Anna Van Aerschot

Unity in Diversity

Zefiro Torna
In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie
za 4 mei 20:30
za 4 mei
20:30
  • za 4 mei
    20:30
    Sint-Egidiuskerk , Groot-Bijgaarden
    Sint-Egidiuskerk

Zefiro Torna verklankt het Europese muzikale lappendeken tot een uniek patchwork en toont zo de rijke Europese diversiteit, harmonie in verscheidenheid.

Naar aanleiding van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in 2024 en in het kader van Construct Europe presenteert het Mechelse, internationaal gerenommeerde, ensemble Zefiro Torna het project UNITY IN DIVERSITY. 

 

Het ensemble nodigt, in samenwerking met Europese concertzalen en festivals, zangers en luitspelers uit van diverse culturele en muzikale achtergronden. Er wordt ruimte gecreëerd voor dialoog en experiment in een zoektocht naar een gemeenschappelijke taal. Elke residentie resulteert in een unieke voorstelling. De muziek verwijst naar sociale events, religieuze rites, economische omstandigheden en ingrijpende historische gebeurtenissen die tot het DNA van de Europese identiteit behoren. 

De ontmoetingen verspreid over heel Europa leiden tot een veelkleurig patchwork, en vinden hun weerslag in media content en een podcast. 

De muziek die ze uitvoeren ligt in het verlengde van het festivalthema ‘De Harten van Europa’. Het exquise gezelschap gaat creatief aan de slag met historische bronnen: Franco-Vlaamse polyfone liederen en vroegbarokke muziek. Traditionele Vlaamse liederen, mediterrane, Oost-Europese, Ottomaanse, Sefardische en Indische muziek en verassende uitstapjes naar bijvoorbeeld een song van Leonard Cohen maken eveneens deel uit van een uniek concert, fluctuerend tussen traditie en vernieuwing.

 

Naar aanleiding van de verkiezingen 

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van juni 2024, zijn er een aantal voorstellingen die verschillende thema's (democratie, Europese diversiteit,…) bespreekbaar maken. Deze voorstellingen hebben een inleiding of een nagesprek. In Change vormen strijdliederen uit verschillende landen voor het behoud van de democratie de aanleiding om nieuwe composities te maken. In Unity in Diversity wordt de rijkdom in  verscheidenheid van Europa belicht in een muzikaal lappendeken van culturen. Fight night helpt je beslissen met polls, stemwijzers, coalities, campagnes, debatten, exit polls, spin doctors, opiniepeilingen en zorgt ervoor dat de beste niet wint.

24.03 Change van Elsa de Lacerda en Pierre Solot

04.05 Unity in Diversity van Zefiro Torna 

23.05 Fight Night van Ontroerend Goed

Laat er ruimte zijn in jullie samenzijn, Zing en dans samen en wees vreugdevol, maar respecteer ieders eigenheid, Zoals de snaren van een luit op zichzelf zijn, al doortrilt hen dezelfde muziek.

Khalil Gibran

 

 

Een eerste residentie UNITY IN DIVERSITY #1 vond plaats in augustus 23 tijdens het festival Laus Polyphoniae Antwerpen. Naast deze tweede residentie in LUNALIA staan nieuwe edities gepland in festivals en concertzalen te Sofia (BG), Riga (LV), Den Haag (NL), Osnabrück (DE), Malta en Polen/Oekraïne.

Zoals steeds omringt de luitist en creatieve duizendpoot Jurgen De bruyn van het Vlaamse ensemble Zefiro Torna zich voor Unity in Diversity met de beste muzikanten.


Lore Binon

Lore Binon is een courante muzikale compagnon de route van De bruyn. De Belgische sopraan heeft een enorm rijke muzikale bagage. “Reizen, samen musiceren, interessante collega’s ontmoeten en de magie van wat er gebeurt op een podium … die afwisseling koester ik. Ik zoek ze ook in mijn concerten op, wil me niet beperken tot één bepaalde stijl. Het gaat om muziek: de expressie van menselijke emotie in al zijn facetten. Mensen ontroeren”, zegt ze op haar website.  

Elly Aerden

De andere zangeres in dit project is Elly Aerden. Met haar ervaring in de folkmuziek zal ze gegarandeerd een eigen toets aanbrengen. Ze is de frontvrouw van de groep Eléonor en begon haar carrière in de groep Maidan. Ze is geregeld gastzangeres in andere formaties zoals Olla Vogala, amoRRoma en dus ook Zefiro Torna.

Christos Barbas, (GR)


Multi-instrumentalist, componist en improvisator Christos Barbas is geboren in Thessaloniki. Vanuit zijn huidige thuisbasis in Barcelona geeft hij concerten door heel Europa met zijn eigen groepen en als gastmuzikant. Opgeleid in klassieke muziek en met studies in musicologie, etnomusicologie en compositie, kun je hem vinden bij het spelen van Ottomaanse tot barokmuziek, van vrije improvisatie tot modale jazz, het componeren van muziek voor hedendaagse dans en nog veel meer.

Vittoria Pagani (IT/CH)


Tijdens haar academische studie in klassieke gitaar volgde Vittoria de cursussen modale improvisatie en Indische klassieke muziek van maestro Kenneth Zuckerman. In 2014 besloot ze zich te wijden aan de studie van sarod (Indische luit), en in 2020 studeerde ze af in muziekpedagogie. Vittoria doceert gitaar aan de Musikschule Olten en Indiase klassieke muziek aan de Musikschule Basel.

