Kaat Pype
do 29 apr 20:30
- onder voorbehoud -

Alkestis

Zuidpool
29 apr
20:30
  • 29 apr
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)
    Vanaf 22 aug 09:00

Rake maar meedogende analyse van de mens anno 2021. Ibsen zoals u hem nog nooit zag, met een bijna exclusief vrouwelijke cast. 

Aan het einde van zijn leven schreef de gevierde Noorse auteur Henrik Ibsen (1828-1906) drie prachtige en zeer persoonlijke stukken: 'De vrouw van de zee' (1888), 'Bouwmeester Solness' (1892) en 'Wanneer wij doden ontwaken' (1899). Ze behoren tot zijn beste en meest intrigerende werk.

Auteur en regisseur Jorgen Cassier herwerkt deze teksten tot een geheel nieuw stuk. Hij bewees eerder dat zo'n uitdaging hem goed ligt: met 'kReon' maakte hij van vier Griekse tragedies een uiterst actueel, politiek beladen en door pers en publiek geprezen voorstelling.

Met Ibsen als basis focust 'De grond onder hun voeten' op drie figuren. In een dorpsgemeenschap nabij de kust botst een jonge vrouw op de grenzen van haar liefde voor en huwelijk met een lokale (vrouwelijke) dokter. In een grootstad argwaant een succesvol architect in volle midlifecrisis de contouren van zijn eigen ondernemerschap en een nieuwe opkomende generatie. Na een rijk gevuld en welgesteld leven in het buitenland keert een gerenommeerde beeldhouwster op leeftijd terug naar haar geboortegrond, waar ze zich geconfronteerd ziet met haar nakende pensioen.

Op de achtergrond spelen maatschappelijke ontwikkelingen zoals de erkenning van het homohuwelijk, opkomend (plattelands)toerisme, globalisering, vergrijzing, verstedelijking, neokapitalisme, de opkomst van het samengesteld gezin en de strijd van de mens met zijn natuurlijke omgeving.

'De grond onder hun voeten' vormt een rake maar meedogende analyse van de mens anno 2021 en de zelf gegraven valkuilen van zijn psyche. Ibsen zoals u hem nog nooit zag, met een bijna exclusief vrouwelijke cast: Sofie Decleir, Evgenia Brendes, Marjan De Schutter, Taeke Nikolaï, Scarlet Tummers, Fania Sorel, Anne-Laure Vandeputte en Koen van Kaam.

 

Jorgen Cassier:

'De grond onder hun voeten' is een hedendaagse, maar evengoed mythische blik op de barsten in de constructie die de moderne mens voor zichzelf meent te moeten creëren, wil hij overleven; en bijgevolg op de barsten in de optelsom van al die constructies, de gemeenschap…

Dat Ibsen zijn laatste toneelstuk (Wanneer wij doden ontwaken (1899); hijzelf wist ook dat het zijn laatste was) laat eindigen met een lawine (een ultieme deus ex machina), is meer dan een theatrale tragische ingreep, meer dan goedkope symboliek.

De grond onder hun voeten begint te schuiven, sleurt hen mee en mensen raken voorgoed bedolven onder wat voordien instond voor hun stabiliteit.

 

'De grond onder hun voeten' is geen psychologisch hedendaags realistisch huiskamerdrama, maar zet in op de mythische dimensies die de labiliteit van de opgevoerde mens voeden. Met name de aantrekkingskracht van de zee, de steile klim tot ongekende hoogten op een bouwwerf en de tochten door het gure hooggebergte of de jacht door ondoorwaadbare naaldwouden, zetten de louter realistische praktijk van Ibsens dialogen onder druk. In 'De grond onder hun voeten' is realisme een masker, waar een oneindige leegte achter schuilgaat, die voortdurend en gulzig invulling zoekt en eist, maar elke vondst verwerpt.

Credits

Met Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Marjan De Schutter, Taeke Nikolaï, Scarlet Tummers, Fania Sorel, Anne-Laure Vandeputte en Koen van Kaam
Regie Jorgen Cassier
Tekst Jorgen Cassier naar Henrik Ibsen
Productie Zuidpool

www.zuidpool.be