vr 21 mei - za 22 mei
geannuleerd

Sartre & De Beauvoir

Sien Eggers & Frank Focketyn
vr 21 mei
-
za 22 mei

In Sartre & de Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op hun turbulente liefdesrelatie. 

In CC Strombeek gaan de voorstellingen van 2021 pas later in verkoop. Daardoor kan je deze theatervoorstelling ook bij ons nog niet definitief in je abonnement nemen. Je kan ze wel als reserveticket boeken en later ook wel aan verminderd tarief kopen met je abocode.

Na SOCRATES, MARX en SPINOZA komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen.

Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

In Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs speelde hun intellectuele leven zich af, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso…

Jean-Paul & Simonne waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben.

Het existentialisme zoals het door hen werd belichaamd en uitgedragen was niet minder dan een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid? 

Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? En waarom zijn "de anderen" volgens Sartre "de hel"?

In SARTRE & DE BEAUVOIR kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. 

Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

In SARTRE & DE BEAUVOIR kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. 
Haar klassieker “De Tweede Sekse” geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.

Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de vader van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. 
In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen. Pers

De pers over de vorige stukken in de filosofen-reeks: 


“Socrates is een warm en met zorg gemaakt eerste deel van een veelbelovende reeks die de grootste denkers in het voetlicht plaatst omdat deze wereld meer dan ooit nood heeft aan hun verlicht, verzachtend en verrijkend denken. (…) In een regie van Stefaan Van Brabandt  transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een  filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is…” Els Van  Steenberghe in Knack

 “Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. (…) Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed.”  Gilles Michiels in De Standaard

Credits

Concept, tekst & regie Stefaan van Brabandt
Spel Sien Eggers & Frank Focketyn
Dramaturgie Wannes Gyselinck
Productie De Verwondering
Co-productie Het Zuidelijk Toneel en Arenbergschouwburg Antwerpen

www.stefaanvanbrabandt.com