Hoe kijken jongeren 450 jaar later naar hún tijd? Naar hun leefomgeving? Kan kunst voor jongeren een middel zijn om zich te verhouden tegenover de wereld? Wat betekent het om op te groeien in de rand van een superdiverse stad? Hoe komt de wereld naar hen toe en zij naar de wereld?

 

Alles komt samen in een podiumproductie door en met jong talent, omkaderd door jongeren die de communicatie verzorgen, het proces documenteren en erover rapporteren, de techniek verzorgen, het theaterbeeld ontwerpen,…

 

De Parabel van de Blinden is een dankbare metafoor om het over de wereld te hebben: zijn we blind en storten onze blinde leiders ons in het verderf? Of over kunst: wat als de blinde in zijn fantasie meer ziet dan de ziende? Bezit de blinde de kracht van verbeelding zoals de kunstenaar? Of is hij slachtoffer van zijn gebrek?

 

__________

 

OPROEP

GEZOCHT
JONGEREN die iets OP, NAAST, ACHTER, BOVEN, VOOR en NA het podium willen doen. IEDEREEN is WELKOM zolang er passie is. HANDIG of NIET, SPELER of SCHRIJVER, LICHT-vrouw of GELUIDsman, GRIMEUR of DECORontwerpster, VIDEAST of MUZIKANT.

 

WAT
We WERKEN aan een PARABEL* over ONS en ook wel over BRUEGEL, vooral zijn BLINDEN dan en of dat schilderij** ons NU NOG IETS ZEGT. KOM speel met ONS en wordt RIJK!***

 

WANNEER
We doen dat ZATERDAGOCHTEND van oktober tot mei (concrete data in overleg). We voorzien op tijd en stond enkele PRESENTATIEMOMENTEN. De eerste maand krijg je 4 zaterdagochtenden les van de BESTE THEATERVAKLUI in diverse disciplines, dan kan je je TALENT tonen en ontwikkelen. Daarna kiest ieder zijn SPECIALISATIE.

 

HOE
MET professionele STEUN en LES en COACHING. Acteur LUC NUYENS brengt wat ROOVERS mee en begeleidt de groep samen met actrice / dramaDOCENTE / talentencoach GRIET BOELS en PAUL VERREPT schrijft de tekst.

 

*Vergelijkingsverhaal of gelijkenis met meestal een vrij simpele verhaalstructuur. De afloop van zo`n verhaal is meestal verrassend en zet de toehoorder op het `verkeerde been’
**tempera op doek in ca 1568 geschilderd met de kerk van St-Anna-Pede op de achtergrond
*** aan ervaringen.

 

__________

 

TIMING (concrete data volgen later)

September 2018: 5 zaterdagvoormiddagen

 • Workshops die verschillende aspecten van de podiumkunsten behandelen.
  Telkens begeleid door een gespecialiseerde professional: Spel: Luc Nuyens/ Griet Boels (Robby Cleiren, Sara De Bosschere) - Scenografie: Stef Stessels - Dramaturgie: Bram De Sutter - Kostuums/grime: Lieve Pynoo - Licht en klank: Eric Engels

Oktober 2018: 4 zaterdagvoormiddagen

 • Bezoek aan Museum Schone Kunsten Brussel, Bruegelbox.
 • Auditie/taakverdeling: 10-tal jongeren makers/spelers, daarnaast verantwoordelijken voor scenografie/costumering, rapportering (blog/vlog, JIND-tv, magazine…), licht- en klanktechniek
 • Workshops

November 2018: 4 zaterdagvoormiddagen.

 • Workshops

Februari 2019: 4 zaterdagvoormiddagen.

 • Workshops

Maart 2019 – april 2019: 4 zaterdagvoormiddagen.

 • Workshops
 • Toonmoment in de Paasvakantie

Credits

Het project is een samenwerking tussen twee cultuurcentra (Dilbeek en Ternat), jeugddiensten, een academie, een theatergezelschap en een auteur.

De vaste begeleiders zijn acteurs Luc Nuyens (de Roovers) en Griet Boels. Zij laten zichzelf en de jongeren inspireren door Pieter Bruegel, Paul Verreth en bijstaan door het kruim van de Vlaamse theatermakers.