Diego Maradona

Documentaire over voetballegende
22 okt
20:30
  • di 22 okt
    20:30 - 23:00
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

 "Een documentaire als een virtuoze dribbel ★★★★" - De Morgen.

Na Amy Winehouse en Ayrton Senna heeft de Britse filmmaker Asif Kapadia opnieuw een uitzonderlijke figuur gevonden om te documenteren: Diego Maradona.

500 uur aan archiefmateriaal scheppen een genuanceerd beeld van de Argentijnse voetballer als rebel, als held en voor velen als god. In 1984 belandt hij voor een recordbedrag bij Napels, een stad die verleidingen biedt waaraan een 24-jarige jongeman die opgroeide in de buitenwijken van Buenas Aires niet kan weerstaan.

Maradona staat nu al in de geschiedenisboeken omschreven als een van de beste voetballers aller tijden. Zijn ongebreideld, rauw talent sleurde zijn ploegen naar de overwinning en leverde hem recordbrekende transferbedragen op. Toch is hij voor velen die na de jaren 90 geboren zijn gewoon de malloot die vooral tijdens wereldbekers vaak in het nieuws komt wegens zijn zonderlinge gedrag. Waar ging het mis?

"Interesse in voetbal is overbodig, want Diego Maradona, met zijn schat aan veelzeggende en nooit eerder vertoonde beeldfragmenten, staat dichter bij een Griekse tragedie dan bij een sportdocumentaire." ★★★★ - Focus Knack

"Met zijn rijkdom aan thema’s en zijn heldere structuur is deze film een masterclass in vertelkunde." ★★★★ - De Morgen

Regie Asif Kapadia
Groot-Brittanië - Documentaire - 2019 - 130' - Tweetalig ondertiteld