Jan Opdekamp
vr 22 nov 20:30

Wie is bang?

NTGent
22 nov
20:30
  • 22 nov
    20:30
    Inleiding om 20:00
    Cc Strombeek (stoelkeuze)

Els Dottermans en Han Kerkhoffs, ook in het echte leven een stel, in een nieuwe tekst van Tom Lanoye.

Een ouder acteurskoppel – gespeeld door Els Dottermans en Han Kerckhoffs – maakt de balans op van hun liefde voor elkaar en voor het vak. Terend op hun bekendheid willen ze goed geld verdienen met een populaire repertoireklassieker over een scheldend en drankzuchtig koppel intellectuelen. Hun andere ensceneringen floppen. Alleen de scheldklassieker blijft volk lokken. Avond na avond zijn ze veroordeeld om tegenover elkaar te staan in steeds dezelfde rol.

Enkel hun tegenspelers veranderen regelmatig: twee jongere acteurs die na een tijdje, net als hun voorgangers, met slaande deuren vertrekken. Maar dan snelt ‘Vadertje Staat’ te hulp. De nieuwe acteurs ontvangen een cultureel-sociale toelage op voorwaarde dat ze een buitenlandse afkomst en liefst ook een kleurtje hebben. De eerste kennismaking zet meteen alle onderhuidse conflicten op scherp…

Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelauwerde Nederlandstalige auteurs en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Ten Oorlog geldt als een mijlpaal in de Vlaamse theatergeschiedenis. Voor Wie is bang werkt hij samen met acteur en regisseur Koen De Sutter.

De Sutter speelde bij NTGent de monoloog Martens, en regisseerde zo’n vijfentwintig producties, waaronder Aleksej (HETPALEIS), Al te luide eenzaamheid (ZUIDPOOL), Onder het melkwoud en Maat voor maat (Zeelandia).

Jan Opdekamp

Credits

Regie Koen De Sutter Tekst Tom Lanoye Spel Els Dottermans, Han Kerckhoffs, Dilan Yurdakul, Tarikh Janssen Dramaturgie Alex Mallems Productie Ntgent, Theaterproductiehuis Zeelandia Met steun verkregen via de Belgische tax shelter