Anna Van Aerschot

Unity in Diversity

Zefiro Torna
za 4 mei 20:30
za 4 mei
20:30
  • za 4 mei
    20:30
    Sint-Egidiuskerk , Groot-Bijgaarden
    Sint-Egidiuskerk

Zefiro Torna verklankt het Europese muzikale lappendeken tot een uniek patchwork en toont zo de rijke Europese diversiteit, harmonie in verscheidenheid.

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in 2024 initieert het muziekensemble Zefiro Torna het Europees participatief project Unity in Diversity.

Het ensemble nodigt, via een netwerk van en in samenwerking met Europese concertzalen en festivals, zangers en luitspelers uit van diverse culturele en muzikale achtergronden. Per locatie worden residenties opgezet en voorstellingen georganiseerd met een 6-tal muzikanten (3 zangers, 3 instrumentalisten). Er wordt ruimte gecreëerd voor interculturele dialoog en geëxperimenteerd in het vinden van een gemeenschappelijke muzikale taal. Het project ontwikkelt zich organisch en laat zich per stad, regio of locatie door andere invloeden en artiesten affecteren. De residenties kunnen ook aangevuld worden met workshops en lezingen.

Eenstemmige, polyfone gezangen en instrumentale muziek dienen als grondstof voor het project. De muziek verwijst naar sociale events, religieuze rites, economische omstandigheden en ingrijpende historische gebeurtenissen die tot het DNA van de Europese identiteit behoren. Het repertoire wordt samengesteld in samenspraak met de deelnemende musici.

Mogelijke insteken: 

- de Cantigas de Santa Maria (over het multiculturele Castilië van de 13de eeuw) 

- een 14de-eeuws motet van Dufay over de Val van Constantinopel in 1493 

- een lied van John Dowland over persoonlijk tristesse 

- een mandoline-aria van Mozart over de liefde 

- een fado-lied over bittere sociale omstandigheden 

- Balkanliederen over feestelijke gelegenheden 

- een Kurt Weill-song over ‘Entartete Kunst’ 

- ...

De traanvormige luit en cister, vergezeld van zang, verwijst symbolisch naar Apollo, de mythologische god van de poëzie en de muziek. Ze staat voor schoonheid, melancholie en harmonie. Doorheen de rijkgevulde Europese geschiedenis neemt het instrument tal van morphologische gedaanten aan: van de Griekse Bouzouki, Balkaneese tambura, Napolitaanse mandoline, Engelse cister, Portugese gitaar, tot de Centraal- en Noord-Europese luit, chitarrone en theorbefamilie. Ook Turkse instrumenten als de saz en Arabische ud maken deel uit van het Europese muzikale patrimonium.

De ontmoetingen verspreid over heel Europa leiden tot een unieke patchwork, en vinden hun weerslag in een documentaire en digitaal platform. De veelzijdigheid toont zich in zijn eenheid als in een polytextueel motet waar verschillende narratieven hetzelfde onderwerp beschouwen. Met als onderliggende motivatie: wederzijds begrip, als de fortuinlijke voorwaarde tot cohabitatie in een tijd van fatalisme, uniformisering en versplintering.

 

Naar aanleiding van de verkiezingen 

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van juni 2024, zijn er een aantal voorstellingen die verschillende thema's (democratie, Europese diversiteit,…) bespreekbaar maken. Deze voorstellingen hebben een inleiding of een nagesprek. In Change vormen strijdliederen uit verschillende landen voor het behoud van de democratie de aanleiding om nieuwe composities te maken. In Unity in Diversity wordt de rijkdom in  verscheidenheid van Europa belicht in een muzikaal lappendeken van culturen. Fight night helpt je beslissen met polls, stemwijzers, coalities, campagnes, debatten, exit polls, spin doctors, opiniepeilingen en zorgt ervoor dat de beste niet wint.

