Jo Voets

The Chapel

Dominique Deruddere
Dinsdagfilm
di 11 apr 14:00 en 20:30
di 11 apr
14:00 en 20:30

Een film over één van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld en de combinatie van zowel een nationaal als internationale cast en crew geven de film een grote internationale uitstraling. 

Synopsis

The Chapel vertelt het verhaal van de tweeëntwintigjarige virtuoze pianiste Jennifer Rogiers die deelneemt aan de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens de wedstrijd worden de twaalf finalisten zeven dagen lang afgezonderd in de 'Muziekkapel', zonder enig contact met de buitenwereld. De film volgt Jennifer, die lijdt aan de stress van de competitie en het sociaal isolement en volledig de pedalen kwijt raakt.

Regie

Deruddere is één van de grootmeesters van de Belgische cinema, bekend van onder andere ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989) en ‘Iedereen beroemd!’ (2000), waarvoor hij een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film ontving. Dominique Deruddere is een vaste waarde voor de Vlaamse film. In 2018 ging zijn documentaire ‘Will Tura: Hoop doet leven’ nog in première. In 2021 bracht hij hulde aan zijn vriend Arno met ‘Charlatan’, een documentaire over het leven van de magnifique zanger. 

 

Vraag het aan de programmator

Waarom staat deze film in het lijstje dinsdagfilms van het voorjaar? 

Ten eerste omdat het een Vlaamse film is van een sterk niveau. Het is niet altijd even sterk geacteerd en er zijn wel wat cliché's in de opbouw van de film.  Je voelt de ontwikkeling en de rol van het verleden en de afloop van mijlenver aankomen. Dat is een beetje jammer, want het is een sterk verhaal. 

Kan je al wat verklappen over dat verhaal?

Ja, want je weet bij de start van de film dat het gaat over een deelneemster aan de Koningin Elisabeth wedstrijd. Ze woont met haar moeder in New York, en dat er iets is uit haar kindertijd dat ze nog met zich meedraagt. De afwezigheid van een vader is ook meteen duidelijk en dat die iets te maken heeft met het onverwerkte trauma in België. Dat komen we te weten door flashbacks. Ze heeft ook liever niet dat haar moeder meereist naar België of de wedstrijd bijwoont. En dan start de zoektocht van de kijker naar het verleden en dat loopt gelijktijdig met de voorbereiding op de finale van de Elisabethwedstrijd.

Vanwaar komt de titel The Chapel

Wel dat is de naam van de verblijfplaats waar alle finalisten opgesloten worden om het verplichte werkstuk in te oefenen. Ze hebben hier geen contact met de buitenwereld en zijn alleen afgestemd op elkeaar en de kokkin. We krijgen geen beeld van alle kandidaten, maar wel een beeld van de vriendschap en rivaliteit in de groep. Wat alweer heel clichématig aan bod komt, de pesterijen van de gedoodverfde rivaal en het weigeren van hulp van een tegenstander. De film nadert dan een hoogtepunt met de finale van de wedstrijd en het bekendmaken van het trauma. 

Doen er ook bekende acteurs in mee? 

Zowel Belgische als internationale acteurs kleuren deze film. Kevin Janssens en Ruth Becquart spelen de vader en de moeder van het hoofdpersonage. Kevin speelt hier niet echt een glansrol waar we de afgelopen jaren wel wat meer van hem gewoon zijn. Het hoofdpersonage wordt vertold door een kind en een jong volwassen vrouw, door Taeke Nicolaï en Renée Vanderjeugd. Daarnaast zijn er nog enkele kleine rollen zoals Tine Reymer als de kokkin, Josse De Pauw als de pianoleraar enz. 

Waarom moet het publiek deze film gezien hebben?

Wel het is een aangrijpende film, het geeft ook een inkijk in het wereldje van de Koningin Elisabethwedstrijd. Bij zo'n wedstrijd en de koning en koningin ook altijd aanwezig, jammer dat dit niet aan bod komt., maar het had ook geen meerwaarde gehad natuurlijk. De hoofdrolspeelster zet een heel sterk personage neer en sleurt je ook effectief mee in haar leven en in haar stress naar deze prestigieuze wedstrijd toe. Je voelt als kijker de spanning en de faalangst. Heel sterk gebracht. En natuurlijk omdat we ook allemaal razend benieuwd zijn naar deze prent van Dominique Deruddere. 

 

 

 

The Chapel

The Chapel’ is mijn meest persoonlijke film tot nu toe.

Dominique Deruddere

Al gedacht aan een voordelige 10-beurtenkaart? 

De makkelijkste manier om van de dinsdagfilm te genieten, doe je met de filmkaart! Een 10-beurtenkaart die je deelt met wie je wil. Je betaalt €60 voor 10 filmbeurten. Of je 10 keer alleen komt, of één keer met 9 vrienden, laten we aan jou over.

Bestel een filmkaart

The Chapel
Jo Voets

Pers

Beluister de podcast van Touché met Dominique Deruddere op Radio 1 of VRTmax

 

"Een meeslepend drama"
Het nieuwsblad


"Un excellent suspense autour du Concours Reine Elizabeth"
Hugues Dayez - RTBF


"Best geregisseerde film van Dominique Deruddere"
Belang van Limburg

"Un thriller globalement bien ficelé"
L'Avenir

"Deruddere bewijst zich andermaal als regisseur pur sang"
Vertigo

 

Credits

Regie Dominque Deruddere
Cast Kevin Janssens, Ruth Becquart, Taeke Nicolaï, Renée Vanderjeugd, Ina Geerts, Tine Reymer, Abigail Abraham, Willy Thomas, Josse De Pauw, Anna Franziska Jaeger, Nathalie Broods, Zachary Shadrin, Yumiko Funaya, Anton Kouzemin, Thomas Silberstein

 

Drama - België - 2021 - 97 minuten - tweetalig ondertiteld NL/FR - Frans, Engels en Nederlands gesproken