Fred Debrock
wo 27 nov 20:30

Het Koninkrijk van Henry Darger

Peter De Graef & Lynn Van Royen
27 nov
20:30
  • 27 nov
    20:30
    Inleiding om 20:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Het werk van outsiderkunstenaar Henry Darger werd net voor zijn dood ontdekt, een verzameling tekeningen en teksten die ondertussen in de meest prestigieuze musea terecht zijn gekomen.

April 1973. Henry Darger - een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago - zegt de huur van zijn flat op. Hij laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt hij. Op de vraag wat er met zijn meubels en spullen moet gebeuren: ‘Throw it all away. Too late now.’

Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen - stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen vermoeden. Verspreid in kasten, op tafels, de grond liggen meer dan 30 000 pagina’s voor-en achterkanten vol getypt, vergezeld van een 300-tal schilderijen. Dargers epos: In the realms of the Unreal. Hij heeft er 60 jaar aan gewerkt.

Henry’s leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende - zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur; maar om zichzelf te redden.

Aan de hand van Dargers dagboeken, schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef over wat het met een mens doet om onopgemerkt te blijven.

Wat doet het met een mens om onopgemerkt te blijven?

Thomas Janssens

Pers

November - Fantasymaand

- zo 24/11 Filmmarathon The Lord of the Rings
- ma 25/11: Auteurslezing Pen Stewart + prijsuitreiking de Schrijfwolf
- woe 27/11: Theatervoorstelling Henry Darger
- do 14/11 t.e.m. woe 27/11: Expo werk van Pen Stewart
- themastand in bib de Wolfsput

 

 

Credits

Concept, tekst, regie Thomas Janssens Spel Lynn Van Royen, Peter De Graef Dramaturgie Jan Peter Gerrits Scenografie Rob Buelens Licht, geluid Kurt Vandendriessche Copyright beeld Fred Debrock Met steun van Het Laatste Bedrijf / Arenbergschouwburg / Vlaams Fonds voor de Letteren