Westrand Cultuurcentrum Dilbeek
Adriene Jenik

Hunters & Collectors

Lisbeth Gruwez/Voetvolk
met inleiding
vr 19 mei 20:30
vr 19 mei
20:30
  • vr 19 mei
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een adembenemend spel van voeten van zeven performers, begeleid door live muziek, bevrijdt uit lichaam en geest. Nooit deden ze hun groepsnaam meer eer aan. Tijdens hun voettocht van het ene cultuurcentrum naar het volgende, kan het publiek aansluiten.

Met Hunters & Collectors keert Voetvolk terug naar zijn roots. Het voetvolk levert het werk op de grond dat de grenzen van het front verlegt, en precies dat maken we met deze voorstelling op een bijzondere manier tot thema. Aanleiding is de vraag hoe mensen omgaan met grenzen. De harde grens: die van de gevangeniscel, die de ruimte onverbiddelijk afbakent. De doorlaatbare grens: die van Fort Europa, die (soms) te overwinnen valt. Het onderzoek spitst zich toe op het belang van het benenwerk daarbij, de voeten. Hoe het in beweging zijn, het letterlijk gaande blijven, een kracht kan zijn om te overleven. Andere vragen die we stellen: zijn grenzen rekbaar, buigzaam? Kunnen we ze negeren, wegdenken?  Het ultieme voorbeeld is de gedetineerde die zich bij het rondjes lopen tijdens het dagelijkse luchten in het vrije veld waant. Grenzen zijn met andere woorden niet alleen fysieke, maar ook mentale barrières ze kunnen niet alleen fysiek, maar ook mentaal overwonnen worden. Voetvolk onderzoekt hoe dit fysieke en mentale elkaar wederzijds beïnvloeden in de omgang met grenzen. Wandelen is daartoe de sleutel. Het is de meest elementaire vorm van vooruitgaan, het stap voor stap doorleven van vrijheid. We onderzoeken hoe mensen al stappend samenkomen, hoe de tocht eruit ziet. “We zagen ons in een kleine groep mensen veranderen”, titel van een bundel van de Nederlandse dichter Tonnus Oosterhof, zou een motto kunnen zijn. Met Hunters & Collectors verheffen we het wandelen tot een hogere levenskunst.  

Hunters & Collectors is een show voor zeven performers en drie live muzikanten. Voor het sound design tekenen Maarten Van Cauwenberghe, Dag Taeldeman en Rodrigo Fuentealba Palavicino, drie opmerkelijke Belgische gitaristen. Belangrijke inspiratiebron is de Krautrock van bands als Cluster en Harmonia 76, die midden jaren zeventig allebei een nauwe band hadden met Brian Eno. Die godfather of ambient is voor ons vanzelfsprekend ook van invloed. Het grote verschil met hun muziek is echter het instrumentarium. Voor Hunters & Collectors werken we enkel met drie elektrische gitaren en tape. We gebruiken geen distortion, maar manipuleren tapes zodanig dat er pulserende ritmes ontstaan die als basis dienen voor de verschillende scènes. Naast klank, harmonie en melodie is er veel vrijheid en ruimte in de muziek. Door de live uitvoering interageren muziek en dans opnieuw sterk met elkaar – een echt Voetvolk-keurmerk. 

Met Hunters & Collectors betreedt Voetvolk het rijk van de vrijheid. Geen mythische plek, maar de wereld zoals hij zich stapsgewijs laat doorkruisen. Overdag wandelen we. We leggen door het land en de stad, door weer en wind te voet de weg af naar de plaats waar het op het einde van de dag zal gebeuren: de scène. De toeschouwers kunnen zich onderweg aansluiten. Ze bereiden samen met ons het ritueel voor van de avond. Dat viert de helende werking van onze voeten, want zij banen de weg van onze vrijheid. Een adembenemend spel van voeten, voor zeven performers en begeleid door bezwerende live muziek, bevrijdt van onder uit naar boven het hele lichaam – en daardoor de geest. Nooit deden we onze groepsnaam meer eer aan. Nooit vielen we er zo mee samen. Met Hunters & Collectors, we celebrate the Art of Walking.

 

Inleiding 20:00 door Katie Verstockt in Club 3

Credits

Choreografie Lisbeth Gruwez
Compositie, geluid & live muziek Maarten Van Cauwenberghe, Dag Taeldeman & Rodrigo Fuentealba Palavicino
Performance Lisbeth Gruwez, Nathalia Pieczuro, Kasper Vandenberghe & een gemengde cast van 4 andere dansers (TBC)
Dramaturgie Bart Meuleman
Productie Voetvolk vzw
Coproductie KVS – Royal Flemish Theatre, Kunstencentrum Vooruit, Julidans, Theater Freiburg, anderen TBC Met de steun van NONA, de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische overheid 

https://www.voetvolk.be/