Alexander Daems
ma 17 feb 20:30

Maandagavond #1: liefde

De Nwe Tijd / M.O.T. + Gast Maaike Neuville
17 feb
20:30
  • ma 17 feb
    20:30
    Lou's Plek

"Alles in het leven draait om seks. Behalve seks. Seks draait om macht.” Is dat werkelijk zo, Oscar? En zelfs als het zo is, hoe zit het dan precies met de liefde?

De Nwe Tijd wil het graag nog eens over de liefde hebben. Van onhandige puberzoen tot #MeToo, van bonobo-promiscuïteit tot vogeltjesparingsdans en van liefdesbrief tot vechtscheiding. 

Het zijn maar een paar van de ingrediënten die in de weken rond Valentijn worden samengesmolten tot een unieke en actuele liefdesshow, met in elke stad een speciale gast. 

Alles in het leven draait om seks. Behalve seks, seks draait om macht. Met dit citaat van Oscar Wilde begon het brainstormen voor de Maandagavond On Tour De Grote Liefdeseditie. Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Rebekka de Wit en Kaspar Schellingerhout zullen op hun eigenzinnige wijze die gedachte uit de negentiende eeuw van alle kanten bevragen, besnuffelen, betasten, verwerpen en omarmen. Ze zullen onderzoeken hoe het nu dan toch precies zit met de Liefde?

In een grappige en speelse salon worden de onzichtbare regels van de liefde blootgelegd: zowel maatschappelijk, persoonlijk als biologisch. Hoe werkt de liefde en hoe komt dat dan? Schuilt er een aap in elk van ons? En is dat dan een chimpansee of eerder een bonobo?

Rebekka de Wit, Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis schrijven hierover nieuwe teksten. Bijvoorbeeld over de regels voor de getrouwde vrouw uit de jaren ’30, die staan beschreven in een boek dat Rebekka van haar oma kreeg. Of over de moeder van Suzanne die nu op internet naar een nieuw lief zoekt en merkt hoe anders dat verloopt dan in de ‘jaren 70. Kaspar Schellingerhout speelt mee en is verantwoordelijk voor de muziek. Fien Leysen doet wat ze het beste kan: ontwapenende en ontroerende filmpjes toevoegen aan de avond.

Maandagavonden paren persoonlijke ontboezemingen aan politieke statements, literatuur en comedy. Bovenal zijn het avonden die echt ergens over gaan met de ongedwongenheid van een goed gesprek in je lievelingscafé. Er is livemuziek, er zijn interviews, er zijn gastoptredens, soms zijn er filmpjes en altijd is er soep en brood.

Gast: Maaike Neuville
Maaike Neuville is actrice en filmmaker en afgestudeerd aan Studio Herman Teirlinck. Ze speelde mee in verschillende theater-en filmproducties, waaronder de gerenommeerde televisieseries De Dag en De Twaalf.


Maandagavond#2

De tweede maandagavond vindt plaats op maandag 16 maart met als thema 'de grote beslissing' met Gwen Cresens en Simone Milsdochter als gasten. 

Info en tickets 

Maandagavond_NweTijd


“Misschien wel de plezierigste momenten van het voorbije cultuurseizoen waren de maandagavonden van De Nwe Tijd. Elke eerste maandag van de maand organiseert het theatergezelschap van Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis en Rebekka de Wit een avond waarop ze in hun stadspand aan de Antwerpse Sint-Paulusstraat en samen met gasten eigen teksten brengen. Vanaf januari ben ik gaan kijken, en ik vond het elke keer weer van een wonderlijk niveau – het stuntelige van die avonden dat alle verwachtingen wegneemt zit daar, toegegeven, misschien wel voor iets tussen (...) Ze zijn complexloos persoonlijk, zonder de rest van de wereld buiten te sluiten.”

KNACK – Peter Casteels

Alexander Daems

MAANDAGAVOND ON TOUR

Al drie seizoenen lang organiseert De Nwe Tijd maandelijks in haar eigen huis de Maandagavond. Op het kleinste podium van Antwerpen spreken Rebekka de Wit, Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis over wat hen die maand geraakt heeft in het nieuws, hun leven en het universum. Er is daarnaast livemuziek, er zijn interviews, er zijn gastoptredens, soms zijn er filmpjes en altijd is er soep en brood.

Vorig seizoen draaiden ze warm met een aantal Maandagavonden buitenshuis, vanaf dit seizoen is de Maandagavond echt “on tour” en strijkt dus neer in Dilbeek, in Lou's Plek. 

Credits

Spel en tekst Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Kaspar Schellingerhout, Freek Vielen Muziek Kaspar Schellingerhout Film Fien Leysen Special Guest Maaike Neuville