Thor Schalden

Riten

Lien Thys en Tim Bogaert
met inleiding
do 27 apr 20:30
do 27 apr
20:30
  • do 27 apr
    20:30
    Cc Strombeek

Een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten., gewapend met humor, durf en speelse erotiek. 

het verhaal

In RITEN wordt een jong acteurscollectief in staat van beschuldiging gesteld. Een scène uit hun voorstelling wordt als ongepast beschouwd. Met een begeesterd plezier simuleren ze de ondervragingen, het proces en het op de vlucht zijn van een schijnbaar joelende menigte. Terwijl het publiek toekijkt als onderzoeksrechter worden ze verschillende krachten in zichzelf gewaar. De kick en adrenaline van het fout zijn, maar net zo goed de angst om daadwerkelijk te provoceren. Wie ze zijn en wat er zich ooit in de bewuste scène heeft afgespeeld wordt steeds meer een troebele pap. Een horror spiegelpaleis waarin meerdere versies van één verhaal in het rond kaatsen.

 

Met RITEN duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman. Na hun eerste worp Na de repetitie, afgelopen editie geselecteerd voor #nieuwjong op het TheaterFestival, zetten ze ook dit keer het scenario van de filmmaker stevig naar eigen hand. Spelend gaan ze op zoek naar een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten. Gewapend met humor, durf en speelse erotiek maakt dit duo Bergman relatable.

 

met inleiding om 20:00

Riten

Lien Thys en Tim Bogaerts leerden elkaar kennen tijdens Montignards#3, het ontwikkelingstraject voor nieuwe theatermakers bij Monty Kultuurfaktorij. Daar kwamen ze voor het eerst in aanraking met het werk van Ingmar Bergman. Na de repetitie naar de gelijknamige film van Bergman werd geselecteerd voor #nieuwjong op Het Theaterfestival 2021. In 2023 maken en spelen ze hun tweede Bergman-adapatie RITEN

Tim Bogaerts 

Tim Bogaerts (1993) studeerde in 2016 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij begeeft als speler zich op het snijpunt tussen repertoire, beweging en performance. Tim speelde voor gezelschappen als NTGent, KVS, De Warme Winkel en playField. Huidig seizoen zal Tim o.a. te zien zijn in Scattered Memories van Ultima Vez/Wim Vandekeybus en Hunters & Collectors van Voetvolk. 

Lien Thys

Lien Thys (1993) studeerde in 2018 af aan de spelopleiding van het RITCS. Als actrice is ze gefascineerd door de intieme spanning tussen de speler(s) en het publiek. Ze speelde voor gezelschappen als Lazarus, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater en De Mannschaft. Huidig seizoen zal Lien o.a. te zien zijn in Apenverdriet van Arne Sierens en FEED ME PLEASE van Bronks en Theater Antigone.

Pers

"Thys en Bogaerts zijn nog maar net afgestudeerd, maar tonen in dit sprankelende duet hun spelerskwaliteiten. Ook de vorm is doordacht: wij bekijken hen vanop een tribune op de scène, terwijl zij de hele zaal bespelen."
Filip Tielens, De Standaard, 21/9/2020 (over Na de repetitie

Credits

creatie en spel Lien Thys & Tim Bogaerts 

Lien Thys (LAZARUS, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater, De Mannschaft en Theater Stap) & Tim Bogaerts (NTGent, KVS, Ultima Vez/Wim Vandekeybus, De Warme Winkel, playField. en Compagnie Lodewijk/Louis)
coaching Willem de Wolf & Marie Pien
dramaturgie Evelien Cammaert 
geluidsontwerp Jasper Segers
lichtontwerp & scenografie Lies Van Loock 
kostuum Rachid Laachir 
techniek Milan De Wael

Geïnspireerd op Riten van Ingmar Bergman 
Coproductie Monty
met de steun van de Vlaamse gemeenschap & stad Antwerpen 
met dank aan Koortzz, NTGent & de Roovers

 

Locatie

Schouwburg, Cc Strombeek, Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen
Bereken je route via google maps