Personeel in de kijker: Theatertechniekers Brian en Lennert

 

Tekst: Annelies Desmet
Foto's: Luca Di Dio, Brian De Greeve en Belga

Twee theatertechniekers van Westrand zijn de afgelopen tijd in de media verschenen want allebei hebben ze een muzikaal talent dat niet onopgemerkt voorbij ging. Brian Degreeve (alias Brian Cibibi) werd onlangs Belgisch Kampioen Beatbox tagteam. Lennert Borremans (alias Bennert) stond in 2022 samen op het podium met Green Day en werd door Humo geïnterviewd bij de release van het nieuwe album. 

 

 

Brian Cibibi

9 december 2023 vond het Belgische Kampioenschap Beatbox plaats in het iconische VK Vaartkapoen. Het kampioenschap is meer dan alleen een wedstrijd, het is een viering van de kunst van beatboxen en een weerspiegeling van de vaardigheid en geest van de Belgische beatboxgemeenschap. 

FootboxG/ Stan_bbx werd gekroond tot Wereldkampioen Solo Beatbox, terwijl Yaswede de titel van Wereld Loopstation Beatbox Vice-Kampioen behaalde. BibBen Beatbox en Brian Cibibi delen de titel van kampioen Belgisch tag team. 

Dag Brian, was dit jouw eerste deelname aan het kampioenschap?

Brian: Nee, zeker niet. Ik nam eerder al eens deel als solo-artiest en ging toen ook met de titel naar huis. Maar nu was het van 2016 geleden dat ik nog meedeed. Ik was eigenlijk volledig gestopt en dit is mijn comeback. Ik was wel actief achter de schermen van het kampioenschap. Vorig jaar heb ik zelf mee het event georganiseerd en twee jaar geleden heb ik alles achter de schermen van techniek opgevolgd. Elk jaar was er iemand anders die de touwtjes in handen nam, maar sinds dit jaar is er wel een vaste ploeg.

Hoe gaat zo’n kampioenschap eraan toe?

Brian: Het evenement start in de namiddag met een eliminatieronde waar elke deelnemer 2 of 3 minuten (afhankelijk van het reglement) tijd heeft om een jury te overtuigen. Het is een spel met hoge inzet waar alleen de crème de la crème doorgaat om hun kunde te tonen in de daaropvolgende Battles. 

De beste beatboxers vechten dus om een felbegeerde plekken in een soort finale?

Brian: Ja, de finalisten nemen het ’s avonds tegen elkaar op in de Battles. Er is heel wat interesse in beatbox en er was dan ook een publiek van 400 personen, met een ticketverkoop dan nog wel. Voor en na de wedstrijd zijn er ook altijd showcases van vorige winnaars of bekende beatboxers uit de wereld. 

Mag het publiek ook stemmen?

Brian: Nee, enkel de juryleden kunnen stemmen, anders gaat de overwinning naar de persoon met de meeste vrienden in de zaal. Maar die juryleden zijn niet van de minste. In de jury zit niet enkel de wereldkampioen, maar ook de winnaar en het duo van het JBB-mastertoernooi. Dat is wereldwijd het meest prestigieuze toernooi. Daarnaast zat ook een wereldkampioene uit Bulgarije in de jury. 

Geven zij ook punten op de technieken of het aantal geluiden dat jullie maken? Hebben jullie ook namen voor geluiden?

Brian: Ja, in beatbox worden dezelfde namen gebruikt als bij percussie: toms, snare, kick, high-head, bongo’s... Hele speciale geluiden krijgen ook namen, meestal door de persoon die het geluid heeft uitgevonden of ermee gestart is. Ik ben één van de eerste die een bepaald geluid deed. Maar ik had het niet door dat het een nieuw geluid was, want ik deed het al heel mijn leven. Ik weet dat mensen het hebben nagedaan en het op hun naam hebben geschreven. 

Je bent al 21 jaar bezig. Hoe begin je daarmee?

Brian: Ik wou als kind heel graag drummen en ik ben gewoon geluidjes beginnen nabootsen. Mijn ouders hadden een drumstel gekocht, maar we woonden op een appartement. Het drumstel stond in de kelder en ik durfde er niet naartoe te gaan. Dus ben ik zelf beginnen geluidjes maken. Ik herinner me nog heel goed dat in het zesde leerjaar een leerling van mijn klas een workshop was gaan volgen bij Senkja, de vicewereldkampioen van het allereerste Wereldkampioenschap. Die klasgenoot was helemaal weg van beatbox dankzij die workshop en die ontmoeting. Ik had ook meteen de smaak te pakken. Toen ontdekte ik dat beatbox effectief bestond en dat de willekeurige geluidjes die ik maakte, een discipline was en techniek vereiste. 

