Kaat Pype

Long Day's Journey into Night

Zuidpool
met inleiding
wo 22 mrt 20:30
wo 22 mrt
20:30
  • wo 22 mrt
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een ontroerende maar bikkelharde voorstelling die drijft op taal, monumentaal minimalisme en ijzersterke acteerprestaties. 

Zuidpool heeft de naam gewaagde en eigenzinnige ensceneringen te maken van wat men ‘repertoire’ is gaan noemen, en dat is exact wat het deze keer ook zal doen.

Wat gebeurt er met ons als we elkaar niet meer kunnen of willen verstaan? Wat zetten we op het spel als we stoppen met luisteren? Naar de ander? Naar onszelf?

Dit aangrijpende autobiografische meesterwerk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone.

 

Verhaal

Wat gebeurt er met ons, als ons leven een illusie blijkt te zijn?
Wat als we niet meer weten waar we thuishoren?
Wat als het lijkt alsof we langzaam verdwijnen in de mist? Als geesten …
 
Dit aangrijpende autobiografische meesterwerk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone.

De vader is een verbitterd, alcohol verslindend acteur aan het einde van zijn carrière,
de moeder een grillige en onvoorspelbare vrouw met een morfineverslaving,
de oudste zoon een gefnuikt acteur met een beestachtig cynische levensstijl,
en de jongste een hoogsensitief dichter met een — waarschijnlijk terminale — longaandoening.

In messcherpe dialogen probeert elk van hen vat te krijgen op de teleurstellingen in zichzelf en de ander. Met een minimum aan actie dropt O’Neill een clusterbom van woorden die zowel willen verwonden als verzoenen. Het is een schreeuw om liefde en verbinding van mensen die niet mét, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Van ’s ochtends vroeg tot middernacht leveren zij een ontroerend gevecht met het vertroebelde beeld dat de ander van hen heeft. Een gevecht waarvan ze weten dat het niet te winnen valt.

In een verregaande meertalige adaptatie, en in de uitgepuurde stijl die Zuidpool eigen is, drijft Long Day’s Journey into Night op taal, monumentaal minimalisme en ijzersterke acteerprestaties. Sofie Decleir, Laurent Capelluto, Atta Nasser en Tijmen Govaerts spelen respectievelijk in het Nederlands, Frans, Levantijns-Arabisch en het Engels. De voorstelling wordt ook volledig boventiteld in elk van die vier talen.

Inleiding om 20:00

Sofie Decleir [de moeder] schitterde in vele producties van Zuidpool, waaronder recent nog De aanzegster, DE FELOMSTREDEN KROON, War of the Beasts and the Animals en Kates Tapes Away. Ze speelde ook bij gezelschappen als Compagnie Cecilia (Frontaal), Olympique Dramatique (AUGUSTUS ergens op de vlakte), MartHa!tentatief (De fietsendief) en Kyoko Scholiers / Opera Ballet Vlaanderen & HERMESensemble (BOY). Op het scherm zag u haar de laatste jaren in de topseries De twaalf en De dag.

Tijmen Govaerts [de jongste zoon] is een snel rijzende ster aan het acteursfirmament. Hij studeerde Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium en creëerde als resident in Zuidpool zijn afstudeervoorstelling Charming Man en Deze Grote Tomatenoorlog (samen met Juicy IJsselmuiden en Charlotte Van den Broeck). Hij speelde ook in Angels in America van Olympique Dramatique.
Tijmen is te zien in films van topregisseurs als Lukas Dhont (Girl), Patrice Toye (Muidhond) en de broers Dardenne (Tori et Lokita), in de verfilming van Griet Op de Beecks Kom hier dat ik u kus en in de series De Kraak en Twee zomers. In 1985, de prestigieuze fictiereeks rond de Bende van Nijvel die nu te bekijken is op VRT en RTBF, speelt hij een van de hoofdrollen.

Atta Nasser [de oudste zoon] was te zien in voorstellingen van STAN (Move (on), Orphans, Les Antipodes), Kloppend Hert & Theater Antigone (De Barbaren), BRONKS (Edward) en Théâtre National (L’Attentat), en in zijn eigen creatie Jerusalem die hij eind 2022 samen met Scarlet Tummers maakte onder de vleugels van STAN. Eerder speelde hij bij onder meer het Al-Kasaba Theater in Ramallah, het Al-Harah Theater in Bethlehem en het Arabisch-Hebreeuwse Jaffa Theater in Tel Aviv. Hij volgde de acteursopleiding van het Palestijnse Nationale Theater El-Hakawati in Jeruzalem en de regie-opleiding aan het Brusselse RITCS.

Laurent Capelluto [de vader] is een van de beste Franstalige acteurs in België. Hij studeerde in Brussel en speelde en regisseerde bij het Théâtre National, het Théâtre Le Public en het Infini Théâtre. De laatste jaren stond hij vooral in Parijs op de planken.
Laurent is te zien in series als Into the Night en Zone Blanche en in films als Un monde van Laura Wandel, Un conte de Noël van Arnaud Desplechin, L’Enquête van Vincent Garenq, La Vérité van Hirokazu Kore-Eda en Amour van Michael Haneke. Hij won twee keer de Magritte-filmprijs en werd er nog vier keer voor genomineerd. Nu werkt hij voor het eerst mee aan een Vlaamse theaterproductie.

 

Credits

https://www.zuidpool.be/long-days-journey-into-night

Meertalig met Nederlandse boventiteling