Isle of Dogs

Wes Anderson (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel)
di 9
oktober
  • di 9 okt
    20:30 - 22:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

"Een even krokante als magnifieke brok cinema." - ★★★★ Humo

 

‘Wat is er toch gebeurd met ’s mans beste vriend?’, klinkt het alarmerend in Isle of dogs, dat je gerust mag lezen als ‘I love dogs’. Het is een hondsdolle komedie en een aandoenlijke animatiefilm waarin de poppen aan het dansen gaan, net als in Wes Andersons eerdere stop-motionfilm Fantastic Mr. Fox. Andermaal heeft Anderson zich uitgeleefd in zijn fantasie en zijn niet-aflatende obsessie voor detail. Het gaat zo’n vaart dat deze hyperkinetische film schreeuwt om een tweede kijkbeurt, zij het dat je er eerst van moet bekomen.

 

Het is een verhaal van twee- versus viervoeter, maar ook van kind versus volwassene: het peterpansyndroom is Anderson niet vreemd. Maar wat simpel lijkt, is vaak geen kinderspel: in zo’n stopmotionfilm kruipt ontzagwekkend veel werk. In de Londense studio zwoegden zo’n 670 mensen om Andersons directieven vanuit zijn Parijse thuis te vertalen in 130.000 foto’s van poppen in minia­tuurdecors. Een halve seconde film kost al snel weken werk.

 

In het computertijdperk kan animatie er glad en indrukwekkend realistisch uitzien, desnoods in 3D. Dus gaat Anderson voor het tegenovergestelde: zijn notoir symmetrische beelden zijn anti-3D, vaak zelfs zonder perspectief. Hier en daar werd wel software ingezet voor de afwerking, maar Anderson laat het er liever met opzet knullig, stroef en aaibaar geknutseld uitzien, met wollen vachten en watten als stofwolken.

Credits

Regie Wes Anderson Met Frances McDormand, Scarlett Johansson, Greta Gerwig
VS/Duitsland - komedie - 2018 - 101'