do 6 mei - zo 16 mei

Sinopia (8+)

Studio Orka
do 6 mei
-
zo 16 mei

Reconstructie van wat (n)ooit goed was.    

OPGELET, de ticketverkoop voor deze voorstelling start NIET op 22 augustus. De locatie is nog niet bekend en daarom kunnen we, rekening houdend met de coronamaatregelen, de capaciteit nog niet bepalen. De start van de ticketverkoop voor deze voorstelling wordt later aangekondigd.

Twee zussen reconstrueren het huwelijk van hun ouders. Vol vuur en passie vertellen ze hoe ze elkaar voor het eerst ontmoetten, in het museum. Ze verbeelden zich hun eerste kus, daar op die bank voor dát schilderij. Een relaas van smoorverliefde mensen die zich ‘s nachts lieten opsluiten in het museum, om het mooiste kunstwerk ter wereld te maken: hun twee prachtige dochters. Samen met de zussen verliest het publiek zich in een liefdesverhaal dat ooit heel schoon begon. Om vervolgens af te brokkelen en luidruchtig uit elkaar te vallen. Vandaag vragen ze zich af wat er overblijft. En of het zinvoller is naar vroeger te kijken of toch maar beter naar de toekomst?

In Sinopia* onderzoekt Studio ORKA of kunst troost kan bieden. Samen met het publiek duiken ze onder in een museum en doen er alles wat er normaal nièt mag. Roepen, lopen, vrijen, dansen, dieven ontmaskeren, kunstwerken bekladden of roven.

Om een verhaal te vertellen over hoe kinderen proberen te begrijpen wat soms niet te begrijpen valt. En een plaats te geven. Om tot de conclusie te komen dat ze misschien wel blij zijn dat de dingen zo gelopen zijn.

Opgelet: de zussen reconstrueren het leven zoals het is of was. Zonder doekjes. Sommige scènes zijn niet bestemd voor gevoelige kijkers. Een zaalwacht neemt je tijdens deze momenten mee op pad om elders naar mooiere taferelen te kijken.


* sinopia is een voorbereidende schets, met een rode kleurstof, oorspronkelijk uit Sinope, die bedoeld was als ‘mise en place’ voor een fresco. Als fresco's worden afgenomen komen deze sinopie aan het licht. Dikwijls worden ze mooier gevonden dan het voltooide fresco: ze zijn veel vrijer geschilderd, het zijn ‘non finito's’ met alle kracht van het fragment. 

Credits

Van/met Martine Decroos, Ilse de Koe, Janne Desmet, Katrien Valckenaers en twee andere nog te bepalen spelers, Philippe Van de Velde. Met de steun van de Vlaamse Overheid, Stad Gent, Tax Shelter.

Copresentatie met BRONKS.