vr 24 jan 21:00 - 22:30

In the Pines

Brussels Jazz Orchestra & Lynn Cassiers
24 jan
21:00 - 22:30
  • vr 24 jan
    21:00 - 22:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Het enige professionele groot jazzorkest van België herwerkt murder ballads. Als inleiding tonen we de kersverse documentaire over Brussels Jazz Orchestra om 19:30!

In 2016 bracht Erik Kriek zijn graphic novel In The Pines uit, waarmee hij zijn persoonlijke interpretatie van vijf beroemde murder ballads in evenveel prachtig geïllustreerde verhalen goot. Een kolfje naar de hand van het Brussels Jazz Orchestra, dat na het internationale succes van Graphicology opnieuw een avontuur met een illustrator wilde aangaan. 

Het boek van Kriek vormt de basis voor een eigenzinnige voorstelling rond zijn selectie murder ballads. Vier van Krieks beeldverhalen werden gedigitaliseerd, de bijhorende songs bewerkt en gearrangeerd voor jazzorkest. Het resultaat is een unieke uitvoering waarin de muziek in dialoog gaat met de gelijknamige graphic novel.

Murder ballads zijn macabere en tegelijk beeldschone songs waarin de zwarte romantiek van moord en doodslag wordt bezongen en bespeeld. Hun verhalen en melodieën werden veelal door Ierse, Schotse en Engelse immigranten meegebracht naar de VS en kwamen door overlevering in de blues, country en pop terecht.

Johnny Cash, Bob Dylan, Nirvana, Jimi Hendrix en Nick Cave zijn maar enkele van de vele artiesten die door de jaren heen bewerkingen van eeuwenoude murder ballads maakten of er nieuwe schreven. De nummers werden Amerikaans cultureel erfgoed, over muziekgenres en zelfs over kunstdisciplines heen.

Vijf titels in verschillende uitvoeringen waren dan ook Erik Krieks uitgangspunt voor zijn graphic novel In The Pines. Vervolgens dook hij de geschiedenis en zijn eigen verbeelding in. Hij maakte van de songs beklijvende beeldverhalen die stuk voor stuk, net als de originals, een tragedie met dodelijke afloop beschrijven.

De fusie tussen BJO en het werk van Erik Kriek resulteert in een afwisselende voorstelling waarin videoprojectie, beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek en zang met elkaar verweven worden. Met één rode draad: een eeuwenoud drama met steevast een huiveringwekkend plot.

Credits

Orkest Brussels Jazz Orchestra, o.l.v. Frank Vaganée Arrangementen Frank Vaganée Beeldverhalen Erik Kriek Met Lynn Cassiers (zang & effecten)