vr 26 feb 20:30

Correspondances Mystérieuses

Lucas Blondeel en Toon Leën
vr 26 feb
20:30
  • vr 26 feb
    20:30
    Dil'arte (stoelkeuze)

Een concert-lezing van Lucas Blondeel en Toon Leën met muziek van Claude Debussy.

De Franse componist Claude Debussy slaagde er als geen ander in om met klank beelden te creëren. Hij zag in de natuur een belangrijke leermeester en was gepassioneerd door de zee, maar evenzeer verknocht aan de grootstad Parijs en bezeten door de beeldende kunst en literatuur van zijn tijd. 

In deze voorstelling bieden pianist Lucas Blondeel en kunstenaar Toon Leën een meeslepende meditatie over de verhouding tussen muziek en beeld in het werk van Claude Debussy. Zijn composities treden tijdens Blondeels subtiele uitvoeringen in dialoog met meer dan duizend beelden. In zes korte lezingen ontsluit Leën het visuele universum rondom een aantal van Debussy’s inspiratiebronnen. Blondeel vult gevat aan met verhelderende inzichten in de muzikale vernieuwingen die de componist lanceerde.

De voorstelling neemt ons mee naar Cythera, het utopische eiland van Venus waar Debussy’s L’Isle joyeuse naar verwijst. Via zijn Estampes belanden we op de wereldtentoonstelling van 1889, waar een groep danseressen uit Java de bezoekers betoverden. Een selectie uit de Préludes voert ons naar de enigmatische Mélisande en haar al even mysterieuze voorlopers, maar ook naar het begin van de cinema, en naar een uit de VS overgewaaide dansvorm die populair was rond de eeuwwisseling, de cakewalk. We komen ijzige landschappen tegen, worden overweldigd door het spektakel van vuurwerk en vulkanen en belanden steeds weer bij de oppermachtige zee.

Programma

Épigraphes antiques (1914)
1. Pour invoquer Pan, dieu du vent d’été
Préludes (1909-13)
Danseuses de Delphes
Voiles
Estampes (1903)
Pagodes
La soirée dans Grenade
Jardins sous la pluie

Pauze

Épigraphes antiques (1914)
5. Pour l’Égyptienne
L’Isle joyeuse (1904)
Préludes (1909-13)
La cathédrale engloutie
Des pas sur la neige
La fille aux cheveux de lin
Minstrels
Feux d’artifice

“Mindblowing! Een overrompelende ervaring. Heeft me leren luisteren naar Debussy, maar ook leren kijken naar kunst.” — Klara-presentatrice Katelijne Boon 

Credits

Piano Lucas Blondeel
Tekst en beeldmontage Toon Leën