If Beale Street Could Talk

Tijdloos en ontroerend liefdesverhaal, regie door Barry Jenkins (Moonlight)
23 apr
20:30
  • di 23 apr
    20:30 - 22:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

“Wondermooie ballade van de zwarte ziel” - ★★★★★ Focus Knack

Na zijn succes met het baanbrekende  Moonlight (2016) heeft Amerikaans regisseur Barry Jenkins besloten om If Beale Street Could Talk’, de novelle van auteur James Baldwin, te verfilmen. Die speelt zich af in Harlem, begin jaren '70. De 19-jarige Tish Rivers lijkt gedwongen om snel volwassen te worden. Ze is zwanger van Fonny, de man van wie ze al van kinds af aan zielsveel houdt. Hun droom van een eigen familie spat uit elkaar wanneer Fonny naar de gevangenis moet voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Tish weet dat Fonny onschuldig is en weet dat zijn goede vriend Daniel net vrijkwam na een even onrechtvaardige opsluiting. Terwijl Fonny's ouders worstelen met gevoelens van machteloosheid, blijkt de familie van Tish onwrikbaar in hun steun. Vooral Tish haar moeder lijkt alles op het spel te willen zetten voor het geluk van haar dochter, haar toekomstige schoonzoon en voor het ongeboren kind. If Beale Street Could Talk is een tijdloos en ontroerend liefdesverhaal over zowel de onverbrekelijke band van een koppel als de empowerment van een Afro-Amerikaanse familie.

Geïnstitutionaliseerd racisme is als een boemerang in Amerika. Op subtiele wijze legt Jenkins deze giftige structuur bloot, zonder ooit té zwaar of zuur te worden. Vanzelfsprekend is er woede bij de hoofdpersonen zichtbaar, woede die op ontroerende wijze transformeert in wanhopig verdriet. Natuurlijk zitten er spreekwoordelijke middelvingers verwoven in dit hartstochtelijke verhaal. Maar toch voert optimisme de boventoon in If Beale Street Could Talk. Door middel van geperfectioneerde en ultiem gedetailleerde acteerprestaties en een wonderlijk mooie cinematografie weet Jenkins – net zoals in Moonlight – de nadruk op de helende kracht van de liefde te leggen.

“To be a Negro in this country and to be relatively conscious is to be in a rage almost all the time”, schreef James Baldwin ooit. Om die woede te begrijpen – zeker in deze donkere tijd - moeten we beginnen bij deze nieuwe film van Barry Jenkins.
 

Regie Barry Jenkins Met Stephan James, Regina King, KiKi Layne
Verenigde Staten - Drama - 2018 - 119' - tweetalige ondertiteling