Jouw overwinning zal ook misschien opnieuw jongeren aanwakkeren om met beatbox te starten. Heeft jouw deelname of de prijs ook gevolgen? Word je hierdoor gevraagd voor opdrachten of optredens?

Brian: Ja. Toch wel. De winnaars hebben altijd meteen na het kampioenschap boekingen. Zeker de duo’s, want dat is veel leuker om naar te luisteren hè! 

Wat is jouw artiestennaam als beatboxer?

Brian: Solo ben ik Brian Cibibi en als duo vorm ik samen met Beatboxer BigBen ‘one fit one fat’. 

Wat was de prijs?

Brian: Een kader met de handtekeningen van alle juryleden. Er kwam nog een andere prijs af maar die gaat van ver komen. Daar zit ik niet op te wachten. Het beste aan deze overwinning is eigenlijk een ticket naar het WK. 

En wanneer vindt dat wereldkampioenschap plaats?

Brian: De organisator wou het graag in 2024, maar meestal is het om de drie jaar. Dat betekent dus in 2025. Het Belgisch kampioenschap vindt wel elk jaar plaats, dus kunnen we ook drie solo’s naar het WK sturen. Voor duo’s is het wereldkampioenschap wel moeilijker. Meestal wint een duo van het Belgische kampioenschap verschillende jaren op rij. Wij kunnen makkelijk de komende vijf kampioenschappen opnieuw met de titel naar huis gaan. 

Amaai, ambitieus of ben je gewoon zeker van jezelf en aan het stoefen?

Brian: Ik klink inderdaad als een “dikkenek”, maar het is de realiteit. Ik denk ook dat wij de komende jaren veel kans maken omdat we merken dat de duo’s vaak minder goed voorbereid zijn. Wij oefenen wekelijks en dat maakt het verschil. De andere kandidaten waren gewoon niet compatibel genoeg. 

Heb je ook al in Dilbeek op het podium gestaan?

Brian: Ja, maar in een andere setting. In de Coronazomer organiseerde Westrand in de tuin van Odisee een zomerbar. Daar stond ik samen met S.K. Bellemans in het voorprogramma van een comedyavond met Bas Birker. Kevin Bellemans was in Coronatijd “artiest in residentie” in Westrand en zo ik leerde ik hem kennen. Om medische redenen viel zijn bandje uit elkaar en toen ben ik ingesprongen als beatboxer. Vandaag zijn we een nieuwe groepje gestart, Beatpolitiek, en we hebben enkele nieuwe nummers opgenomen waarmee we in 2024 hopelijk kunnen uitpakken. 

Wat is het doel?

Brian: We gaan tot maart ons focussen op het in elkaar boxen van een show, van één uur, om daarmee op tour te gaan. 

Wij zijn alvast benieuwd.

Brian: Wij ook. 

 

Brian op de voet volgen kan via facebook of instagram 
Beatpolitiek kan je eveneens checken of facebook en instagram

 

 

 

Bennert 

Lennert Borremans, beter gekend als Bennert, heeft een ander talent. Hij speelt gitaar en is fan van Green Day. Zo een grote fan dat hij zelfs in het buitenland naar concerten trekt. Green Day staat erom gekend om tijdens de concerten een fan op het podium te halen om het nummer Knowledge samen te brengen. Dit gebeurde ook in 2021, in Parijs. Lennert was echter goed voorbereid, studeerde het nummer in en stond klaar op de eerste rij. 

Lennert, vertel eens waarom jij zo’n fan van Green Day bent?

Lennert: Ik ben een hele grote muziek fan, maar Green Day steekt er met hoofd en schouders bovenuit. Hun muziek, teksten en onderliggende betekenissen spreken mij vooral aan. 

(Green Day)

Kan je 2 juli 2022 omschrijven, een dag die je niet snel zal vergeten me dunkt?

