za 25 apr 12:00 - zo 26 apr 23:00
BLIK OP DE WERELD

Blik op de wereld (GEANNULEERD)

Festival met expo, film, muziek, dans, workshops en veel meer
25 apr
-
26 apr
12:00 - 23:00
 • za 25 apr
  12:00 - 23:00
  Westrand
  geannuleerd

Dit festival wordt geannuleerd omwille van de maatregelen rond de inperking van het Corona-virus. We doen ons uiterste best om (een deel van) het festival alsnog te kunnen laten doorgaan op een later moment.


 

De wereld komt naar Dilbeek tijdens de Blik op de wereld. Kom langs en ontdek verschillende werelddelen op één locatie.PROGRAMMA   -   LAGERE SCHOLEN   -   SECUNDAIRE SCHOLEN

Wie droomt van een wereldreis hoeft daar in april niet ver voor te gaan. Het nieuwe festival Blik op de wereld neemt je mee naar een heleboel plekken op onze aardbol.

Blik op de wereld bezorgt je expo, film, muziek, dans, workshops, verhalen, een reiscafé, wereldhapjes en drankjes.  Het programma wordt samengesteld door Dilbekenaren: verenigingen, leerkrachten, kunstenaars, ondernemers en gepassioneerde inwoners nemen je mee op reis naar Japan, Indonesië, Syrië, Turkije, Senegal, Colombia, Mexico en andere uithoeken van onze planeet. Ontdek welke wereldburgers zich in Dilbeek hebben gevestigd of luister naar Dilbekenaren die al verschillende hoeken van de wereld hebben bezocht.


PROGRAMMA

WO 15.04 - ZO 26.04: EXPO
GRATIS

San Zimeon & Huicholes, Klimaatling & Amazone

Dat Dilbekenaren wereldburgers zijn kan je ontdekken tijdens deze expo van Blik op de wereld.


DI 21.04 20:30: FILM 

Monos (Alejandro Lande)

Acht tieners krijgen een paramilitaire training krijgen in een onherbergzaam berglandschap in Zuid-Amerika. Deze commando's werken voor een organisatie in wiens opdracht ze...tja, wat moeten ze eigenlijk doen? Na vertrek van hun trainer krijgen de jongeren de opdracht om uiterste zorg te dragen over de twee wezens die hen zijn toevertrouwd: Shakira, een niet altijd even gehoorzame melkkoe, en Doctora, een Amerikaanse gijzelaar.

De film won tijdens Filmfest Gent 2019 de Explore Zone (prijs van de jongerenjury) en de George Delrue-award (prijs voor beste soundtrack en sound design).


DO 23.04 WERELDVERHALEN & INITIATIE AIKIDO
GRATIS

VOORLEESTIPI
16:00-18:00

In het kader van Wereldboekendag zijn kleuters en jonge kinderen welkom om te luisteren naar verhalen over heel de wereld. We starten om 16u met een vieruurtje uit de Tukse, Iraanse en Spaanse keuken.
Om 16u30 starten leerlingen van Dil'arte met 3 verhalen. Telkens wordt ook een deeltje van het verhaal in de thuistaal voorgelezen om de charme van de taal te horen. Afspraak aan de ingang van Dil'Arte.

VERHALEN UIT DE WERELD MET CAFE COMBINNE 
19:30-22:00

In dit praatcafé kunnen Nederlandstaligen en mensen die Nederlands leren elkaar in een open en gezellige sfeer ontmoeten. Spring gerust binnen en maak het mee! Je komt en gaat wanneer je wil en krijgt gratis koffie, thee en water. Adres: Tatwala, Kalenbergstraat 9, 1700 Dilbeek


INITIATIE AIKIDO

20:00-22:00

Kom meer te weten over de Japanse cultuur en doe mee aan een initiatie Japanse gevechtssport. Ghislain is ondertussen 47 jaar bezig met aikido en wil graag zijn kennis en kunde delen.

