zo 9 mei 10:00 - 18:00
#duurzaamdilbeek

Maak het mee

zo 9 mei
10:00 - 18:00
 • zo 9 mei
  10:00 - 18:00
  Itterbeek Idee (Kerkstraat 61-63, 1701 Itterbeek)
  gratis

Het event dat je wil meemaken en mee maken! 

Westrand (cultuurcentrum Dilbeek) organiseert al 5 jaar op rij een ecologisch event ‘The only way is UPcycling’ waar de nadruk ligt op het hergebruik van materialen. Het concept is in een nieuw kleedje gestoken, maar je vindt er nog enkele bekenden terug. Zo kan je nog steeds kleren ruilen tijdens de swishing, workshops volgen met Archeduc en prutsen met de Maakhangaar of in de  doorloopateliers rond hout, textiel en voeding.  

‘Maak het mee’ gaat een stapje verder. Dit duurzaam event wil je meemaken maar ook echt méé maken: mee een schilderij maken, mee een avondmaal maken, een event maken, een tafel en stoelen maken, de sfeer en zo veel meer..  en dit in het kader van Mei Plasticvrij! 

Workshops (inschrijven verplicht)

 • Maak ecologische foodwrap: Je maakt zelf een ecologische foodwrap van een oud stukje stof en bijenwas. Zo’n foodwrap is een duurzaam alternatief voor plasticfolie en aluminiumfolie.
 • Natuurlijk broodbeleg maken: Zelf je eigen broodbeleg maken? Moeilijk? Helemaal niet! In deze workshop leer je lekkere en gezonde alternatieven maken voor op je boterham.
 • Natuurlijke haarverzorging: We bespreken de natuurlijke ingrediënten om ons haar te voeden en verzorgen. Nadien gaan we aan de slag en maken 4 producten: een shampoo, een haarmasker, een lotion en een haarcrème.
 • Plantaardig koken met microgroenten: We gaan aan de slag met microgroenten: kleine scheutjes die boordevol nutriënten zitten. We maken een aantal plantaardige hapjes en gerechten en je gaat naar huis met een volle maag en gezonde tips.
 • Brood bakken in de houtoven: In het Neerhof maken we ons eigen brood, tijdens het rijzen krijg je een rondleiding op deze prachtige kinderboerderij. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.
 • Houtdraaien: Tijdens deze workshop leer je op een leuke manier de techniek van houtdraaien. Aan de hand van eenvoudige oefeningen leer je plezier beleven in het draaien van een simpel maar leuk gebruiksvoorwerp.

Doorloopateliers (13:00 tot 17:00)

 • Zeefdruk op textiel: Maak op een eenvoudige en snelle manier de coolste prints voor op je eigen sweater, jeansjasje of t-shirt, met de gekste sjablonen.
 • Mozaïek met oude tegels: Met de basistechnieken van mozaïek en wat restjes van oud servies maak je je eigen creatieve stoeptegel op de speelplaats van Itterbeek idee.
 • Club Véro’n’ik: we gaan aan de slag met kosteloos waardevol materiaal – vanaf 8 jaar (met ouder)
 • Aanbouwconstructie met hooi en bamboe 
 • Werk mee aan een XL-tekening 
 • Timmeren met de Maakhangar

Voorstelling

Improvisatietheater Maak het Mee – door Inspinazie (16u30 tot 17u30)

Thematisch improvisatietheater wordt gekenmerkt door de hoge interactiegraad. We kiezen voor improvisatie om echt samen met de aanwezigen het thema van het duurzaamheidsevent 'Maak het mee' te exploreren, en maken daarbij gebruik van de aanwezige kennis en standpunten.

Infosessies 

-       Microgroenten: de eerste stap naar een zelfvoorzienend leven (15u30 tot 16u15)
-       Zerowaste: Hoe leef ik zonder afval? (13u30 tot 14u30 en 15u tot 16u)
-       Kruidenwandeling: ontdek welke planten er groeien in de vrije natuur en waarvoor je ze kan gebruiken. Eva is herboriste en ze neemt je mee op pad. Onderweg krijg je praktische tips en weetjes over de wilde kruiden (13u tot 15u)
-        Medicinaal gebruik van kruidenthee en proeverij (14u30 tot 15u30)
-        Zelfhulpgroep met tips, tips en tips (13u tot 13u30 en 16u tot 16u30)

SWISHING

Ruil je eigen kledij voor een nieuwe outfit! Kledij mag binnengebracht worden vanaf 12u. De ruil vindt plaats van 13u tot 16u. Kledij die niet goedgekeurd wordt, kan je die dag deponeren voor Televil.  
Meer info: www.swishing.be

Onderdeel van:
Maak het mee

Credits

Programma

10:00 start workshops 

13:00 start event / swishing / doorloopateliers

13:00 kruidenwandeling

13:30 en 15:00  Infosessie: Hoe leef ik zonder afval? 

14:30 Infosessie: Medicinaal gebruik van kruidenthee

15:30  Infosessie: ‘Microgroenten: de eerste stap naar zelfvoorzienend leven’ 

16:30 Voorstelling Maak het mee - door improvisatietheater Inspinazie

17:30 samen eten