Grote Beslissingen

jaarthema 20-21

Op zoek naar wat iedereen verbindt, groot en klein, rijk of arm, kwamen we uit bij wat mensen onderscheidt van alle andere wezens op aarde: kunnen kiezen, mogen kiezen, beslissingen nemen. Terwijl dieren door instinct gedreven worden, heeft de mens, naast zijn instinct, morele, ethische, rationele en emotionele motieven. De kennis van goed en kwaad zoals staat geschreven in de Bijbel. Daar viel, naar verluidt, de allereerste grote beslissing: bijt ik in de appel of niet?

‘Grote Beslissingen’ is de kapstok waaraan we (een deel van) ons programma zullen hangen. Activiteiten in dit thema worden aangekondigd met een logo. Zo zijn er een aantal voorstellingen en lezingen over keuzes bij levensvragen. In Locke bijvoorbeeld hangt het hele verhaal op aan deze belangrijke keuzes, of Antigone kiest om de wet te overtreden omwille van de ethiek.  

Niet alle beslissingen hoeven zo zwaar te zijn, het gaat in ons aanbod ook om het ludieke van keuzes maken. Zo starten we het seizoen met een keuze voor het publiek: de avond zelf beslissen welke film we vertonen en in de paasvakantie organiseren we het ‘Grote beslissingsfestival’. Maar voor het zover is, moeten jullie, ons publiek, beslissen om te komen kijken: neem ik een abo 6, abo 10 of kies ik voor losse tickets en beslis ik later? Ga ik in op de uitnodiging om mee te schrijven aan een voorstelling, om mee te spelen in het Poirot-spel, of kom ik gewoon kijken?  Kom ik uit mijn luie zetel of kom ik uit mijn kot?

Oproep naar publiek 

Welke grote beslissing nam jij ooit in je leven. Zo’n beslissing die – als je er nu op terugkijkt – duidelijk voor een keerpunt zorgde. Hoe heb je die keuze toen genomen? Alleen of had je raadgevers? Bewust of onbewust? Vrijwillig of omdat het niet anders kon? Laat het ons weten. Wij verzamelen jullie verhalen en trachten dat sleutelmoment te (laten) capteren. Dat kan in beeld – een schilderij, een foto, een film – of in woord – een verhaal,  een lied… In het PuBLIKfestival in januari en het Beslissingsfestival in april maken we ruimte voor jou verhaal. 

Verhalen insturen kan het hele seizoen naar kunsten@dilbeek.be 

Events in dit thema