The big drop-out

Hof van Eede
23 okt
20:30
  • wo 23 okt
    20:30 - 20:30
    Inleiding om 20:00
    Cc Strombeek (stoelkeuze)

Wat als je nu eens gewoon met alles zou stoppen? Vier jonge acteurs stellen zich de vraag waarom die droom zo verleidelijk is.

Er is iets fascinerends aan mensen die ‘eruit’ stappen, die ‘ermee’ stoppen. De rat die ontsnapt uit de ratrace, de dromers die hutten bouwen in het bos, de schrijvers die zichzelf in de kantlijn plaatsen. Het zijn verzakers. Wij houden van dat woord, ‘verzaken’: het maakt van iets-niet-doen een daad, tragisch én heroïsch.

Het is namelijk buitengewoon moeilijk om niets te doen, in een wereld die teert op hyperactiviteit, waarin je ‘elke kans moet grijpen’, op elke rijdende trein moet springen, en even snel moet trachten te rennen als de wereld voort dendert.

Stilstaan in de stroom vergt het vermogen om weerstand te leveren, tegendruk uit te oefenen. Stilstand kan een vorm van opstand zijn. Of is dat slechts het romantische verhaal dat we onszelf vertellen, om onszelf te behoeden voor daadkracht?

In ‘The Big Drop-Out’ stellen we ons de vraag waarom die droom zo verleidelijk is: de hut in het woud, het verlangen naar een eiland, naar afzondering, ver weg van de drukte, de moderniteit en de menigte. Is stoppen een zwaktebod of een verzetsdaad?

En wat als een groep toneelspelers beslist heeft om geen toneel meer te spelen. Wat als ze dat ideaal van het verborgen leven op het toneel – in de schijnwerpers – in praktijk probeert te brengen? En welke omwegen vindt de niet-meer-spelende mens om toch tot spel te komen?

Credits

Tekst Wannes Gyselinck, Ans Van den Eede Spel Greg Timmermans, Ans Van den Eede, Manon De Baecke (stage), Mitch Van Landeghem (stage), Bas Vanderschoot (stage)
Geluidsontwerp i.s.m. geluidskunstenaar Jeroen Vandesande Eindcoaching Willem de Wolf Techniek Bart Mommerency Kostuums Marlene De Smet Productieleiding Laura Arens Coproductie: De Grote Post In samenwerking met CAMPO Met de steun van de Vlaamse Overheid