Vincent Delbrouck
za 19 dec 20:30
geannuleerd

Wachten op Godot

Olympique Dramatique
19 dec
20:30
  • 19 dec
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)
    geannuleerd

Olympique Dramatique buigt zich over dit baanbrekend stuk van Beckett dat tegelijk klucht, vaudeville, tragedie en pure slapstick is.

Ze zitten er nog steeds. Bij hun boom. Vladimir en Estragon. Mét bolhoed. Te wachten op iemand die Godot heet. Hoe lang ze al aan het wachten zijn, weten ze niet. Ook niet of ze wel op de juiste plek zitten. En al evenmin weten ze wie Godot is en wat die hen zou moeten komen vertellen. Wat ze zich herinneren, zijn enkel flarden van een wereld die er niet meer is. En het enige wat ze hebben is tijd. Veel tijd. Om te discussiëren. Om ruzie te maken. Om na te denken. En vooral om zich te vervelen. De brutale verschijning van Pozzo en zijn knecht Lucky doorbreekt hun dagelijks ritueel. Een ogenblik lang. Fundamenteel verandert er niets. Ze blijven wachten. Dan komt een jongetje zeggen dat meneer Godot vandaag niet meer zal komen...

Onderdeel van:
Grote Beslissingen

"Ik heb het gevoel dat ik toneelspeler ben geworden om net deze stukken te spelen."

Tom Dewispelaere

Wachten op Godot (1953) van Samuel Beckett was bij zijn verschijning onmiddellijk een klassieker. Niet alleen omdat het de naoorlogse verwarring en onzekerheid zo scherp wist te verwoorden, maar ook en vooral omdat het in één klap het theater voorgoed veranderde. Ondanks zijn reputatie wordt het stuk zelden opgevoerd. Bijna zeventig jaar na publicatie buigt Olympique Dramatique zich over dit stuk dat tegelijk klucht, vaudeville, tragedie en pure slapstick is.    

Tom Dewispelaere: “Ik heb een grote voorliefde voor verhalen die gaan over de menselijke staat van zijn, verhalen die vragen stellen over vandaag, over de wereld en dus ook over mezelf. Daarbij komt dat ik steeds getriggerd word door taal. Beckett weet dit ‘taal-spel’ als geen ander te spelen. Ik heb het gevoel dat ik toneelspeler ben geworden om net deze stukken te spelen zodra ik er de kans toe krijg. Er zijn duizenden artikels, essays, verhandelingen en studies geschreven over Godot. Over wie die Godot is, over de zin en onzin van het leven, over de link naar de grote comedians als Buster Keaton, Charlie Chaplin, Stan Laurel en Oliver Hardy, enzovoort. Er wordt eindeloos over gefilosofeerd, gedoceerd, stellig over gesproken, wild gegist en vaag vermoed. Maar Beckett zelf heeft nooit antwoorden gegeven. Behalve dat het gespeeld moest worden. Ik beschouw dat als een uitnodiging en een van de meest uitdagende dingen die ik al heb gedaan.”

 

www.toneelhuis.be/makers/olympique-dramatique 

 

Credits

Tekst Samuel Beckett
Met Koen De Sutter, Tom Dewispelaere, Nico Sturm, Tom Van Dyck
Productie Toneelhuis
Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures