Koen Broos
za 9 nov 20:30

Seks(e)(n)

de KOE & mugmet­de­g­ou­den­tand
9 nov
20:30
  • 9 nov
    20:30
    Inleiding om 20:00
    Cc Strombeek (stoelkeuze)

Temptation Island op de wijze van de KOE.

Hoe vergaat het twee koppels in een tijd waarin we de natuur niet langer de schuld kunnen geven aan alles waarvan we altijd dachten dat het nu eenmaal onze natuur was: onze driften, onze verlangens? Weer catastrofaal? Of catastrofaler?

In 1809 schrijft Goethe zijn Die Wahlverwandtschaften. Vier personages - het echtpaar Eduard en Charlotte, een vriend van Eduard, en Charlotte’s nichtje Ottilie - plant hij neer op een landgoed, en hij observeert hun reacties. Volgen zij hun driften, hun passies, de zogenaamde natuurwetten? Of zijn hun beslissingen rationeel, hebben ze een vrije wil? Een soort negentiende-eeuwse Temptation Island dus. Het einde was toen overigens al catastrofaal.Nu beginnen de KOE en theatermaakster Lineke Rijxman van mugmetdegoudentand aan een nieuw experiment: samen schrijven ze een nieuwe Wahlverwandtschaften. Opnieuw twee vrouwen, twee mannen, een landgoed. Maar een onvergelijkbaar klimaat.

In Goethes tijd was de natuur – en haar wetten – nog een ruimte zonder mensen: wij waren af-hankelijk van haar, maar zij niet van ons. Anno 2019 is de natuur door ons toedoen zo veranderd, in zekere zin zo met ons verbonden, dat zij schudt en beeft en lichtgeraakt is, en haar onvoorspelbaarheid kwijt is.

Koen Broos

Credits

Van en met Lineke Rijxman, Natali Broods, Willem de Wolf en Peter Van den Eede Gebaseerd op de ideeën van Die Wahlverwandtschaften van Johann Wolfgang Goethe Decor, licht en geluid Bram De Vreese, Shane Van Laer Productie de KOE, mugmetdegoudentand Coproductie Het Laatste Bedrijf