Ik vertrok die dag om 10 uur uit Gent. Een uur later dan ik had voorzien... Na een kwartier rijden besefte ik dat ik mijn gehoorbeschermers was vergeten maar ik dacht foert ik ga niet nog meer tijd “verliezen”. Ik kwam rond 13 uur aan op de festivalweide en hier stonden al 200 of 300 mensen. Ik kende iemand die helemaal vooraan stond waardoor ik heel wat volk kon voorbijsteken. Na een paar uur wachten, gingen de deuren open. Dan spurt je voor jouw leven om op de eerste rij te staan. Doel 1 bereikt: helemaal vooraan staan. Doel 2 was vooral gewoon genieten van de show en niet bezig met de aandacht te trekken van Green Day. Maar ineens wijst Billie Joe naar mij en ik wist hoe laat het was... Ik sprong op het podium en speelde mee alsof ik lid was van Green Day. Hoe ik dat heb gedaan kan ik niet uitleggen... Ik liet het gewoon op mij afkomen en liet mijn instinct de vrije loop. Ik was tenslotte al meer dan 10 jaar goed voorbereid op dat moment.

Wat bedoel je met goed voorbereid, had je geoefend?

Lennert: ja, ik kon de akkoorden van Knowledge van Operation Ivy vanbuiten, want dat is de song die Green Day meestal met een fan speelt. Ik had ook zowat elk lied van Green Day geleerd voor het geval Billie Joe eens iets anders wilde brengen en ik wou me dus niet laten verrassen. Daarnaast moet je ook op de eerste rij staan en opvallen. Terwijl de overige concertgangers zwart droegen, had ik een wit hemd met gekleurde strepen aan. Opdracht geslaagd.

Wat ging er door jou heen op het moment dat de frontman jou op het podium haalt?

Lennert: Iemand van de security had mij een mondmasker aangedaan, want corona was in de zomer van 2022 nog niet helemaal voorbij. Billie Joe rukte dat meteen van mijn gezicht, gaf me een knuffel en stopte me vervolgens een gitaar toe. De lichten in de zaal floepten aan en ik zag ineens 40.000 man naar me kijken. Ik heb me helemaal gegeven.

(Deze foto's stonden in heel wat kranten de dag nadien.)

En wat gebeurde er na dat nummer? Was je verrast toen de gitaar mee naar huis kreeg?

Lennert: Ik wist dat Billie Joe die song gewoonlijk eindigt door op een versterker te springen, dus ik stond klaar om dat samen met hem te doen. Hij pakte me nog eens vast en gaf mij zijn gitaar. Ik kan niet zeggen dat ik verrast heb gereageerd. Ik had al veel concerten van hun gezien en altijd krijgt de fan uit het publiek de gitaar op het einde van het nummer.

Waar staat die gitaar nu?

Lennert: Dat is nu mijn kostbaarste bezit en ik heb dus getwijfeld om die een veilige plaats te geven. Maar ik koos er uiteindelijk voor om er zelf punksongs mee te spelen. Dat zou Billie Joe het liefst hebben en dat doe ik dus. Bijna dagelijks.

De dag na het concert was je eventjes een BV. Jouw telefoon stond niet stil?

Lennert: Nee, dat klopt. Ik stond in alle kranten zowel in Frankrijk als in België. Ik werd geïnterviewd en zag overal mijn naam verschijnen als de Belg die mee het podium op mocht bij Green Day.

Ze hebben in januari 2024 SAVIORS uitgebracht, dat is hun veertiende plaat, twintig jaar na American Idiot en dértig jaar na hun doorbraakplaat. Ook dan werd je opnieuw geïnterviewd?

Lennert: Ja, ik kreeg een telefoontje van Humo voor een interview naar aanleiding van die nieuwe plaat. Maar daar bleef het weer niet bij, heel wat kranten hebben dat interview overgenomen.

Je speelt zelf ook in een bandje, speel je daar ook Green Day nummers mee?

Lennert: Ja ik speel in de band Jerk Beefy en een vaste waarde in onze shows en één van de weinige covers van onze set is het lied Letterbomb van op het album American Idiot.

Wat is de ambitie van jouw band?

Lennert: Zo veel mogelijk spelen en plezier maken. Al de rest komt vanzelf.

Zijn er plannen in 2024?

Lennert: We hebben wat shows gepland deze zomer. In het voorjaar zijn we bezig met de voorbereiding van ons eerste full album die we in het najaar gaan opnemen.

Veel succes ermee!