ma 25 okt 20:30 - 22:00
GEANNULEERD

Brutopia, de dromen van Brussel

Pascal Verbeken
ma 25 okt
20:30 - 22:00
  • ma 25 okt
    20:30 - 22:00
    BIB_leeszaal
    geannuleerd

Hellhole of Bruisende stad? 

Brussel wordt de meest gehate stad van België en de Europese Unie genoemd. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten; een toevluchtsoord voor bannelingen en artistieke vrijbuiters. 
 
Pascal Verbeken vertelt de geschiedenis van Brussel aan de hand van de Brusselse dromen en dromenjagers. Of het nu gaat over Karl Marx, Charles Baudelaire of Paul Otlet; het Atomium, het Volkshuis,of de Europawijk; de spoorwegen, of het salafisme: Verbeken pendelt van wijk naar wijk en van geschiedenis naar heden, op zoek naar denkers, doeners,  dissidenten, daklozen en gewone wijkbewoners die Brussel elke dag weer grandioos laten falen en opstaan. 

Pascal Verbeken is auteur en scenarist. Hij schreef onder meer  'Arm Wallonië',  'Grand Central Belge', 'Tranzyt Antwerpia' en tv-scenario’s als '100 jaar Vooruit'.  Met 'Arm Wallonië' won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek. In 'Brutopia. De dromen van Brussel' maakt Verbeken een ongelooflijke reis door de geschiedenis en het heden van Brussel. 

Christophe Vander Eecken