za 21 dec 20:30

Keys to Friendship

Edgar Knecht Trio (DE) & Aeham Ahmad (SY)
21 dec
20:30
  • za 21 dec
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

In volle oorlog rolde Aeham Ahmad zijn piano op straat in het vluchtelingenkamp van Yarmouk in Syrië. Samen met jazzmuzikant Edgar Knecht creëerde hij dit beklijvende concert.

Edgar Knecht staat bekend om zijn jazzy interpretaties van Duitse volksliederen Hier hebben de ervaringen van de mensen zich verzameld. Dit is een schat aan emoties en Aeham Ahmad bracht de liedjes mee uit zijn door oorlog verscheurde thuisland.

Omringd door kinderen en volwassenen speelde Aeham Ahmad muziek in het vluchtelingenkamp om de waanzin en hopeloosheid van de oorlog te trotseren. De journaalbeelden staan in het collectief geheugen gegrift.

 

Na zijn vlucht leerde hij de Duitse jazzmuzikant Edgar Knecht kennen en samen maakten ze schitterende bewerkingen van Duitse en Midden- Oosterse volksliederen. In een pittige dialoog tussen twee piano’s en zang worden rustige passages afgewisseld met impulsieve uitbarstingen. De positieve liedjes staan in schril contrast met de horror van de oorlog.

 

Geheel andere culturen met heel eigen muzikale wortels vormden een vruchtbare symbiose, een bewerking op basis van Er waren twee koningskinderen (vertaald in het Arabisch). Fijn ademend, schril, de stem altijd breekbaar, gezongen door Ahmad, en gedragen door de uitnodigend zachte contrabas van Rolf Denecke.

 

Zo biedt het concert telkens een spanningsboog met rustige passages, die worden weerspiegeld in impulsieve uitbarstingen. Vooral de passages waarin Knecht en Ahmad op hun piano een bijna clownesk vraag- en antwoordspel spelen spreekt tot de verbeelding.

 

Een solo wordt gevolgd door een energieke touch, sprankelende loopjes en speelse tussendoortjes. 

Een zelden ervaren spontane warmte borrelt recht uit mijn hart tijdens dit concert. De essentie van wereldmuziek!

Credits

Met Edgar Knecht Trio en Aeham Ahmad

 

I.s.m. Toernee Mondial