Bart Grietens
wo 20 mei 20:30

Hitler is dood

Het nieuwstedelijk
20 mei
20:30
  • wo 20 mei
    20:30
    Inleiding om 20:00
    Cc Strombeek (stoelkeuze)

"Majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst." **** Knack

Op 30 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Naar aanleiding van die verjaardag maakt Stijn Devillé een nieuwe versie van zijn bekroonde klassieker uit 2009.

Hitler is dood. Zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden, en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen vier jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de één betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

Hitler is dood ging in première in mei 2009 en werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker TM uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. De voorstelling werd een instant-klassieker en tourde 5 jaar lang door Vlaanderen. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk. In 2015 werd Hitler ist tot genomineerd voor een Duitse Eurodram Award.

In 2020 verzamelt Devillé opnieuw een topcast rond zich voor een remake, in een nieuwe scenografie en nieuwe kostuums.

"Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken."
- Wouter Hillaert in De Standaard

"Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst."
****  - Els Van Steenberghe in Knack

"Hitler is springlevend. ’t Arsenaal en Braakland/Zhebilding leveren straf docudrama met ‘Hitler is dood’ "
**** - Liv Laveyne in De Morgen

"Rechtbankdrama dat zowel documentair als theatraal grote indruk maakt. Hitler is dood is sober geënsceneerd, waardoor de nadruk op de tekst komt te liggen, die niet enkel inhoude-lijk maar ook ritmisch prachtig ineensteekt.
***  - Evelyne Coussens in Zone Magazines

"Devillé heeft echt heel goeie acteurs bij mekaar gekregen. En ze zijn zeer goed geleid. Dat wordt allemaal heel goed en strak in de hand gehouden. Goed gespeeld, goed gezegd. Zon-der pathos, zonder overdrijving. Puur theater. (Johan Thielemans op Klara)
Een uitgebreid patchwork waar de toeschouwer in kruipt als in een vuistdikke, degelijke en bij momenten razend spannende roman. Met Hitler is dood bereiken Stijn Devillé en zijn muziektheatergezelschap een nieuw hoogtepunt in hun oeuvre.
"
- Ines Minten op Theater-maggezien.be

"De muziek is niet alleen versterkend en ondersteunend, de muziek stroomlijnt de voorstelling. Het resultaat is subliem. Dit is een sterke voorstelling die je blik verruimt, tot nadenken stemt en tot oeverloos napraten stimuleert."
- Valerie Druart op CJP.be

Credits

Tekst, regie Stijn Devillé Spel Warre Borgmans, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Janne Desmet, Jos Geens, Maarten Ketels, Sara Vertongen & Tom Van Bauwel Muziek Rudy Trouvé, Gerrit Valckenaers, Geert Waegeman Dramaturgie, research Els Theunis, Ruth Mariën Coproductie ’t Arsenaal, in samenwerking met de Operadagen Rotterdam, met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Deze voorstelling vindt plaats in Strombeek, de losse ticketverkoop verloopt verder via hun website bij het klikken op ‘tickets’. Op deze manier heb je de mogelijkheid zelf een stoel in hun zaal te kiezen. Jouw abocode geldt ook in Cc Strombeek voor de aankoop van extra losse tickets voor theater.