Alon Sariel

De Israëlische mandolinevirtuoos en dirigent Alon Sariel, droomde in zijn jonge jaren van popmuziek – hij speelde elektrische gitaar – maar gaandeweg leerde hij ook de mandoline spelen en studeerde hij luit aan de conservatoria van Jeruzalem en Brussel. De afgelopen tien jaar heeft Alon de mandoline muziek nieuw leven ingeblazen en zowel critici als publiek geïnspireerd met zijn aanstekelijke muzikaliteit en vlekkeloze techniek, wat hem tot een hedendaagse mandolist van de eerste rang maakt. Met meer dan duizend concerten in meer dan 35 landen heeft hij een veelzijdige carrière als solist, kamermusicus en artistiek leider in diverse producties.

Jurgen De bruyn

Luitist en gitarist Jurgen De bruyn is naast een veelzijdig muzikant
de bezieler van het transhistorische internationaal gerenommeerde muziekensemble Zefiro Torna.

 

 

 

 

 

 

Zefiro Torna

Het transhistorische muziekensemble ZEFIRO TORNA staat sinds zijn oprichting in 1996 bekend om zijn vernieuwende concepten. Het ensemble werkt met excellente musici uit heel Europa en brengt het muzikale erfgoed uit de middeleeuwen, renaissance en barok op een unieke manier tot leven voor een breed publiek. ZEFIRO TORNA beperkt zich niet tot een louter historische benadering, maar legt verbanden met andere muziekgenres, zowel als met literatuur, wetenschap, filosofie en met hedendaagse artistieke uitingen op het gebied van beeldende kunst, theater en dans. Dit resulteert in beklijvende voorstellingen, opgebouwd rond symbolische thema’s.

Het ensemble trad in dialoog met individuele kunstenaars, regisseurs, choreografen, componisten en performers als Anne-Mie Van Kerckhoven, Bram Bosteels, Dick van der Harst, Ghalia Benali, Ief Spincemaille, Jeroen d’Hoe, Martin Valcke, Mauro Pawlowski, Sigrid T’Hooft, Stefaan Degand, Stevie Wishart, Timo Van Luijk, Tom Hannes en met gezelschappen als Abattoir Fermé,  ARSENAAL/LAZARUS, DE MAAN, Frank Vaganée Trio, LAIKA Theater der Zinnen, LOD muziektheater, Psallentes, Ultima Thule, Vlaams Radiokoor, Vocalconsort Berlin, ZOO/ Thomas Hauert, Muziektheater Transparant, Ensemble Variances.

Het ensemble is een welkome gast op prestigieuze concertpodia als Amuz, Bozar, Concertgebouw Brugge, Muziekcentrum De Bijloke, DE SINGEL, Flagey, Handelsbeurs, Kaaitheater, Muziekgebouw aan ‘tIJ Amsterdam, Philharmonie Haarlem, Tivoli Vredenburg Utrecht, Le Channel Calais, Le Volcan Le Havre en op talrijke muziek- en kunstenfestivals als Brosella, Greenwich + Docklands International Festival Londen, Festival de Wallonie, LUNALIA, Festival van Vlaanderen Gent, Klarafestival, Laus Polyphoniae, MA Festival Brugge, de Zomer van Antwerpen,  Concentus Moraviae, Festival de Musica Antigua de Sevilla, Frysk Festival Gergiev, Landshuter Hofmusiktage, Boulevard Theaterfestival, Cultura Nova Heerlen en O. Festival Rotterdam.

De creaties worden regelmatig bekroond. Hun CD’s worden uitgebracht bij de labels Et’Cetera, Warner Classics, Homerecords en Antarctica Records.

 

Alon Sariel

De afgelopen tien jaar heeft mandolinespeler en multi-instrumentalist Alon Sariel de mandoline nieuw leven ingeblazen en zowel critici als publiek geïnspireerd met zijn aanstekelijke muzikaliteit en feilloze techniek, wat hem tot de mandolinespeler van de eerste rang maakt. Met een record van meer dan duizend concerten in meer dan 35 landen onderhoudt hij een veelzijdige carrière als solist, kamerspeler en artistiek leider in diverse producties.

Met Sariels steeds groter wordende nieuwsgierigheid naar verschillende culturen en genres, vinden verschillende tokkelinstrumenten hun weg naar zijn handen en vaak - "als het klikt", zoals hij het uitdrukt - blijven ze. In zijn concerten schakelt hij gemakkelijk tussen die 'geplukte partners' om zo diverse muzikale ervaringen voor zijn publiek te creëren.

In een nieuwe Bach-opnamereeks voor PENTATONE benadert Alon Sariel de solomuziek van Bach met verleidelijke nieuwe arrangementen op verschillende mandolines en luiten, de barokgitaar en de oud. Voor het jubileum van Beethoven in 2020 werd hij door Naxos uitgenodigd om de werken van de componist voor mandoline en fortepiano op te nemen. Met zijn album "Telemandolin" (Berlin Classics) is Sariel de eerste mandolinist die een OPUS KLASSIK heeft gekregen.

Alon Sariel is een goodwill-ambassadeur van de dierenwelzijnsorganisatie Pro Animale. In zijn vrije tijd is hij graag in de natuur, leest of mediteert.

Credits

Concept, coördinatie, luiten, theorbe, colascione Jurgen De bruyn
Artistiek advies, mandoline, luit, aartsluit Alon Sariel (IL/DE)
Zang Lore Binon en Elly Aerden 
Nej, kaval, lavta, zang Chirstos Barras (GR)
Sarod en zang Vittoria Pagani (IT/CH)


www.zefirotorna.be

www.alon-sariel.com

 

Locatie

Sint-Egidiuskerk 
Groot-Bijgaarden