Ramy Moharam Fouad
vr 12 feb 20:30

Skepsels

Het Zesde Metaal
vr 12 feb
20:30
  • vr 12 feb
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Drie jaar na hun wonderlijke vorige passage komen Wannes Cappelle en de zijnen terug, met het excellente Skepsels onder de arm.

‘Zet junder ier, dak et ol explicere…’ Ruim vijf jaar na de profetische woorden waarmee Het Zesde Metaal Nie voe kinders op gang trapte, geldt de uitnodiging vandaag nog altijd. Het recept is beproefd, de uitwerking ervan verrassend en nieuw. Zowel parels uit de tid van ton als nummers uit hun jongste plaat komen voorbij. Mijmeringen over de plooien van ’t bestaan, en hoe het uiteindelijk toch wel in de juiste valt. De status van underdog zijn Wannes en zijn vertrouwde band – na het gelauwerde Calais – intussen al enige tijd ontgroeid. 

“Het Zesde Metaal in de Handelsbeurs: hoe regionaal ook universeel kan zijn” - ★★★★ De Morgen, maart 2020

Het zesde metaal

Het Zesde Metaal werd opgericht in 2005 door Wannes Cappelle. Datzelfde jaar speelde de band op het Oostendse (theater)festival Theater aan Zee en werd er Laureaat Jong Muziek, samen met Lora Zenn.

In 2006 bracht de band een eerste demo uit. Er volgden optredens op Ten Vrede, De Brakke Grond, Marktrock en Festival Dranouter (toen nog Folk Dranouter). Het Zesde Metaal speelde ook het voorprogramma van Bob Geldof in de AB. In april 2008 kwam hun eerste single Keuning van de jacht uit. 
De band ging samenwerken met producer Peter Vermeersch, die onder meer samenwerkte met Flat Earth Society, Mad Dog Loose en dEUS. Deze samenwerking resulteerde in 2008 in het debuutalbum Akattemets.

n 2012 bracht Het Zesde Metaal het album Ploegsteert uit, geproduceerd door Robin Aerts en verwijzend naar het gelijknamige Henegouwse dorp, met daarop een nummer over wijlen Frank Vandenbroucke, wonderkind en wielrenner. Op 16 februari 2012 werd het album voorgesteld in de AB en werd later bekroond met een gouden plaat. In 2017 eindigde Ploegsteert (terecht) op nummer 1 in de Belpop 100 van Radio 1.

Credits

De groep bestond lang uit Wannes Cappelle (zang, gitaar) en een wisselende bezetting.

Na Ploegsteert is de bezetting (Filip Wauters, Tom Pintens, Robin Aerts en Tim Van Oosten) ongewijzigd gebleven.