Nick Hannes

Amor Mundi

Theater Malpertuis
met inleiding
wo 3 mei 20:30
wo 3 mei
20:30
  • wo 3 mei
    20:30
    Cc Strombeek

We schrijven 17 oktober 1977, maar het zou even goed vandaag kunnen zijn. De kwesties zijn immers zo vaak dezelfde. De vragen ook. 

het verhaal

In Amor Mundi volgen we de cineast Rainer Werner Fassbinder in een oktobernacht 1977 terwijl hij koortsachtig het nieuws volgt. De gijzelnemers van een gekaapt Lufthansa-toestel worden die nacht door een speciale eenheid van de Duitse politie uitgeschakeld. Kort daarna worden de kopstukken van de extremistische verzetsbeweging Rote Armee Fraktion dood aangetroffen in hun cel.

De feitelijkheden zijn aanleiding voor felle discussies die Fassbinder voert met zijn vriend Armin, maar vooral met zijn moeder. 

 

inhoud

Wat zijn de grondbeginselen van democratie? Hoe belangrijk of gevaarlijk is het om je ‘uit te spreken’? Is autoriteit nodig? Wanneer gaat het gezag van de overheid uit de bocht? Moet en kan er soms plek zijn voor geweld in de samenleving, of is dat eenvoudigweg taboe? 

Vragen van alle tijden waarop geen pasklare antwoorden zijn. Misschien laat Amor Mundi vooral het belang van het woord zien. Het woord als politieke daad, in een samenleving die steeds minder opgezet lijkt te zijn met dialoog en discussie, en des te meer met strijd en polemiek. We schrijven 17 oktober 1977, maar het zou even goed vandaag kunnen zijn. De kwesties zijn immers zo vaak dezelfde. De vragen ook. 

 

Wie was Rainer Werner Fassbinder?

Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) was een baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duitse samenleving becommentarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.

 

Met inleiding om 20:00

Theater Malpertuis

Met meer dan 50 jaar op de teller is Theater Malpertuis een gevestigde waarde in het podiumkunstenlandschap. De werking bestaat enerzijds uit de regies van artistiek directeur Piet Arfeuille en anderzijds uit het werk van artistieke bondgenoten, nieuwe maar ook gevestigde makers uit verschillende disciplines. Naast geactualiseerde bewerkingen van klassiek repertoire geeft Arfeuille ook plaats aan andere artistieke disciplines (beeldende kunst, dans) en is er ruimte voor talentontwikkeling in de vorm van masterclasses en residenties.

Ook andere productiehuizen en cultuurcentra reiken Theater Malpertuis de hand voor het maken van coproducties. Zo ontstond er de laatste jaren een band met Unie der Zorgelozen, Toneelhuis, muziektheater LOD, cc De Grote Post Oostende, cc De Steiger Menen, cc Lokeren, OPENDOEK, Nicole Beutler Projects ...

 

Piet Arfeuille

Piet Arfeuille (1961) is zijn theatercarrière ooit gestart in West-Vlaanderen. Voor zijn allereerste productie De Golf (gebaseerd op een roman van Morton Rhue) zette hij meer dan honderd leerlingen op de scène van het Klein Seminarie in Roeselare. De productie trok zo’n aandacht dat ze prompt geprogrammeerd werd door het toenmalige Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen. Zowel in het amateurcircuit als in het semi-professionele Theater de Schaduw, wat hij in 1994 oprichtte in een landelijke wijkkapel in Ardooie, maakte hij opvallende producties: een sfeervolle bewerking van Kristien Hemmerechts’ debuutroman Een zuil van zout en de publiekstrekker Langs de wegen (The very best of Vlaams boerendrama) waarmee hij het genre van de theaterwandeling zowat uitvond.

Ondertussen studeerde hij tussen 1990 en 1994 aan de Toneelacademie en de Jekerstudio Maastricht.
Onmiddellijk na zijn opleiding ging hij acteren bij Hollandia, het toenmalige gezelschap van regisseur Johan Simons. Vervolgens haalde Limelight Kortrijk hem binnen en zette hij zijn regisseurswerk verder in professionele omstandigheden. Uit die periode dateren For the one and only, Bloedbruiloft (Federico Garcia Lorca) en een bewerking van Lost language of the Cranes, een roman van David Leavitt.

Met zijn adaptaties van klassiek repertoire voor HETPALEIS van Antwerpen, kwam de doorbraak. Raadseltjes (naar de Oedipustragedie) werd genomineerd voor de Signaalprijs 2000, Romeo en Julia trok volle zalen en zijn Hamlet werd door de pers bestempeld als zowat het beste wat er in het seizoen 2004-2005 te zien was.

Ondertussen gaf Arfeuille ook les aan verschillende toneelscholen: Rits Brussel, Conservatorium Gent, Toneelacademie Maastricht. Maar vooral in de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven (nu: Tilburg) experimenteerde hij volop met een nieuwe vormtaal. Daaruit resulteerden uiteindelijk eigenzinnige voorstellingen als Are you ready, are you ready for love?

Met het artistieke leiderschap van Theater Malpertuis in Tielt is sinds januari 2010 in Arfeuilles carrière een nieuwe fase begonnen waarin zowel zijn grotezaalwerk als het avontuurlijke kleinschaliger werk zal verdergezet worden. 

Credits

Piet Arfeuille regisseert Tania Van der Sanden in de rol van de moeder, David Geysen, Geert Vaes en cabarettier Pieter Verelst in de rol van Fassbinder. 

Spel Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes, Pieter Verelst
tekst Piet Arfeuille naar o.m. Rainer Werner Fassbinder
regie Piet Arfeuille
productie Theater Malpertuis
vormgeving Steve Salembier, Piet Arfeuille 
Met de steun van Tax Shelter & Vlaamse Gemeenschap

www.malpertuis.be

 

Locatie

Schouwburg, Cc Strombeek, Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen
Bereken je route via google maps