Marcel Lennartz
za 1 feb 20:30

Wie we zijn

Fien Leysen
1 feb
20:30
  • za 1 feb
    20:30
    Inleiding om 20:00
    Cc Strombeek (stoelkeuze)

 Persoonlijke zoektocht naar de oervraag wie we zijn.

Het begint met twee overgebleven oude mensen.
Het begint in de neus van een fighter jet
aan het einde van de tweede wereldoorlog.
Met twee jongens die naar huis vliegen.
En later, met een derde man die steeds vergeten wordt.

Het begint aan het einde van een leven, aan het midden, en het begin.

In Wie We Zijn kijkt Fien Leysen terug op waar ze vandaan komt, en hoe identiteit gevormd wordt. Het onderzoek start bij haar eigen grootvader die piloot was voor het Belgische leger. Langs verhalen over vliegtuigen die beschoten werden, en kogels die de cockpit doorboorden, komt Fien via omwegen uit bij verschillende experts. Ze zoekt antwoorden bij een bioloog, een filosoof, een psycholoog, een ornitholoog, een boeddhist, een digital expert, en een robotontwerper.


In de wereld van de digitaliteit, zijn onze online identiteiten onmisbaar geworden. Bijna ieder van ons is online terug te vinden, via een Facebook-profiel, een twitter-pagina, een Linkedin-samenvatting, een instagram-account, of gelijk welk digitaal platform. Deze platformen zijn misschien wel net zo populair omdat ze ons telkens de kans geven een identiteit te construeren, en uit het niets (of vanaf welk punt we ook willen) onszelf opnieuw uit te vinden of vorm te geven. Het lijkt wel of we nu, door deze social media, meer dan ooit bezig zijn met hoe we onszelf moeten profileren en dat we dat profiel dan ook werkelijk als onze identiteit aanzien.


Toch lijkt het alsof we ons vandaag meer dan ooit de vraag stellen wie we zijn. Vele mensen lijken in de war en zijn op zoek. Rond haar heen, en op haar Facebookfeed, zag Fien steeds meer leeftijdsgenoten op wereldreis vertrekken. Omdat ze snel nog een stukje van de wereld wilden zien of niet goed wisten wie ze waren. Maar is “het kennen van de wereld” of het “kennen van onszelf” überhaupt mogelijk?


Fien gaat in gesprek met iemand die de verste reis aflegde, een ruimtevaarder, en praat met hem over perspectief, afstand, ruimte, en wie we zijn.
Research wees uit dat 70% van de bevolking af en toe het noorden kwijt is, het gevoel heeft ergens niet thuis te horen, ergens geen recht op te hebben, een bedrieger te zijn, of niet de legitimiteit te voelen om iets te mogen zeggen. Dit komt steeds terug op de vraag wie we zijn, voor onszelf, maar ook naast anderen. In verhouding tot anderen. Tot de wereld. Tot waar we vandaan komen, waar we zijn, en waar we naartoe gaan.
 

“Pijn, schoonheid, weemoed gaan in deze voorstelling in een multimediale vorm, heel orga-nisch in elkaar over. Ontroerend en herkenbaar. Puur, eerlijk, verzachtend. Dé ontdekking op Theater aan Zee.”

Tuur Devens op theaterkrant.nl

Credits

tekst en spel Fien Leysen muziek Bert Hornikx scenografie Manu Siebens dramaturgie Els Theunis coaching Adriaan Van Aken & Sara Vertongen techniek Victor Thys & Kishan Singh productie Ellen Haesevoets.
Met dank aan de interviewgasten: Fredo De Smet, Jan De Coster, Rachel, Tom Hannes, Frank De Winne, Koen Leysen, Paul Verhaeghe, Johan Braeckman en Maarten Larmuseau.

deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid

Deze voorstelling vindt plaats in Strombeek, de losse ticketverkoop verloopt verder via hun website bij het klikken op ‘tickets’. Op deze manier heb je de mogelijkheid zelf een stoel in hun zaal te kiezen. Jouw abocode geldt ook in Cc Strombeek voor de aankoop van extra losse tickets voor theater.