Westrand Cultuurcentrum Dilbeek
Leontien Allemeersch

Please (don't) let me be misunderstood

Geert Belpaeme
do 26 jan 20:30
do 26 jan
20:30
  • do 26 jan
    20:30
    Cc Strombeek

Minimalistische vorm van clownerie die speelt met de blik en verwachting van de toeschouwer.

 

Met Please (don’t) let me be (mis)understood bevraagt Geert Belpaeme de figuur van de clown. Hedendaagse clownerie wordt veelal gereduceerd tot een spel met versteende vormen en figuren met een bijpassende psychologie. Een typisch voorbeeld is de tragiek van de huilende clown, als melancholische fêtering van de falende mens. Nochtans is clownerie, net als het theater, een performatieve praktijk met een potentieel om bestaande verhoudingen in vraag te stellen.

Geert Belpaeme wil in Please (don’t) let me be (mis)understood terug naar de kern van clownerie. Het wordt een choreografische deconstructie van de figuur van de clown met de bedoeling opnieuw dit rijke potentieel te verkennen. Hij gebruikt clownerie om nieuwe definities te onderzoeken van wat het betekent om mens te zijn: hoe kunnen we een minder agressieve positie innemen ten midden van andere organismen, levende systemen, ecosystemen en objecten? 

Maar hoe onderzoek je dat in het theater, een plek die net gedefinieerd wordt door de menselijke blik? Hoe kun je niet-menselijke verhoudingen met een menselijk lichaam performen? Geert Belpaeme gelooft dat de clownspraktijk, met haar inherente openheid ten opzichte van ruimtes, objecten, relaties… net daar een opening in biedt.

Geert Belpaeme

Geert Belpaeme is theatermaker, performer en docent/ onderzoeker aan KASK (School of Arts Gent). Hij maakt voorstellingen tussen theater, circus, performance, dans en filosofisch experiment.

Speelsheid en abstractie vanuit een ongeremde verbeelding zijn overheersende kenmerken in al zijn projecten. Zijn artistieke taal doet soms denken aan een minimalistische vorm van clownerie en speelt met blik en verwachting van de toeschouwer.
Naast l’hommmm, zijn collectief met Mats Van Herreweghe, richtte Geert in 2016 samen met Bosse Provoost, Kobe Chielens en Lieselotte De Keyzer ook het gezelschap de polen op. In datzelfde jaar ontving Geert eveneens de Roel Verniers Prijs voor zijn solo performance First.

 

Januari is traditioneel solden maand, maar wíj presenteren je liever De Nieuwe Collectie. Van half januari tot half februari zijn onze podia voor het grootste deel voorbehouden voor makers die je misschien (nog) niet (goed) kent, maar die zondermeer de moeite zijn om te ontdekken.

Programma
20.01 Soirée Composée #1: Make some room
21.01 Soirée Composée #2
26.01 Please (don't) let me be (mis)understood - Geert Belpaeme in Cc Strombeek
09.02 Baby van Eleonore Van Godtsenhoven & Arne de Tremerie in Cc Strombeek
16.02 NDOTO van Lucas Katangila
18.02 Field of View van Kevin Trappeniers


Dit programma wordt nog later uitgebreid met meer nieuw trappelend talent. 

 

 

 

 

Credits

concept, spel & creatie Geert Belpaeme
dans Estefanía Álvarez Ramírez en Stanley Ollivier
dramaturgie en regieondersteuning Bosse Provoost en Mats Van Herreweghe
licht Geert Vanoorlé
kostuumontwerp en scenografie Carly Rae Heathcote
productie l’hommmm
coproductie C-TAKT, STUK en Voo?uit
met dank aan Brakke Grond, BUDA, Dommelhof, Grote Post en Miramiro

 

www.geertbelpaeme.com

 

Locatie

Schouwburg, Cc Strombeek, Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen
Bereken je route via google maps