24.03 Change van Elsa de Lacerda en Pierre Solot

04.05 Unity in Diversity van Zefiro Torna 

23.05 Fight Night van Ontroerend Goed

Let there be spaces in your togetherness, sing and dance together and be joyous, but let each one of you alone even as strings of a lute dance alone though they quiver with the same music

Khalil Gibran

Zefiro Torna

Het transhistorische muziekensemble ZEFIRO TORNA staat sinds zijn oprichting in 1996 bekend om zijn vernieuwende concepten. Het ensemble werkt met excellente musici uit heel Europa en brengt het muzikale erfgoed uit de middeleeuwen, renaissance en barok op een unieke manier tot leven voor een breed publiek. ZEFIRO TORNA beperkt zich niet tot een louter historische benadering, maar legt verbanden met andere muziekgenres, zowel als met literatuur, wetenschap, filosofie en met hedendaagse artistieke uitingen op het gebied van beeldende kunst, theater en dans. Dit resulteert in beklijvende voorstellingen, opgebouwd rond symbolische thema’s.

Het ensemble trad in dialoog met individuele kunstenaars, regisseurs, choreografen, componisten en performers als Anne-Mie Van Kerckhoven, Bram Bosteels, Dick van der Harst, Ghalia Benali, Ief Spincemaille, Jeroen d’Hoe, Martin Valcke, Mauro Pawlowski, Sigrid T’Hooft, Stefaan Degand, Stevie Wishart, Timo Van Luijk, Tom Hannes en met gezelschappen als Abattoir Fermé,  ARSENAAL/LAZARUS, DE MAAN, Frank Vaganée Trio, LAIKA Theater der Zinnen, LOD muziektheater, Psallentes, Ultima Thule, Vlaams Radiokoor, Vocalconsort Berlin, ZOO/ Thomas Hauert, Muziektheater Transparant, Ensemble Variances.

Het ensemble is een welkome gast op prestigieuze concertpodia als Amuz, Bozar, Concertgebouw Brugge, Muziekcentrum De Bijloke, DE SINGEL, Flagey, Handelsbeurs, Kaaitheater, Muziekgebouw aan ‘tIJ Amsterdam, Philharmonie Haarlem, Tivoli Vredenburg Utrecht, Le Channel Calais, Le Volcan Le Havre en op talrijke muziek- en kunstenfestivals als Brosella, Greenwich + Docklands International Festival Londen, Festival de Wallonie, LUNALIA, Festival van Vlaanderen Gent, Klarafestival, Laus Polyphoniae, MA Festival Brugge, de Zomer van Antwerpen,  Concentus Moraviae, Festival de Musica Antigua de Sevilla, Frysk Festival Gergiev, Landshuter Hofmusiktage, Boulevard Theaterfestival, Cultura Nova Heerlen en O. Festival Rotterdam.

De creaties worden regelmatig bekroond. Hun CD’s worden uitgebracht bij de labels Et’Cetera, Warner Classics, Homerecords en Antarctica Records.

 

Alon Sariel

De afgelopen tien jaar heeft mandolinespeler en multi-instrumentalist Alon Sariel de mandoline nieuw leven ingeblazen en zowel critici als publiek geïnspireerd met zijn aanstekelijke muzikaliteit en feilloze techniek, wat hem tot de mandolinespeler van de eerste rang maakt. Met een record van meer dan duizend concerten in meer dan 35 landen onderhoudt hij een veelzijdige carrière als solist, kamerspeler en artistiek leider in diverse producties.

Met Sariels steeds groter wordende nieuwsgierigheid naar verschillende culturen en genres, vinden verschillende tokkelinstrumenten hun weg naar zijn handen en vaak - "als het klikt", zoals hij het uitdrukt - blijven ze. In zijn concerten schakelt hij gemakkelijk tussen die 'geplukte partners' om zo diverse muzikale ervaringen voor zijn publiek te creëren.

In een nieuwe Bach-opnamereeks voor PENTATONE benadert Alon Sariel de solomuziek van Bach met verleidelijke nieuwe arrangementen op verschillende mandolines en luiten, de barokgitaar en de oud. Voor het jubileum van Beethoven in 2020 werd hij door Naxos uitgenodigd om de werken van de componist voor mandoline en fortepiano op te nemen. Met zijn album "Telemandolin" (Berlin Classics) is Sariel de eerste mandolinist die een OPUS KLASSIK heeft gekregen.

Alon Sariel is een goodwill-ambassadeur van de dierenwelzijnsorganisatie Pro Animale. In zijn vrije tijd is hij graag in de natuur, leest of mediteert.

Credits

Concept, coördinatie, luiten Jurgen De bruyn
Artistiek advies, mandoline Alon Sariel

www.zefirotorna.be

www.alon-sariel.com

 

Locatie

Sint-Egidiuskerk 
Groot-Bijgaarden