Locatie: sporthal Ten Gaerde, Groot-Bijgaarden


VRIJ 24.04: SCHOOLVOORSTELLINGEN

Voor lagere en secundaire scholen werd een programma uitgewerkt met film, begeleide rondleiding in de expo en workshops. Voor meer info en reservaties kan je mailen naar gemeenschap@dilbeek.be


ZA 25.04: FESTIVAL MET DANS, WORKSHOPS, REISCAFE EN CONCERTEN

Schrijf je nu in!

 • 12:00 - 18:00: DANSWORKSHOPS ihkv Dag van de Dans  
  Afrikaanse dans - Katrien Dierckens
  Salsa en merengue - Nicolle Paniaos
  Quick step en disco swing - Nele Annaert en Jan Lauwers
  Bollywood - Aaricia Ponnet
  Hedendaagse dans - Hayo David
  Klassiek ballet - Elena Dzalbo

  Pilates - Elena Dzalbo

 • 14:00 - 18:00 WORKSHOPS
  GRATIS

  Papiermarmeren met Sinem Baser

  Sinem, mama van drie zonen is van Turkse afkomst. Ze studeerde aan de universiteit van Ankara en werkte er als kunstleerkracht. Ondertussen woont ze met haar gezin één jaar in Dilbeek en volgt ze Nederlandse les in Westrand. Tijdens de Blik op de Wereld leert ze ons het fascinerende marmerschilderen aan.

  Atelier Beeldende Kunst, Westrand  Indonesische desserts en drankjes maken
  Grenzeloos milieu - Wandelstraat Westrand

  Bamboe rietjes maken
  Grenzeloos milieu – Wandelstraat Westrand

  Japanse kaligrafie
  Atelier Beeldende Kunst, Westrand

  Textiel bewerken
  Siempre - Samen ambachtelijke weef en naaitechnieken uit Mexico en Pakistan aanleren.
  Wandelstraat Westrand

  Truffels en chocolade maken
  Pure Chocoa - Westrand

  Tijdens deze workshop leer je van een echte chocolatier de knepen van het vak.
  Maximum 12 deelnemers. 
 • 14:00 - 18:00 REISCAFÉ (gratis) EN AANGEPASTE EETKAART (Lou’s Plek)  

  Speeddate met Dilbeekse verenigingen en inwoners met reiservaringen in verschillende regio’s en maak kennis met het aanbod van verschillende reisbureau’s.
  Kom meer te weten over de Talentenbank en registreer je!
  Eten in Lou's Plek: reserveer vooraf!

 • 14:00 - 15:00 LEZING 

  Het vluchtelingenbeleid bij ons en elders in Europa i.s.m. Masereelfonds en vzw Humain

 • 19:00 - 23:00 WERELDPLEIN & BAR 

  Dessertbuffet - Solidariteitsbar - Concerten

  19u-19u45 Janos Gyula Csikos en de Cymbalum band
  Jazz spelen met de cymbalum is uniek. Deze avond brengen we nummers uit de swing-, musette- en Gypsy Jazz.   20:00 - 20:45 Pop-up band met Dilbeekse muzikanten 

  jazz en volksmuziek


  21:00-22:00 Coco Malabar - Congolese Afro-pop 

  In de jaren negentig van de vorige eeuw was de Congolese Dilbekenaar Coco Malabar (echte naam Nicolas Tumba) nog een vaste waarde in de Belgische wereldmuziekscene, maar daarna werd het stil rond de singer-songwriter. Tot nu dus, want met deze Tabla Rasa begint de man met een schone lei! Coco groeide op luisterend naar de Miriam Makeba platen van zijn vader, maar raakte later zelf in de ban van Fela Kuti en Joseph 'Le Grand Kallé' Kabasele. Zelf omschrijft hij zijn stijl als een mix van Afro-pop, Afro-rock en Afro-groove.


ZO 26.04
 

 • 11:00 - 15:00 Wereldontbijt - en brunch (reserveer via Lou’s Plek)


Heb je zelf een unieke blik op de wereld en wil je graag meewerken aan het festival? Laat het dan weten aan David Robberechts via gemeenschap@dilbeek.be

Alle activiteiten gaan door in Westrand, tenzij anders vermeld.
Opgelet: niet alle activiteiten zijn gratis en sommigen vragen inschrijving vooraf. Dit kan je nakijken in het programma.

Onderdeel van:
Blik op de wereld