Westrand Cultuurcentrum Dilbeek
Lieselot Siddiki

Voorjaarsontwaken

WolfWolf
inleiding om 20:00
vr 16 sep 20:30
vr 16 sep
20:30
  • vr 16 sep
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een emotionele coming of age binnen een zwijgende maatschappij.

Voorjaarsontwaken speelt zich af binnen het schemergebied van kind naar volwassene. Negen scholieren vinden elkaar buiten de lessen, op het schoolplein en op het podium. Binnen de muren van het ‘schooltoneel’ steken fictie en realiteit elkaar aan en ‘repeteren’ de scholieren voor het leven. Al struikelend zoeken ze naar hun plek in deze maatschappij. Ze ontdekken de wereld, elkaar, zichzelf en de daarbij horende driften en perikelen. Een lichaam dat hen overwoekert en sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Seksualiteit, die zowel grensverleggend als verwarrend en kwetsend kan zijn. Zeker wanneer keuzes over je eigen lichaam door anderen bepaald worden. 

Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. Zeker wanneer je niet goed bent in je beter voelen. Zeker wanneer alles nog kan veranderen. En zeker wanneer het allemaal maar theater is.

 

WOLF WOLF gooide hoge ogen met hun versie van de klassieker ‘Who’s afraid of Virginia Woolf?’ in 2019, waarin vier afstuderende jonge spelers zonder decor en met het publiek wel héél dichtbij hun tanden zetten in deze iconische tekst van Edward Albee. De voorstelling werd niet enkel bekroond met de jongerenprijs op Theater Aan Zee, maar werd zelfs geselecteerd voor Het TheaterFestival 2020 als één van de meest belangwekkende producties van dat seizoen. Voor haar tweede productie gaat WOLF WOLF opnieuw een gevecht aan met de geschiedenis: zowel in tekst als in muziek en vormgeving. In hun vizier hebben ze nu het stuk ‘Voorjaarsontwaken’, origineel geschreven door Frank Wedekind in 1891. Voor deze zogeheten ‘kindertragedie’ wordt de ploeg die u eerder kon zien in ‘Who’s afraid of Virginia Woof?’ aangevuld met spelers Soraya van Welsenis en Matthias Van de brul, klassieke muzikante en speler Valentina Tóth en hedendaags muzikant Gilles Vandecaveye-Pinoy.

 

And they all lived happily ever after
And they all lived happily
And they all lived
And they all
Grew up

(Labrinth, Euphoria)

Wolf Wolf

De voorstelling Who’s afraid of Virginia Woolf? (2019) was een eerste samenwerking tussen acteurs/makers Imke Mol, Naomi van der Horst, Flor Van Severen en Mitch Van Landeghem (KASK Drama) en scenograaf/lichtontwerper Gilles Pollak (RITCS Podiumtechniek en HKU Scenografie) en werd gepresenteerd als afstudeervoorstelling aan de dramaopleiding aan het KASK in Gent. De voorstelling, een hedendaagse bewerking van de toneeltekst van Edward Albee uit '62 en een ode aan zowel de liefde, verbeelding als het toneelrepertoire zelf, werd geprogrammeerd als Jong Werk op Theater Aan Zee 2019, waar zij de Mu.zee.um- jongerenjuryprijs, alsook een eervolle vermelding van de vakjury voor “zoveel durf en acteervermogen” kreeg. De jury van Het TheaterFestival verkoos de voorstelling tot één van de meest belangwekkende producties van dat seizoen.

Als gevolg van enerzijds een fijne, intense samenwerking en anderzijds de ervaring dat het in dit theaterlandschap een verademing blijkt om als jonge makers op een brutale doch respectvolle, tegemoetkomend-schadelijke manier met repertoire om te kunnen gaan, besloten ze met z’n vijven na TAZ 2019 het collectief WOLF WOLF op te richten. In de zomer 2020 startten de voorbereidingen voor een tweede samenwerking, waarin ze opnieuw het toneelrepertoire benaderen vanuit een fundamentele liefde voor het spelen.

WOLF WOLF wil voorstellingen maken vanuit een ‘spelersdramaturgie’: ensceneren, bewerken en regisseren vanuit een spelersinstinct en metier. Zo kiezen ze er bewust voor om niet met een regisseur of dramaturg te werken die eerst een concept uitdenkt, maar maken ze beslissingen van op de vloer en benaderen het tekstmateriaal vanuit het spelen zelf. Door het toepassen van deze werkmethode wordt het maken en spelen van de voorstelling één.

Wolf Wolf zoekt naar verdieping in spel, een spannende scenografische vorm en een intelligente, eigenzinnige tekstbewerking die repertoire kritisch en enthousiast ontleedt, hier en vandaag. Dit alles met de ambitie bijzonder, kwalitatief theater te maken voor zowel getrainde toeschouwers, alsook een divers, nieuw publiek te bereiken. 

Credits

Van en met: Imke Mol, Mitch Van Landeghem, Flor Van Severen, Naomi van der Horst, Gilles Pollak, Soraya van Welsenis, Matthias Van de brul, Valentina Tóth en Gilles Vandecaveye-Pinoy

Tekst naar ‘Frühlings Erwachen’ (voorjaarsontwaken) van Frank Wedekind
Muziek Gilles Vandecaveye-Pinoy en Valentina Tóth
Vormgeving Shervin Sheikh Rezaei en Gilles Pollak
Kostuum Lieselot Siddiki
Productie Eva Bracke
Spelcoach Esther de Koning
Eindregie Renée Goethijn
Met dank aan De Figuranten, Vooruit, Compagnie Cecilia, Zuidpool, En Avant Festival, De Grote Post, de Vlaamse Overheid, Sabam, Carine van Bruggen, Henk Vandecaveye en Gemeenschapscentrum De Linde, 

https://wolfwolf.be/